Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  07.06.2015 09:02:03

Vláda: Elektronickou evidencí tržeb pomůžeme všem slušným a poctivým podnikatelům


Na jednání ve středu 3. června 2015 se vláda premiéra Bohuslava Sobotky zabývala řadou významných bodů. Projednala takzvaný protikuřácký zákon, Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR a elektronickou evidenci tržeb, která má omezit šedou ekonomiku a zvýšit výběr daní.

Omezení kouření na veřejnosti

Novela zákona o ochraně zdraví před návykovými látkami, kterou dnes schválila vláda, zavádí úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorech restaurací. Jejich provozovatelé také budou muset nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější alkoholický nápoj o stejném objemu. Vláda chce tímto opatřením bojovat především s narůstajícím počtem mladistvých, kteří kouří a konzumují alkohol.

Schválená úprava stanovuje také další povinnosti provozovatelů restaurací, které mají omezit přístup dětí a mládeže k alkoholu. Dalším opatřením je například rozšíření pravomocí kontrolních orgánů nebo zvýšení pokut.

Vláda dnes schválila také postupné zdražení cigaret, které je součástí novely zákona o spotřebních daních. V příštích třech letech se bude spotřební daň na cigarety postupně zvyšovat. 

Elektronická evidence tržeb

Koaliční vláda dnes jednohlasně schválila zavedení elektronické evidence tržeb, která je jedním z hlavních závazků koaliční smlouvy. Evidence tržeb pomůže v boji proti šedé ekonomice, zlepší výběr daní a omezí daňové úniky.

„Jsem velmi rád, že koalice splnila jeden ze svých klíčových závazků a na rozdíl od předchozích pravicových vlád má odvahu bojovat s daňovými úniky. Po zákonu o prokazování původu majetku je zákon o elektronické evidenci tržeb, který dnes vláda schválila, dalším důležitým nástrojem k zamezení daňových úniků. Naší prioritou je sjednotit podmínky pro podnikání a narovnat tržní prostředí v české ekonomice ve prospěch poctivých podnikatelů, kteří v řadě oborů nejsou schopni cenově konkurovat těm, kteří neplatí daně. Chceme, aby podnikatelská sféra měla nastaveny rovné podmínky a řádní podnikatelé mohli daně platit, aniž by tím ohrožovali své podnikání. Zároveň musíme najít takové řešení, které bude efektivní a nebude znamenat výrazné dodatečné náklady pro poplatníky. Účinnost zákona bude taková, aby umožnila dotčeným subjektům, se na spuštění elektronické evidence tržeb dostatečně připravit. Věřím, že opozice nebude populisticky normě bránit a vláda najde pro tento důležitý zákon, který pomůže všem slušným a poctivým podnikatelům a současně zvýší příjmy veřejných rozpočtů, v Parlamentu podporu napříč politickými stranami,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Podle odhadů Evropské unie činí úniky na DPH v České republice okolo 80 miliard korun ročně. Odhadovaný dodatečný výnos do státního rozpočtu může přesáhnout 10 miliard korun ročně. Systém bude zaváděn postupně od začátku roku 2016, v první fázi by se týkal podnikatelů v oblasti stravování a ubytování.

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR

Vládní kabinet dnes schválil také Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky, který vychází z nedávno přijaté Aktualizace státní energetické koncepce. Plán počítá například s dostavbou dvou jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně. Tyto stavby jsou také výrazným impulsem pro celou ekonomiku.

Na plán naváže studie konkrétního způsobu výstavby nových bloků. Ta by měla být na jednání vlády předložena do konce tohoto roku.

Premiér Sobotka nedávno navštívil obě jaderné elektrárny, aby se na místě informoval o připravenosti elektráren na rozšíření.

Dalšími body, které ve středu vláda projednala, jsou například změny Ústavy, které omezují pravomoc prezidenta, nebo Aktualizace programu Podpora podnikatelských nemovitostí a infrastruktury. 

Kompletní výsledky jednání najdete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-3-cervna-131170/







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688