Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  15.05.2015 16:47:00

Ekonomika silně roste, koruna by se ale měla držet stabilní


Česká koruna po většinu uplynulého týdne proti euru oslabovala, když se z pondělních úrovní kolem 27,40 dostala až na čtvrtečních 27,49 CZK/EUR. Stalo se tak navzdory příznivým údajům z trhu práce i vyšší než očekávané dubnové inflaci. Masivní růst HDP zveřejněný v pátek však korunu poslal až téměř k hodnotě 27,35 CZK/EUR. V úplném závěru obchodování nicméně česká měna část těchto zisků ztratila, když se kurz posunul na 27,42.

Makroekonomická data v tomto týdnu příjemně překvapila a ukázala na velmi slušnou kondici českého hospodářství. Doslova šokem byl výsledek HDP za Q1 15. Náš odhad, nejvyšší na trhu, předpokládal růst ekonomiky o 1,2 % q/q. ČSÚ však zveřejnil údaj 2,8 % q/q, nejvyšší mezikvartální růst v časové řadě od roku 1996. Růst sice podpořily vyšší daně z produktů (kompenzovaly tak svůj pokles v Q4 15), výrazně však rostla i hrubá přidaná hodnota ( 1,7 % q/q), která je lepším ukazatelem ekonomické aktivity. Pokud ČSÚ tyto údaje v následujících měsících nereviduje, mohlo by české hospodářství přidat v letošním roce 3,5 %.  

Dobře nakročeno má česká ekonomika i do Q2 15. Dubnová nezaměstnanost výrazně poklesla na 6,7 % z březnových 7,2 %, absolutní počet nezaměstnaných se poprvé od října 2012 dostal pod 500 tis. V dubnu příznivě působí sezónní faktory, ale vzestup ekonomické aktivity je vidět i na sezónně očištěné míře nezaměstnanosti, která meziměsíčně poklesla o další desetinu procenta na 6,65 %.  

Spotřebitelská inflace v dubnu zrychlila na 0,5 % y/y (z březnových 0,2 %), když se meziměsíčně ceny zvýšily o 0,3 % v souladu s naším očekáváním. Růst nastal ve všech podsložkách spotřebitelského koše. Jádrové ceny přidaly 0,13 % m/m (SA) a naznačují tak prosakování vyšší ekonomické aktivity do inflace. Pro ČNB se jedná o zprávu, že opadává protiinflační působení ekonomiky, které zdůrazňovala ještě na svém zasedání ze začátku května.   

Rétorika ČNB a její kurzový závazek se ale jen tak nezmění. Pro udržitelný návrat inflace k cíli, případně nad něj, je důležitý i růst mezd, který je zatím v české ekonomice utlumený. A současné úrovně koruny zajištují víceméně stabilní dovozní ceny i podporu ekonomické aktivitě. Náš výhled tak ponecháváme v platnosti: ČNB podle nás opustí kurzový režim až v H2 16.  

V příštím týdnu bude kurzových impulsů méně. V úterý ČSÚ zveřejní dubnovou dynamiku cen průmyslových výrobců, které by měly meziměsíčně přidat 0,2 % (především v důsledku nedávného zvratu v cenách ropy). V meziročním vyjádření však PPI setrvají hluboko v záporném teritoriu (-2,7 %). Pro korunu to ale pravděpodobně nebude kurzotvorný faktor. Česká měna by se tak proti euru měla obchodovat kolem současných úrovní bez výraznější tendence oběma směry. Lepší ekonomika by sice měla korunu podporovat, na druhou stranu ale působí pokračující dividendová sezóna a výprodeje na regionálních trzích, které se dotýkají lehce i koruny.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688