Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Pohledávky  |  01.07.2015 06:00:42

Průměrný výnos insolvence v ČR je 7 procent pohledávky


Insolvence či konkurz se mění ve formalitu vedoucí k likvidaci firmy jako dlužníka. Průměrný výnos z insolvence je 7 procent výše pohledávky. 

Takto nízká výnosnost insolvencí nastoluje otázky o efektivitě současného systému i insolvenčního zákona. Insolvence tak prioritně řeší zánik předlužené společnosti, nikoliv už uspokojení věřitelů, což měl být hlavní smysl tohoto řízení. Neúspěšní ve vymáhání v rámci insolvencí jsou nejen soukromé osoby a firmy, ale také stát. Nejčastěji je institucí vymáhající pohledávky státu finanční úřad.

Lepší výsledky ve výnosu z insolvencí mají zajištění věřitelé. Jedná se o věřitele, kteří mají svou pohledávku zajištěnu nejčastěji zástavním právem na nemovitosti. Takto zajištěné jsou nejvíce právě banky. Nezajištění věřitelé naopak dosahují ještě výrazně nižší výnosnosti, která představuje pouhých 2,5 procenta z výše pohledávky. Tento výnos zpravidla neuhradí ani náklady spojené s vymáháním této pohledávky.

Věřitelé tak nejsou v České republice efektivně chráněni. Předlužená firma má naopak mnoho možností jak vyvést ze společnosti finanční prostředky a jiný majetek. Předlužené firmy pak mají často jako jediný majetek kancelář s bezcenným inventářem a případně nějaký starý automobil. Jakákoliv aktiva už ve firmě nefigurují a není tak z čeho uspokojit oprávněné věřitele.

Lépe na tom není ani stát, který může vymáhat své pohledávky, prostřednictvím vlastních exekucí. Tím se stát může vyhnout zdlouhavému soudnímu řízení, které u jiných subjektů nutně exekucím předchází. Finanční úřady však s tvrzením o neefektivitě systému nesouhlasí a argumentují 11,2 miliardami korun, které se jim povedlo vymoci během loňského roku. Tato částka je pak dle jejich tvrzení meziročně vyšší o 3,7 miliardy korun. Při pohledu z hlediska objemu daňových nedoplatků už situace tak optimistická není a ročně se vymůže méně než 10 procent daňových nedoplatků.

Banky jsou naopak ve vymáhání svých pohledávek úspěšnější. Může zato jejich vyšší kvalita a také jejich zajištění. Banky disponují často zástavními právy k nemovitostem a mohou tak uspokojit své pohledávky právě z výnosů prodeje těchto nemovitostí.

Miroslav Zeman, Bankovnipoplatky.com

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688