Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  29.05.2015 07:00:58

Strach o (vlastní) bezpečnost může donutit Německo k záchraně Řecka


Přestože se Německo dosud stavělo k Řecku až s exekutorskou přísností, právě Berlín se může nakonec stát řeckým zachráncem. 

Strach kancléřky Angely Merkelové z Ruska a geopolitické situace, která by nastala po případném ‚grexitu‘, tedy odchodu Řecka z eurozóny, sílí a vypadá to, že si nejmocnější žena planety připravuje argumentaci k záchraně Atén. Deník Die Welt upozorňuje, že na straně Merkelové stojí celá německá diplomacie, která se děsí řeckého „pádu do zmatku a chaosu a dokonce obratu k Rusku, jen kvůli pár miliardám eur“.

Podle Deutschen Wirtschafts Nachrichten začíná Merkelová sázet na kartu řeckého členství v NATO, což jasně naznačuje, že odchod Řecka z eurozóny už vnímá jako bezpečnostní, nikoli ekonomickou otázku.

Německá polická scéna není v pohledu na řeckou situaci zdaleka jednotná, německý ministr financí Wolfgang  Schäuble s kancléřskou nesdílí její obavy z důsledků ‚grexitu‘. Jak ale upozorňují Charles Grant a Christian Odendahl z think-tanku The Centre for European Reform, Schäuble na rozdíl od Merkelové nenese na svých bedrech zodpovědnost za evropskou bezpečnost v takové míře, jako jeho šéfová:

„Merkelová pochopitelně myslí na geopolitický kontext víc než Schäuble. Kancléřka čelí diskrétnímu tlaku ze strany Obamovy kanceláře, která se obává rizik spojených s řecko-ruským sblížením.“

Němečtí konzervativci tak sice nemusí slyšet na žádost o solidaritu s Řeckem, zato strach o evropskou bezpečnost by mohl sehrát rozhodující roli.

Nejde přitom jen o ruskou náruč, s osudem Řecka se může rozhodnout i o osudu Evropské unie jako takové:

„Řecku, které opustí euro, se musí zabránit, aby se z něj nestala zkrachovalá země, která skončí v osidlech chaosu a poslouží jako předmostí pro narůstající ruský vliv. Na druhou stranu snaha usnadnit odchod (Řecka) schválením návratu k národní měně povede k oslabení právního a institucionálního pořádku, jehož základem jsou dohled, koordinace a záchranné mechanizmy v eurozóně. Povzbudí to rovněž euroskeptiky v jednotlivých členských zemích. Evropská unie a především Německo se bude muset rozhodnout mezi záchranou Řecka před sebou samým nebo záchranou eurozóny před Řeckem.“

Ve hře je navíc otázka tisíců migrantů. Atény nedávno připomněly, že pokud budou muset, vystaví Evropu vlně běženců, což v konečném důsledku může přijít Evropany na mnohem víc než záchrana Řecka.

Nakolik výhružka Řeků nezní nedžentlmensky, faktem ale zůstává, že po definitivním krachu jejich země se od nich nedá očekávat, že budou dál ochotni hrát roli migrační hráze. Nehledě na to, že na to jednoduše nebudou mít peníze.

Němce sice částka za záchranu Řecka zvedá ze židlí, v porovnání se všemi důsledky ‚grexitu‘ může jít v podstatě jen o „drobné“. Koneckonců jak spočítal Eric Dor z prominentní francouzské IÉSEG School of Management, definitivní cena za řeckou záchranu dosáhne pro Německo sedmi procent částky, kterou za rok vybere na daních, nebo jinak řečeno méně než dvou procent německého HDP.

V porovnání se záplavou uprchlíků, se kterými se do Evropy dostávají i islamisté, a ruským medvědem za evropskými dveřmi to není zas tak hodně.

Alina Holušová, Tiscali.cz


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688