Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  15.05.2015 09:33:56

Komentáře k HDP - pozitivní šok, ČR nejrychleji rostoucí ekonomikou EU!


Podle bleskového odhadu se Česko v prvním kvartálu s přehledem stalo nejrychleji rostoucí ekonomikou EU v mezikvartálním srovnání, přičemž v meziročním srovnání mu patří druhá příčka za Rumunskem. I když vezmeme v potaz, že zhruba procentní bod k mezikvartálnímu růstu přidalo dřívější technické zpomalení dané nerovnoměrným výběrem spotřebních daní, je mezikvartální výsledek české ekonomiky těžko srovnatelný s kterýmkoliv obdobím poslední dekády. Meziroční růst poblíž 4% jsme naposledy viděli v roce 2008. Na straně produkce stojí údajně za růstem ekonomiky převážně průmysl, což značí, že Česku výrazně pomohlo ke zvýšení tempa oživení u našich obchodních partnerů v EU. Zároveň ale jsou při chuti i domácí spotřebitelé a podniky zřejmě mohutně investují. Dnešní příjemné překvapení se v dalších obdobích stěží zopakuje. Po dnešku je nicméně patrné, že česká ekonomika letos míří do expanze mezi 3% a 4%. To značí víc než dvojnásobné tempo proti průměru EU a slušnou porci reálné konvergence. Na oživení české ekonomiky již reaguje trh práce a nepotrvá dlouho, než se začne měřitelně projevovat i vyšší inflací. ČNB bude zřejmě brzy nucena změnit svůj názor, že jsou rizika její vlastní prognózy protiinflační. Zda tento vývoj povede k dřívějšímu zpřísnění měnové politiky, je předčasné soudit, šance na takový scénář ovšem vzrostla.  

 

   

Pavel Sobíšek
Chief Economist
UniCredit Research
 

 

Výsledky ekonomiky za první čtvrtletí dnes doslova šokovaly. Růst ekonomiky o bezmála 4 % je hodnota, kterou neočekával pravděpodobně nikdo. Takový masivní růst ekonomiky Česko už dlouho nepamatuje. Naposledy se tak ekonomice dařilo na jaře roku 2008, kdy se pozvolna blížila ekonomická krize. Tentokrát je ale situace opačná. Žádná krize na obzoru není a tak jde o výbornou hodnotu, dávající dobrý základ do budoucna.

Na růstu ekonomiky se podílel ve velkém průmysl. Už průběžné výsledky naznačovaly, že se mu letos daří na výbornou. Navíc růst v průmyslu panoval napříč všemi jeho oblastmi. Nebyla to jen tradiční výroba automobilů, která táhla průmysl v minulých letech. Byla to výroba plastů, kovů, elektroniky a další. Všechny tyto oblasti pomohly k tomu, aby se ekonomice dařilo. K tomu se probudilo i stavebnictví. To sice na ekonomice nemá tak velký podíl, přesto jí pomohlo posunout se o krok nahoru. Stavebnictví je důležitý zaměstnavatel, a proto jeho oživení je také klíčové pro celou ekonomiku.

V neposlední řadě ekonomiku podporovala spotřeba domácností. Maloobchodní tržby letos rostly. Pomohly tomu i téměř nerostoucí ceny, které motivovaly spotřebitele o něco více nakupovat. Právě spotřebitelé byli klíčem k tomu, aby ekonomika ožila. Jejich důvěra v ekonomiku postupně rostla s tím, jak ceny nerostly a zároveň klesala nezaměstnanost. Díky tomu se rozběhla ekonomika tím správným směrem.

Klíčové teď bude počkat na zpřesněné hodnoty a detailní strukturu růstu ekonomiky. Velký vliv na ekonomiku může mít také investiční aktivita, nebo tvorba hrubého kapitálu, či výdaje vlády, které pravděpodobně také rostly a podporovaly ekonomický růst. V očekávání do dalších čtvrtletí bych ale nebyl tak optimistický. Očekávání, že ekonomika by rostla každé čtvrtletí o 4 %, je až příliš vysoké.

 

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688