Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  23.05.2015 09:11:16

Virtuse: Emisní povolenky mohou zdražit až na 30 euro

 

Ceny emisních povolenek, které se nyní pohybují nad sedmi eury za tunu, by v letošním roce měly růst, a to především na konci roku. Koncem letošního roku by mohly ceny atakovat hranici  9 eur.  Dlouhodobá predikce ukazuje, že v roce 2030 mohou povolenky zdražit až na 30 euro. Na konferenci 23. Emission Trading o emisních povolenkách to dnes uvedl Jan Fousek, jednatel společnosti Virtuse Energy, která je největším tuzemským obchodníkem s emisními povolenkami a obchodníkem s elektřinou a zemním plynem velkým firmám.

 

„Aktuální rostoucí trend je podložen klesajícím přebytkem emisních povolenek na trhu z důvodu backloadingu a pozitivním vývojem politických jednání napříč institucemi EU, nepředpokládáme proto obrat trendu do konce roku, alespoň v základních scénářích vývoje ceny,“ řekl Jan Fousek.

 

Dosud se emisní povolenky nejdráže prodávaly za 28 eur. Stabilitu a růst cen může však docílit jen dlouhodobá reforma. Dlouho očekávaná finální dohoda o spuštění Tržní stabilizační rezervy (MSR) od roku 2019 má být začátkem července schválena v Evropském parlamentu v plenárním čtení. Evropská komise plánuje změnou mechanismu snížit přebytek povolenek na trhu a zvýšit tak jejich cenu. Přebytečné povolenky na vypouštění škodlivin do ovzduší by měly směřovat právě do této rezervy, z níž mají být na trh uvolňovány pouze v případě zvýšené poptávky.             

 

„Nyní, co se členské státy EU dohodly na termínu spuštění MSR, odhadujeme zvýšení ceny zhruba o 15 % za rok, čímž vzroste během pár let velký zájem o investice do čistých a méně znečišťujících technologií. Zároveň předpokládáme v roce 2020 růst ceny na 12 - 15 euro a v roce 2030 až na 30 euro,“ dodal Jan Fousek.

 

Na konferenci vystoupil také Jeff Swartz, ředitel IETA - Mezinárodní asociace pro obchodování s emisemi. „Přijetí MSR v nadcházejících měsících umožní evropským účastníkům trhu s emisními povolenkami i nadále důvěřovat politickému směru v otázce řešení přebytečných povolenek. Členské společnosti IETA jsou přesvědčeny, že jednotlivé vlády brzy provedou zásadní kroky ke sladění svých cenových politik v oblasti emisí směrem ke globálnímu propojení. To napomůže konkurenceschopnosti a přispěje ke zmírnění důsledků klimatických změn,“ uvedl Jeff Swartz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

O společnosti:

 

Virtuse Energy, česká společnost napůl vlastněná Janem Fouskem a Rastislavem Vasilišinem, loni zobchodovala 76 milionů emisních povolenek stovkám největších společností zejména v České republice a na Slovensku a dosáhla obratu přes 6 miliard korun. Virtuse Energy se věnuje obchodování elektřiny, plynu a emisních povolenek včetně veškerých doprovodných služeb jako je portfolio management, analytická podpora, zodpovědnost za odchylku a mnohé další. Firma se v loňském roce stala jako jediná firma svého druhu v regionu členem největší světové burzy ICE. V září loňského roku se stala vůbec první zahraniční firmou na světě, která vstoupila na nově se formující čínský trh s emisemi, letos v létě plánuje vstup už na druhou čínskou burzu. Kromě obchoduenergiemi se firma dlouhodobě věnuje konferencím (organizace, aktivní účast, přednášky), vzdělávacím programům v oblasti energetiky, environmentálnímu poradenství či stavbě obnovitelných zdrojů energie na Balkáně.

 

 

 

 

 





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688