BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  21.05.2015 12:12:14

Evropa roste, ale pomaleji, Fed nic neprozradil; analýza AUD/CAD, S 500 a USD/CZK

Představitelé americké centrální banky (Fed) předpokládají, že by bylo předčasné zvyšovat úrokové sazby v červnu, ačkoli většina z nich má za to, že ekonomika Spojených států je na cestě k zotavení z neveselého vstupu do letošního roku, naznačil ve středu večer zápis z dubnového měnového jednání. Většina členů bankovní rady se shodla na tom, že ekonomický růst se obrátí ke zdravějšímu tempu a trh práce bude sílit. Nicméně většina členů očekává, že data, jež banka bude mít k dispozici v červnu, nebudou dostatečná pro změnu monetární politiky a bankéři posouvají výhled na zvýšení úrokových sazeb na pozdější měsíce letošního roku.

Ačkoliv se od včerejšího zápisu z dubnového zasedání Fedu očekávalo mnoho, zásadně nové informace nepřineslo. Zápis opět zdůraznil, že rozhodnutí zvýšit základní úrokovou sazbu je závislé na vývoji makroekonomických dat. Nicméně bankovní rada označila každé další zasedání banky jako potenciální pro přijetí rozhodnutí o utažení měnové politiky. Další náznaky ohledně budoucího růstu úrokových sazeb bychom mohli dostat od Janet Yellen v pátek.

Dnes je den indexů nákupních manažerů (PMI). Čtvrtek odstartovala dataČíny. Ta ukázala na kontrakci sektoru výroby již třetí měsíc v řadě, což otevírá centrální bance dveře k dalším monetárním stimulům. Složený index nákupních manažerů (PMI), který měří růst v sektorech průmyslu i služeb a pokrývá více než dvě třetiny německé ekonomiky, podle předběžných údajů společnosti Markit v květnu klesl na 52,8 bodu z dubnových 54,1 bodu. Index zpomalil druhým měsícem v řadě. To znamená, že růst největší evropské ekonomiky nebude již strmě stoupat, ale spíše se bude držet kolem současných úrovní. Index nicméně setrvává nad hranicí 50 bodů, jež odděluje růst od poklesu a nad níž se drží již dva roky. Data z průzkumu naznačují, že HDP do poloviny tohoto roku poroste ještě více, ale v dalších měsících zůstane míra expanze německé ekonomiky pomalá.

Složený index nákupních manažerů eurozóny (PMI), jenž měří aktivitu několika tisíc podniků eurozóny a je považován za barometr vývoje ekonomiky, podle předběžných údajů Markit v květnu klesl na 53,4 bodu z dubnových 53,9 bodu. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali jen nepatrné snížení na 53,8 bodu. Ačkoliv růst soukromých podniků v eurozóně zpomalil, firmy posilovaly stavy zaměstnanců nejvyšším tempem za čtyři roky, což svědčí o tom, že další vývoj vidí čím dál optimističtěji. Zotavení tedy pokračuje a daří se mu docela dobře. Ukazatel se drží již 23 měsíců v řadě nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu v odvětví. Výsledky průzkumů ukazují na růst HDP eurozóny v současném kvartále o 0,4 procenta.

ECB rozhodla o dalším navýšení přístupu k záchranné likviditě Řecka o 200 milionů euro na celkových 80,2 miliardy. Dnes budou sledovány výstupy ze setkání ministrů financí eurozóny z Rigy, kde bude situace v Řecku opět hlavním bodem jednání.

AUD/CAD vytvořil na 4hodinovém grafu formaci připomínající hlavu ramena. Je naznačená „neckline“, která byla prolomena. Když se potvrdí formace hlava ramena, pak je prostor pro pokles poměrně rozsáhlý.

Ačkoliv akciový index SP 500 vytvořil poslední dva dni nová maxima, denní svíčky mají delší knoty a mal8 těla, která ukazují na to, že indexu docházejí síly. Pokud by index uzavřel pod hodnotou 2 115 bodů, je pravděpodobné, že tím naznačí, že nemá další sílu růst.

Na denním grafu měnové ho páru USD/CZK vidět, že včerejší svíčka připomíná reverzní formaci „pin bar“. Měnov7 pár našel odpor u 50denního průměru a klíčové technické hodnoty vyznačeně zeleně.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688