Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  31.05.2015 09:09:57

Až budou USD sazby na 4%, bude akciový trh o 50% slabší - to je jednoduchá matematika


Na trhu se opět ve zvýšené míře mluví a spekuluje o budoucím vývoji dolarových sazeb a o dopadech jejich případného růstu na vývoj ceny aktiv, především pak akciových trhů, u kterých se očekává blíže neurčený pokles. Něco více na toto téma přináší vcelku jednoduchá finanční matematika, která by na toto měla vcelku spolehlivě fungovat a to i přes to, že celkově rozvolněná měnová politika centrálních bank již pobořila drtivou většinu základů fungování dříve osvědčených investičních pravidel a pouček.

Podle odhadů týkajících se budoucího vývoje dolarových sazeb by během několika málo let (2-3) mohly hlavní sazby světa růst ze současné nuly směrem k 3-4%. Pokud se tak opravdu stane porostou adekvátně také výnosy US Treasuries například "desítky" ze současných cca 2% směrem k 4,25 - 5%.

Růst dolarových sazeb způsobí velký propad cen US dluhopisů na sekundárním trhu. Atraktivita "starých" dluhopisů s kupóny nesoucími pouhá 2% oproti novým 3-4procentním dluhopisům bude jen velmi malá a pro jejich umístění na trhu bude nutné vynahradit chybějící výnos poklesem cen.
Podobný bude vývoj pro korporátní dluhopisy, protože při růstu úročení bezrizikových státních dluhopisů nebude nikdo chtít investovat do podobně úročených ale mnohonásobně riskantnějších firemních dluhopisů.

Vyšší bezrizikové úročení zapůsobí podobně také na akciové trhy. Čím větší růst výnosů US Treasuries bude, tím méně atraktivní budou akcie při stávajících cenových a výsledkových parametrech. Aby se dorovnával vzájemný poměr atraktivity musely by firmy buď jít cestou růstu ziskovosti a nebo by se musely změnit tržní ceny akcií, vůči nimž se mnohé cenové indikátory přepočítávají.  První cestu přes růst zisků nelze v takové míře předpokládat a proto je pravděpodobnější spíše cesta druhá přes tržní ocenění. To bude postupně klesat ve snaze sledovat vývoj bezrizikových výnosů. Při použití standardních finančních modelů by růst výnosu amerických desítek o 100% ze 2 na 4% měl způsobit cca 50procentní pokles cen na akciových trzích.

Jestli a v jaké míře se tato jednoduchá finanční matematika skutečně naplní uvidíme během následujících několika málo let.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688