BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  01.06.2015 16:05:13

Unipetrol - zítra bude valná hromada a Unipetrol „nasype peníze“ do nerozděleného zisku

Unipetrol bude mít po zítřejší valné hromadě (VH) zatraceně velký prostor k dividendě. V bodě devět programu jednání plánuje Unipetrol zrušit rezervní fond a prostředky přesunout do nerozděleného zisku.

 

Rezervní fond byl zákonem povinný fond, kam si akciové spol. a s.r.o. odkládaly zákonem definovaným způsobem prostředky pro krytí případných budoucích ztrát. Lze mu rozumět i tak, že šlo o určitou opatrnost a ochranu společnosti a svým způsobem i ochranu jejích věřitelů.

Nicméně nově Zákon o obchodních korporacích již tuto povinnost neukládá, společnosti nemusí rezervní fond již vytvářet a vytvořený rezervní fond mohou rozpustit. To se i na valné hromadě stane a prostředky z něj převede Unipetrol do nerozděleného zisku let minulých, odkud již může např. vyplácet i dividendu, když ji nenavrhuje pro letošek (za rok 2014). V nerozděleném zisku, který tak nabobtná o více jak třetinu, by po valné hromadě mělo být odhadem 9,772 mld , tj. cca 53,90 na jednu akcii (včetně zisku vytvořeného v loňském roce).

V posledních dnech přibyly k programu valné hromady doplňující návrhy nebo dotazy akcionářů a stojí za zmínku. Zhruba řečeno (nejde o přesnou citaci, v tom odkazujeme na stránky společnosti Unipetrol) jde o následující:

a) standardní žádost akcionáře PKN Orlen o doplnění programu o odvolání a volbu členů výboru pro audit. Program VH je doplněn a půjde asi o nekonfliktní bod.

b) žádost/dotaz společnosti Entris Equity Limited na reálné ocenění rafinérských aktiv,
když v posledním čtvrtletí vzrostly rafinérské marže a Unipetrol zlepšil hospodaření. Jinými slovy otázka zní, zda Unipetrol předchozími kroky snižování hodnoty majetku, a tím i vytvořením účetní ztráty nepodhodnotil svá aktiva a zda to tak nenechává i v současnosti.

Na toto téma zazněl dotaz i na tiskové konferenci k výsledkům společnosti za 1.kvartál, ale vedení se odvolávalo na volatilitu podmínek na trzích atd.. Při pohledu na pohyb cen ropy v minulých měsících takový pohled ze společnosti není až tak překvapující, mohlo by být ale více naznačeno, co se stane, pokud podmínky přetrvají.

c) řada dotazů na stav a převody majetku ve společnosti, na plnění strategie atd. od spol.
PAULININO LIMITED (J&T), které v mnohém směřují k téže otázce výše, tj. zda je majetek Unipetrolu férově oceněn (nemá být vyší).

d) návrh od spol. PAULININO LIMITED (J&T) na rozdělení všech dosavadních zisků mezi akcionáře.

Celkově lze odhadovat, že VH vzhledem k rozdělení hlasů ve společnosti proběhne nakonec bez velkých překvapení. Žádná dividenda asi nebude schválena tak, jak navrhuje představenstvo Uniperolu. Možná by ale mohlo zaznít ze strany společnosi více k budoucí dividendové politice.

Proti minulým létům bude asi košatější diskuse k jednotlivým programovým bodům. Menšinoví akcionáři vyjádří možná s větším důrazem nespokojenost s tím, že se na ně nic nedostává ze současných i minulých zisků. Odpovědi na jejich dotazy budou jistě podány, ale v principu nemohou být asi nikdy stoprocentní, takže subjektivně i objektivně mohou ponechat prostor ke stížnostem a VH může mít dozvuky v nějakých sporech, dokud se např. nedohodnou na odprodeji akcií Unipetrolu, které nyní drží menšinoví akcionáři, ale to již hodně a hodně spekulujeme.

Nakonec připomeňme složení akcionářů: 62,99% PKN Orlen a 23,70% zastřešuje skupina J&T. VH bude možností strukturu akcionářů aktualizovat (ověřit).



Text a další komentáře lze nalézt na stránkách BH Securities       www.bhs.cz    

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688