Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  18.05.2015 07:00:42

Rusko je v energetické přetahované na delší straně lana

UVNITŘ VIDEO | Srbsko změnilo názor a po intervenci ruského zahraničního ministra ohlásilo svou připravenost ke spolupráci na projektu Turkish Stream.  

Srbský ministr zahraničních věcí Ivica Dacic oznámil, že se jeho země otevře projektu Turkish Stream. Podle něj není možné, aby Evropa fungovala bez ruského plynu, na kterém je tak závislá. “Nyní můžeme potvrdit, že jsme připraveni spolupracovat na Turkish Stream, protože potřebujeme dodávky plynu, na které se můžeme spolehnout,” dodal Dacic na tiskové konferenci po schůzce se Sergejem Lavrovem.

South Stream Offshore Pipeline - Turkish Sector

Srbským obratem získává Rusko výhodu v energetické přetahované o dodávky plynu do Evropy, která je většinově závislá právě na dodávkách z Ruska. EU a Spojené státy americké chtějí pro Evropu zajistit jiný plyn než ten ruský, aby se zvýšil dopad sankcí uvalených na Rusko za účast v ukrajinské krizi. Z postoje Srbska je vidět, že se nehodlá podřídit evropské politice, při nejmenším v energetické problematice.

Turkish Stream nahrazuje plán plynovodu South Stream, který měl obcházet Ukrajinu přes Černé moře na Balkán a dál do Evropy. Moskva ale tuto investici loni v prosinci kvůli námitkám EU opustila.  Celkové náklady na projekt South Stream se odhadovaly na 40 miliard dolarů. Potrubí dlouhé kolem 2500 kilometrů mělo vést po dně Černého moře do Bulharska a dál přes Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve měly směřovat do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka. Ročně měl plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu, což odpovídá zhruba 15 procentům objemu, který Evropa ročně spotřebuje.

Evropská komise plán ostře kritizovala, porušoval totiž unijní pravidla, podle nichž dodavatelé surovin nesmějí ovládat i přepravní trasy. Rusové, kteří pro změnu ostře kritizují ona evropská pravidla, navíc Brusel obešli a o stavbě vyjednávali přímo s unijními zeměmi. Těm za to hrozily postihy.

Šéf Gazpromu Alexej Miller už se nechal slyšet, že případná analogická blokace Turkish Stream je chyba ale na druhou stranu dodal, že Gazprom je ochoten dát si se svým projektem pauzu, pokud to bude zapotřebí. Roční kapacita nového plynovodu má být 63 miliard metrů krychlových.

Miller také Evropskou unii vyzval, aby dala Rusku garance na nákupy jeho plynu. Upozornil, že Gazprom nese veškerá rizika investic do zvyšování těžebních a vývozních kapacit, a varoval, že plyn, k jehož odběru se EU nezaváže, by mohl Gazprom přesměrovat do Asie.

Ruské dodávky plynu dnes pokrývají zhruba třetinu spotřeby Evropské unie. Ta se ale snaží svou závislost na ruském plynu snížit. Vztahy mezi EU a Ruskem se navíc loni kvůli ukrajinské krizi výrazně zhoršily, což na konci loňského roku vedlo ke zrušení projektu South Stream.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688