Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  04.05.2015 07:15:42

Čerpání evropských peněz? Prý od června

Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové by Evropská komise mohla do června schválit operační programy, ve kterých Česko v do roku 2020 může čerpat až 23,83 miliardy eur

Šlechtová to uvedla v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce s tím, že podle jejích informací EK vyjde Česku vstříc a programy schválí ještě před vyřešením kauzy kolem auditu monitorovacího systému.

Evropská komise by podle ministryně posvětila i program Technická pomoc, ze kterého jsou poněkud paradoxně hrazeny všechny prostředky na zaměstnance i samotný auditní orgán. „Podařilo se mi vykomunikovat, že pokud do toho programu dáme poznámku, že veškeré výdaje na monitorovací systém nebudou propláceny, než bude celá kauza vyřešena, komise by mohla program schválit,“ uvedla Šlechtová.

Evropská komise zatím pro roky 20142020 Česku schválila dva programy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Životní prostředí. „Jsem ráda za velice vstřícný přístup ze strany eurokomisařů, protože je to i jejich zásluha, že i přes tu auditní zprávu dva programy schválili,“ poznamenala Šlechtová.

Problémy nastaly kolem auditu monitorovacího systému, který ministerstvo financí zaslalo Evropské komisi a který obsahuje podezření mj. na podvod, kartelovou dohodu nebo nedodržování zákona o veřejných zakázkách. MMR si následně stěžovalo, že jeho připomínky nebyly do konečné zprávy zapracovány. Komise má nyní ale podle Šlechtové k dispozici všechny materiály, včetně zásadních připomínek jejího ministerstva ohledně počtu nabídek, kterých bylo sedm, nebo předražení systému.

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že systém bude do vyjasnění financován ze státního rozpočtu, nikoli z prostředků EU. Dosud stál podle ministryně 590 milionů korun a EU v rámci tzv. korekce neproplatí podle Šlechtové 252 milionů korun, pokud se se závěry auditu Evropská komise ztotožní. Ministryně rovněž odhaduje, že monitorovací systém s ohledem na další schvalované kroky Evropské komise bude v dalších týdnech a měsících ještě stát 150 až 200 milionů korun.

Česká republika může v novém programovém období 20142020 z různých unijních fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je operační program rybářství a program rozvoje venkova.

-of- 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688