Konopný dům patří mezi nejudržitelnější budovy, alespoň v Jižní Africe

Carun Pharmacy, 24.6.2015

Vzhledem k tomu, že jihoafrické orgány nerozlišují mezi konopím a marihuanou, veškeré výhody rostliny, jako je například její využití na stavební materiál, byly z velké části podle Konopnyshop.cz nevyužity. Až do nedávna.

 

Před časem obhájce konopí, Tony Budden, spojil své síly s nizozemským architektem Erwin van der Weerdem ze společnosti Perfect Places, aby společně vybudovali první jihoafrický sedmipokojový konopný dům v Noordhoek (Kapské město).

Budova je navržena tak, aby představila potenciál konopí jako stavebního materiálu a oba tak dokázali přesvědčit vládu k odstranění překážek pro široký komerční rozvoj jednoho z nejvíce odolných, univerzálních a rychle rostoucích pohlcovačů uhlíku na zeměkouli. Nejenže je konopný dům úspěchem mezi udržitelnými stavbami, ale tvůrci jsou odhodláni překonat všechny nastražené překážky, aby demonstroval ekologické a sociální výhody, které pěstování konopí přináší. 

 

Budden společně s partnerem Duncanem Parkerem chtěli dát konopnému domu co nejnižší možnou uhlíkovou stopu. Většinu materiálů dovezli, protože JAR postrádá domácí nabídku konopných produktů. 

Dokonalá izolace a recyklovatelnost

Vnitřní stěny jsou tvořeny konopnou izolací a utěsněny deskami oxidu hořečnatého, zatímco vnější stěny jsou vyrobeny z vápna na konopné bázi, které je podstatně méně náročné na výrobu než tradiční cement. Dům je pasivně chlazený, vyhřívaný a větraný, velmi dobře izolovaný a částečně poháněný solární energií. Podlahy jsou z korku, 85 procent nábytku a vybavení je vyrobeno z konopí. Všechna znečištěná voda bude následně zpracována a recyklována. 

hemp_house_jar1 

 

Do stavby jsou rovněž zahrnuty materiály jako světelné LED zdroje kvůli snížení spotřeby elektrické energie, ekologické barvy, které mají schopnost zabránit škodlivému sycení plynem a rekultivovaný kámen


Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba