Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.05.2015 09:04:42

Skupina ČEZ hospodařila v prvním čtvrtletí se ziskem 7,6 miliardy korun a rozhodla o návrhu dividendy ve výši 40 Kč na akcii


 

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhl hodnoty 19,1 mld. , čistý zisk činil 7,6 mld. a tržní hodnota společnosti vzrostla o 19,5 mld. na celkem 335,2 mld. . Pro celý letošní rok Skupina ČEZ potvrdila výchozí očekávání, ukazatel EBITDA na úrovni 70 mld. a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 27 miliard korun.

 

Společnost rozhodla o návrhu dividendy ve výši 40 korun na jednu akcii před zdaněním. Pokud valná hromada (12. června 2015) takto rozhodne, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 21,4 mld. , z čehož na majoritního akcionáře – český stát – připadá 15,0 mld. . Návrh dividendy reflektuje aktualizovanou dividendovou politiku společnosti, která spočívá ve výplatě 60 – 80 % z konsolidovaného čistého zisku Skupiny ČEZ očištěného o mimořádné vlivy. „Výplatní poměr navyšujeme proto, že vytváříme více hotovosti poměrově k zisku, existuje omezený potenciál atraktivních rozvojových příležitostí v energetice a zejména proto, že investoři preferují u společností našeho typu maximální dividendy při udržení ratingového hodnocení Standard and Poors“ zdůvodňuje změnu dividendové politiky předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

 

Meziroční pokles EBITDA o 2,1 mld. neboli o 10 % byl způsoben dalším poklesem realizačních cen elektřiny, který se však podařilo významně zmírnit aktivními opatřeními napříč Skupinou ČEZ. V roce 2014 byl zahájen rozsáhlý program úspor a růstových opatření, který přispěl k meziročnímu navýšení výroby elektřiny (+3 %) zvláště v jaderných elektrárnách, prodeje elektřiny (+6 %), prodeje tepla (+8 %) a zejména prodeje plynu (+23 %). A především vedl k poklesu stálých provozních nákladů.

  

V uplynulém čtvrtletí se Skupině ČEZ dařilo postupně naplňovat strategické cíle pro rok 2015 v oblasti konsolidace pozic v zahraničí. Rumunský parlament schválil novelu zákona, která zajistí obnovení přídělu zelených certifikátů pro větrné farmy v zemi. Mezinárodní rozhodčí soud v Paříži v naprosté většině zamítl uplatňované nároky proti společnosti ČEZ ze strany rumunské společnosti Electrica pro údajné porušování privatizační smlouvy.  Na polském bankovním trhu Skupina ČEZ získala úvěr ve výši 700 mil. PLN (cca 4,7 mld. ) a učinila tak první významný krok k naplnění cíle snížení finanční expozice v zahraničí.

  

Navzdory negativním důsledkům regulace evropské energetiky a trvajícímu poklesu cen elektřiny si Skupina ČEZ nadále drží silnou finanční pozici a její další kroky určuje vlastní strategie a nikoliv výše dluhu a věřitelé. „Jsme nejméně zadluženou velkou energetickou firmouEvropě, a proto máme na rozdíl od konkurence prostor pro akviziční úvahy,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel Daniel Beneš. Návratnost všech energetických investic a akvizic závisí na vývoji evropské regulace energetiky. Minulý týden bylo na evropské úrovni dosaženo významné shody na základních parametrech reformy systému obchodování s emisními povolenkami, která dává naději na obnovení funkčnosti celého systému a je důležitým stabilizačním prvkem v dnešní nejisté době. Významná pro ČEZ bude dále konkrétní legislativa naplňující energeticko-klimatické cíle pro rok 2030 přijaté Radou EU na podzim 2014. Při rozhodování o zahraničních akvizicích sehraje důležitou roli i národní regulace a opatřeníenergetice v jednotlivých zemích.

 

 

 

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

 

 




Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688