Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Z domova  |  25.06.2015 06:00:57

Na MF se hraje permanentní ruská ruleta s vysokými úředníky


Náměstci ministra financí mají krátký život. Martin Pros odešel na ministerstvo zahraničí, Lukáš Wagenknecht údajně míří na resort spravedlnosti, Simona Hornochová připouští, že se blíží její odvolání. 

Naposledy to potkalo Lukáše Wagenknechta. „Pan audit,“ na ministerstvo financí přišel s pověstí ostrého chlapíka, který se nebojí říznout do živého. Jak se ukázalo, poslední slovo měl jeho nadřízený. Andrej Babiš nepohodlného prvního náměstka s tváří pokerového hráče poslal k politickému ledu. Lukáš Wagenknecht ale ani zdaleka není první z lidí okolo Andreje Babiše, o kterém by se dalo říct okřídlené „mouřenín dohrál svou úlohu, mouřenín může jít.“

V kuloárech se aktuálně mluví o tom, že by Wagenknecht měl nastoupit na ministerstvo spravedlnosti, které za ANO řídí Robert Pelikán, samotné ministerstvo se k celé věci ale do dnešního rána nijak nevyjádřilo. Další z odvolaných Babišových náměstků, Martin Pros, nyní působí u svého stranického kolegy z ČSSD Lubomíra Zaorálka. Náměstkyně Simona Hornochová zase připouští, že se její čas v budově v Letenské ulici krátí.

Kauza Wagenknecht

Zajímavé je, že vlastně nevíme, co přesně Wagenknechtovi zlomilo vaz. Náměstek se v posledních měsících dostal do sporu s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (za ANO). Auditorský tým, který pod Wagenknechta spadá, tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů MS2014+ provázelo množství závažných chyb a tento závěr potvrdila i Evropská komise.

Auditoři ve zprávě poslané do Bruselu mimo jiné zjistili, že zakázka byla vyhlášena jinak, než jak schválila vláda. Vítězný uchazeč byl podle auditu zvýhodněn, protože nesplnil kvalifikační předpoklady, hodnocení nabídek prý bylo netransparentní a nepřezkoumatelné. Audit také kritizoval to, že náklady na každoroční servis monitorovací aplikace jsou dvojnásobné než samotné její pořízení. Na konci dubna problém řešila i vláda, která rozhodla, že systém proplatí ze státního rozpočtu. Státní pokladna tak přijde o stovky milionů korun.

Lze se ale domnívat, že příčina Wagenknechtova odvolání tkvěla ve Wagenknechtovi samém. Samostatně a normativně uvažující první náměstek jednoduše nemohl dlouhodobě najít s autoritativním a neortodoxním manažerem, kterým Babiš je. Jak si v tomto smyslu „pomůže“ na ministerstvu spravedlnosti není vůbec jisté, stejně jako koneckonců není jisté, zda Wagenknecht do Pelikánova úřadu skutečně nastoupí. Nebylo by nic divného na tom, kdyby si Wagenknecht chtěl od administrativních struktur odpočinout a získat potřebný odstup. Faktem ale je, že ministr spravedlnosti by si se svým vrstevníkem Wagenknechtem mohl porozumět. Podle informací Ekonomického deníku ministr Pelikán o angažmá Lukáše Wagenknechta stojí – a Andreje Babiše tento zájem nijak netěší.

A nutno poznamenat, že Wagneknechtovo odvolání není ničím jiným než dalším projevem všeobecného jevu: Na ministerstvu financí to čím dál tím víc vypadá jako v zasedací místnosti Agrofertu, Metodami i personálně.

Kauza Pros

Wagenknecht je už druhým odvolaným náměstkem za krátkou dobu. Předešel ho Martin Pros, jmenovaný na ministerstvo financí za ČSSD. S Prosem se začala židle houpat v půlce dubna, kdy guvernéra ČNB Miroslava Singera jménem ministerstva požádal o prošetření údajných manipulací se sazbou PRIBOR. Tehdy ale sklidil kritiku od svého šéfa Babiše, podle něhož Prosova iniciativa, o níž nevěděl, poškodila dobrou pověst českého bankovního trhu. Zdivočelý býk ze svého hřbetu Prose shodil o pár týdnů později. Rozbuškou se stal zákon o pojišťovnictví.

Důvod odvolání Martina Prose pro Ekonomický deník okomentoval zdroj, znalý poměrů v Lidovém domě takto: „Martin, vedle toho, že je to slušný člověk, byl zároveň i odborník na svém místě. Ale možná právě za tyhle dvě vlastnosti byl po zásluze potrestán.“ Historie se jak vidno opakuje – samostatně pracující odborník Pros musel odejít. A současně s odchody musel logicky přijít i pohyb opačným směrem.

