Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  05.05.2015 09:46:47

Brexit nebo Grexit. Které události sledovat v tomto týdnu

V nadcházejícím týdnu se vyplatí sledovat nejen vývoj v Řecku, ale také britské volby či zasedání rady České národní banky

Británie má před sebou pravděpodobně jedny z nejtěsnějších voleb v moderní historii. Poslední průzkumy před čtvrtečním otevřením volebních místností předvídají netradičně patový výsledek, který může vést k neschopnosti sestavit většinovou vládu a ke zdlouhavým povolebním vyjednáváním. Něco s čím britský systém není moc zvyklý pracovat a je to vidět i na oslabující libře. Trhy by byly možná o něco veselejší v případě vítězství labouristů – ti by sice pravděpodobně o něco pomaleji snižovali deficit veřejných financí, avšak větším tématem pro investory je v tuto chvíli riziko vystoupení Británie z EU. Téma tzv. Brexitu totiž aktivně před volbami rozehráli konzervativci. Divokou kartou pak bude chování skotských nacionalistů, kteří zřejmě ukořistí prakticky všechna parlamentní křesla ve Skotsku.

V eurozóně samozřejmě dál budou hrát prim zprávy z Řecka. Na začátku příštího týdne se má setkat euroskupina a Řekové musí splatit MMF další pravidelnou splátku. Přes obměnu řeckého vyjednávacího týmu je zatím brzká dohoda na seznamu reforem málo pravděpodobná. Grexit tak zůstává násobně pravděpodobnější než nově skloňovaný Brexit.

V USA budou mezi tím na programu vele-důležitá čísla z trhu práce. Ty jsou hlavním magnetem pozornosti každý měsíc, ale v tuto chvíli se navíc hraje o načasování prvního růstu amerických sazeb. Ten bude (podle zápisu z posledního zasedání Fedu) záviset právě na síle amerického pracovního trhu. My odhadujeme spolu s trhem relativně silné číslo (225 tisíc), které ale nebude natolik oslňující, aby vrátilo do hry růst sazeb již na červnovém zasedání Fedu. Nejbližší termín růstu amerických sazeb je pro nás nadále září, ačkoliv rétorika Fedu je čím dál více jestřábí.

V Česku máme před sebou další zkrácený týden, ale nudit se v něm nebudeme. Ve stínu probíhajícího mistrovství světa v hokeji bude zasedat tento čtvrtek ČNB a na stůl dostane novou prognózu. V uplynulých týdnech šermovali někteří centrální bankéři zbraněmi. Zmínky o možnosti dalšího oslabení intervenčního kurzu nebo nasazení alternativních zbraní (např. záporných úroků) považujeme ale v tuto chvíli pouze za verbální intervence, které mají korunu odradit od eventuálního testování 27,00 EUR/CZK.

Jan Bureš, ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688