Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  21.05.2015 23:30:08

21. května: Tohle potřebujete vědět o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v průběhu čtvrtečního obchodování lehce zpevnily, širší index S&P 500 se díky tomu dostal na novou rekordní úroveň. Čtvrteční ekonomická data zklamala očekávání investorů, vzhůru ale zamířily především energetické tituly, kterým pomohly vyšší ceny ropy na světových trzích.

Index Dow zakončil obchodování oproti středě beze změny na 18 285,74 bodu, širší index S&P 500 posílil o 0,23 % na 2 130,82 bodu a Nasdaq připsal 0,38 % na 5 090,79 bodu. Index volatility VIX ztratil 5,98 % na 12,11 bodu. Výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o šest bazických bodů na 2,19 %.

Americké akcie (21. května 2015)
Zdroj: Google

V zelených číslech skončilo devět z deseti hlavních sektorů. Nejvíce posílily energetika (+0,79 %) a technologie (+0,44 %), jako jediný ztratil finanční sektor, který odepsal 0,17 %.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích

  • Před ústředím amerického řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's ve čtvrtek demonstrovaly stovky lidí za zvýšení minimální mzdy v podniku na 15 dolarů za hodinu z nynějších devíti dolarů. Protest na chicagském předměstí Oak Brook se konal v době, kdy se v ústředí scházeli akcionáři podniku na výroční valnou hromadu. Akcie -0,83 %.
  • Ruská služba pro dozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií Roskomnadzor varovala americké internetové společnosti Google, Twitter a Facebook před porušováním ruských internetových zákonů. Upozornila, že firmám v případě nedodržování pravidel hrozí zablokování jejich aktivit.
  • Prodeje starších domů ve Spojených státech v dubnu nečekaně meziměsíčně klesly o 3,3 % na celoroční tempo 5,04 milionu jednotek. Očekával se 0,8% růst na 5,24 milionu jednotek.
  • Předběžný index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru ve Spojených státech v květnu spadl na nejnižší hodnotu od ledna 2014. Snížil se na 53,8 bodu v dubnových 54,1 bodu, očekával se růst na 54,5 bodu.
  • Index aktivity filadelfského Fedu v květnu klesl na 6,7 bodu z dubnových 7,5 bodu. Čekal se růst na 8 bodů.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 16. května vzrostl na 274 tisíc z 264 tisíc v předchozím týdnu. Očekával se růst na 270 tisíc. Čtyřtýdenní průměr počtu žádostí se stále nachází na nejnižší hladině od dubna 2000, klesl o 5 500 na 266 250. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 9. května klesl na nejnižší hladinu od listopadu 2000, a to na 2,211 milionu (předchozí týden revidován z 2,229 milionu na 2,223 milionu), čekal se růst na 2,231 milionu.
  • Předstihové indikátory v dubnu vzrostly o 0,7 % (odhad: +0,3 %, březen: +0,2 %).
  • Zapomeňte na Řecko. To, zda v eurozóně Atény zůstanou, nebo ne, není pro dění na finančních trzích rozhodující. Největším rizikem současnosti je likvidita. Tvrdí to alespoň známý dluhopisový expert a hlavní ekonomický poradce Allianz Mohamed El-Erian. A není zdaleka jediný, kdo má už ze samotného slova likvidita husí kůži.
  • Propast mezi bohatými a chudými v rozvinutých zemích se prohlubuje a rozšiřuje, mnohde je nerovnost v příjmech dokonce na rekordní výši. Ve své zprávě to ve čtvrtek uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která zároveň upozornila, že prohlubování této propasti by mohlo výrazně zbrzdit ekonomický růst. Zpráva zahrnuje 34 rozvinutých zemí, které jsou členy OECD, včetně České republiky.
  • Druhý největší provozovatel lékáren ve Spojených státech, společnost CVS Health (akcie +2,39 %), koupí za 10,4 miliardy dolarů amerického poskytovala léčiv a lékárenských poradenských služeb Omnicare (+1,72 %). CVS Health ve čtvrtek uvedla, že jí akvizice pomůže k růstu na rostoucím trhu služeb pro starší pacienty.

Výsledková sezóna

Ve čtvrtek se dařilo akciím Salesforce.com. Posílily o 3,91 % poté, co společnost ve středu reportovala lepší než očekávané firemní výsledky. Ze stejného důvodu zpevnily také akcie společnosti Williams-Sonoma, které v závěru obchodování přidaly 0,92 %.

Nedařilo se naopak akciím Lumber Liquidators, které uzavřely se ztrátou 16,50 %. Důvodem byla rezignace šéfa společnosti Roberta Lynche. Ztratily rovněž akcie společnosti NetApp (-10,09 %), středeční firemní výsledky totiž zklamaly očekávání Wall Street.

Jak se ve čtvrtek dařilo ropě a světovým měnám?

Případ: Wall Street | Diagnóza: (Podezřelý) optimismus

Případ: Wall Street | Diagnóza: (Podezřelý) optimismus

O amerických akciích píšeme horem dolem. Trh v USA je zkrátka největší a zajímavý i z mnoha dalších důvodů. Jedním z nich je jeho kmotra a podle někoho alma mater - Wall Street. Největší banky světa a zástupy investičních společností řeší, co se děje na trzích, a svými komentáři a analýzami umějí pořádně zahýbat s cenami. Ať už jejich příběhy takzvaně kupujeme, nebo nás nechávají chladnými, nemůžeme pominout dění z posledních týdnů. Akcie jsou totiž na rekordech, ačkoli se pro to stále hůře hledají věrohodná zdůvodnění. A Wall Street neopouští její pověstný optimismus.

Amerika v recesi? Řada indikátorů je nejníže od Lehmanů

Amerika v recesi? Řada indikátorů je nejníže od Lehmanů

Ekonomové tvrdí, že jsou Spojené státy aktuálně jediným světlým místem na světové ekonomické mapě. Jenže v poslední době z největší světové ekonomiky chodí značně znepokojující data, která ukazují, že na tom USA zase tak dobře nejsou.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688