Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  21.05.2015 11:19:47

5 důvodů, proč byste NEMĚLI sázet na růst ropy

V prvním článku ze série 5 důvodů proč se zaměříme na ropu, jakožto na aktivum, které si v posledním roce prošlo bouřlivým vývojem, když nejprve zkorigovala zhruba o 60% a nyní se v posledních dvou měsících začala prudce vracet. I přes toto oživení v ceně nejsme vůbec přesvědčeni, že investice do ropy je správnou investicí a pokusíme se uvést několik důvodů proč:

1) Producenti se začínají opět hedgovat

Producenti pochopili, že pokud se nezahedgují a neprodají svoji produkci za určitou cenu, udělá to za ně konkurence, která se potřebuje oddlužit a tedy i maximalizovat své tržby. Čím více stoupne cena, tím více se na trh přesune přirozených prodejců. Jedna z největších firem v odvětví EOG prohlásila, že hodlá znovu spustit některé projekty, pokud se cena začne stabilizovat na úrovni 65 dolarů za barel. Vezmeme-li v potaz ještě extrémně velký počet dokončených vrtů, u kterých byla z ekonomických důvodů odložena těžba (tzv. fracklog), je zřejmé, že producenti jsou schopni a ochotni okamžitě akomodovat jakýkoliv nárůst poptávky a ceny.

1

2) Stále příliš vysoké zásoby

USA potřebují snižovat produkci rychleji, než se nyní děje a nejlepším lékem na snižování produkce jsou nižší ceny. Pokud by se nyní pouze vyrovnal stav mezi nabídkou a poptávkou a cyklický vývoj zásob sledoval po zbytek roku normální historický vývoj, na konci roku 2015 bychom se probudili do podmínek stále extrémního množství zásob. Počátkem příštího roku bychom ovšem vstupovali do cyklicky slabé části roku s historicky rekordním množstvím zásob a hrozba přeplnění zásobníků by byla opět na extrémních úrovních.

2

3) Kontango

Pokud budou příští rok zásoby ropy dosahovat opět extrémních hodnot, dočkáme se i návratu kontanga. A kontango je největší nepřítel investorů do komodit. Komodity mají fyzický charakter a investičně je lze uchopit pouze přes futures kontrakty a ETF, která každý měsíc tyto futures kontrakty rolují. Prodávají expirující kontrakt a nakupují vzdálenější futures kontrakt. Pokud se trh nachází v kontangu (termínová křivka je rostoucí = vzdálenější kontrakty jsou dražší, než ty bližší), komoditní ETF musí draze kupovat a levně prodávat. Při existenci silného kontanga tedy není snadné vydělat ani na rostoucím komoditním trhu. Pokud už chce investor vyjádřit svůj názor na dlouhodobější růst cen ropy, akcie či dluhopisy těžařských firem vidíme jako lepší alternativu než komoditní ETF.

3

4

4) OPEC těží jako o život

Američtí producenti sice začali snižovat produkci, když se těžba dle našich propočtů snížila z březnového vrcholu asi o 300-400 tisíc barelů ropy denně, jejich kolegové ze zemí OPEC ovšem těžbu naopak zvýšili. Za toto navýšení těžby o 800 tisíc barelů ropy denně je zodpovědná především Saudská Arábie a Irák. Nemyslíme si, že OPEC má příliš velký prostor k dalšímu růstu produkce, ale je evidentní, že Saudská Arábie má zájem o delší období nízkých cen ropy, tak aby si vynutila snížení objemu investic do břidlicové těžbyUSA. Nadprodukce OPECu znamená oddálení dosažení ekvilibria mezi nabídkou a poptávkou a růst globálních zásob ropy.

5

5) Destrukce poptávky v USA tiše pokračuje

Za poslední rok pozorujeme, že pokles cen benzínu způsobil zvýšenou poptávku po automobilech typu SUV, což znamenalo růst průměrné spotřeby nových automobilů (ekvivalentně pokles MPG – počet mil na galon). Tento inverzní vztah mezi cenou benzínu a úsporností nově kupovaných aut bude působit při růstu cen ropy opačně. Tedy potenciálně dražší benzín způsobí vyšší poptávku po úsporných vozech. Krátkodobý pokles MPG vidíme pouze jako cyklický. Jelikož vláda nařizuje, kam má MPG vzrůst do roku 2025, očekáváme, že růst MPG se začne brzy vracet směrem k trendové lince posledních let. Efektivita a technologie nových automobilů budou dál pomalu tlačit na pokles poptávky po ropě.

6

Autor: Sven Subotič, Jan Kaška

Tato zpráva není investičním doporučením.

Ing. Sven Subotič

Ing. Sven Subotič, Aura Invest

je jednatelem společnosti Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na Equity Sales privátní i institucionální klientele (dříve Ernst & Young a Wood & Co.). Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Investiční výhled na rok 2015

Čtenářům kurzy.cz nabízíme možnost zdarma stažení pokročilé analýzy Investiční výhled 2015, ve které se mimo jiné dozvíte, zdali jsou evropské indexy dražší než americké, zdali je návrat k ziskovosti v Eurozóně reálný, jaké lze očekávat tempa růstu v roce 2015 či zdali jsou asijské trhy investičně nejatraktivnější. Pro stažení analýzy pokračujte kliknutím na grafické logo Investiční výhled 2015.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.06.20226 důvodů, proč nemít strach z medvědího trhu Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
03.12.20215 důvodů, proč si na vánoční dárky nebrat půjčku Iva Grácová (Bezvafinance)
27.04.2021Filozofický pohled na to, proč byste neměli zkoušet stock-picking Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688