Návrat starých časů

Novým náměstkem na ministerstvu financí se první květnový den stal Miroslav Hejna. Ten před svým nástupem do vedení nové, speciálně pro něj vytvořené deváté sekce předtím, na MF vedl odbor IT a má úzké vazby na společnost BDO IT. Jak zjistil deník Echo24, Hejna je „součástí pavučiny vztahů, která sahá až do předlistopadového Československa.“ Do doby, kdy byl nynější vicepremiér Andrej Babiš zaměstnaný v exportní firmě Petrimex, který byla základem pro jeho nynější holding Agrofert. Tehdy byl Babišovým kolegou jistý Milan Rusnák, který nyní figuruje jako jeden z ministerských poradců na zavádění online pokladen pro živnostníky. Rusnák byl v Česku od roku 2000 ředitelem telekomunikační firmy GTS, která za jeho éry uzavřela strategické partnerství se společností Cisco. Cisco v České republice v té době vedl Miloslav Rut a jeho obchodním manažerem byl právě Miroslav Hejna. Stejný Hejna, který je od května Babišovým novým náměstkem a který dal „z ruky“ dvousettisícovou zakázku firmě BDO IT. V této firmě je přitom jeho někdejší šéf Rut spolumajitelem.

Rovnou poznamenejme, že se v Babišově blízkosti objevil další muž spjatý se starými časy v komunistickém zahraničním obchodu. Hanuš Weisl pracoval v letech 20072008 pro Rusnákovo Cisco jako manažer dodávek pro veřejný sektor. Tady se potkal s dnešním náměstkem Hejnou, dalším místem jejich setkání je ministerstvo financí. Weisl se v lednu stal ředitelem Státní tiskárny cenin, které Babiš hodlá bez soutěže svěřit zakázku na elektronické pokladny.

Kdo je na odstřel dál?

Zbývají dvě výrazné postavy – Ondřej Závodský a Simona Hornochová. Začněme prvně jmenovaným. Závodský na ministerstvo financí přišel podobně jako Wagenknecht z pomezí aktivististických skupin, byznysu a státní správy, přičemž zejména prvně jmenovaní v něj vkládali velké naděje. Jenže muž, který měl být hlídacím psem hazardu, pod vlivem Andreje Babiše téměř zázračně otočil. Jestliže se ještě před rokem či dvěma tvrdě vymezoval vůči tomu, čemu se říká „hazardní lobby,“ z jeho posledních kroků musí mít třeba senátor a majitel SYNOTu Ivo Valenta jen samou radost.

Nový loterijní zákon totiž začne místo od ledna 2016 platit nejdřív o rok později. Prozatímní novela stávající legislativy by měla zdržení částečně vykompenzovat a přinést do rozpočtu navíc dvě a půl miliardy korun. Důvodem je podle Ondřeje Závodského posouzení zákona Evropskou komisí a výběrové řízení na monitorovací systém.

Namísto nového zákona ministerstvo připravilo novelu stávajícího zákona o hazardu. Ta od příštího roku zvyšuje sazbu odvodu z loterií z 20 na 25 procent a zdvojnásobuje fixní místní poplatek za jeden den z 55 korun na 110 korun. Novela by měla příští rok přinést do rozpočtu 2,5 miliardy korun navíc. Nový loterijní zákon by měl omezit počet automatů na určitém území, zcela zakázat automaty v restauracích a barech a některým lidem přímo znemožnit na nich hrát. Babišův úřad také chce také výrazně zvýšit zdanění firem provozujících hazard. Daňové sazby by navíc měly být nově odstupňovány podle typu hry. Závodský na rozdíl od Wagenknechta a Prose včas otočil a přizpůsobil se kurzu svého šéfa, což může vzhledem k vlčím metodám Andreje Babiše znamenat jediné: o místo se být nemusí.

Další osud náměstkyně Simony Hornochové už tak jasný není. Už dvakrát se mluvilo o tom, že ji Andrej Babiš kvůli sporům ve věci přípravy elektronické evidence tržeb odvolá, případně že Hornochová sama nabízela rezignaci. Zatím k tomu nedošlo, v kuloárech se ale šeptá, že odbornici na daně dochází čas. Andrej Babiš je prý nespokojený s tím, jak hájí EET.

„Skoro by se dalo říct, že jí vyčítá, že jí při výkladu o údajných výhodách elektronické evidence tržeb pohasíná lesk v očích,“ řekl Ekonomickému deníku zdroj, který je dobře obeznámený s děním v budově v Letenské ulici. Idnes.cz spekuluje o tom, že by Hornochová na MF měla skončit na konci letošního roku, tedy jakmile bude (hypoteticky) dokončena cesta zákona o elektronické evidenci tržeb Parlamentem.

„Já jsem přišla jako odborník z praxe pracovat pro ministra a budu pro něj pracovat, dokud bude chtít. Nebylo by fér odcházet uprostřed práce, pokud tu práci ode mě ministr očekává. Nevím, co jiného k tomu říct,“ tvrdí sama Hornochová.

Uvidíme. Možná Andrej Babiš svou náměstkyni řečeno s kultovními postavami jednoho divadelního představení „sfoukne jako svíčku.“ A možná ne. U ministra financí totiž jeden neví. Jisté je jen jedno – na ministerstvu, které je řízené jako firma, se personálně hraje tvrdá ruská ruleta, ve které obecně řečeno prohraje ten, kdo projeví nedostatečnou ochotou být dokonale oddaným nástrojem v rukou mistra praktické reálpolitiky s iniciálami AB.

Ondřej Fér

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688