Barbora Dlabáčková (MasterCard)
Obchod a služby  |  29.04.2015 16:53:41

Bezkontaktní platby pronikají do nových odvětví

Placení bezkontaktní platební kartou je relativně mladá záležitost, nicméně se rychle stala běžně využívanou službou v obchodech, kde spotřebitelé nakupují denně. Počet vydaných bezkontaktních karet či jiných nosičů pro bezkontaktní platby přesáhl dle Sdružení pro bankovní karty na konci roku 2014 6,5 milionů. Zhruba 52 % všech karetních transakcí u obchodníků probíhá bezkontaktně. Zároveň tato možnost placení zaznamenává boom i v místech, kam zákazníci nechodí každý den, ale v případě, že na místo zavítají, očekávají stejný komfort při placení. Může se jednat o nákup oblečení, obuvi, v květinářství, ale také třeba o kadeřnické služby. Obecně mají větší možnosti využívání bezkontaktního placení obyvatelé větších měst, ale postupně se rozšiřují tyto platební možnosti i v regionech a menších městech. Společnost MasterCard se snaží vyhovět zájmu ze strany klientů o rozšiřování možností bezkontaktního placení do nových odvětví, a proto se kontinuálně zajímá o potenciální oblasti využití.  Platit „pípnutím“ lze dnes na stále více místech, například i v samoobslužném mycím centru CarWash v Mladé Boleslavi.

Urychlování procesu placení má v agendě každý obchodník a provozovny, jež se vypořádávají se sezónním náporem zákazníků, nejsou výjimkou. Jedním z ukázkových případů jsou automobilové myčky, kam lidé chodí na konci zimy a v jarních měsících velmi často. O tom, že se představená novinka bezkontaktního placení setkala s pozitivním ohlasem ze strany motoristů, svědčí vysoký počet platebních transakcí uskutečněných tímto způsobem. Ani ne po půl roce od modernizace čtyř samoobslužných mycích boxů v Mladé Boleslavi bylo provedeno již 500 bezkontaktních plateb a číslo se neustále zvyšuje, denně proběhne až jedna třetina plateb bezkontaktně. Zároveň se jedná o jednu z prvních v regionu střední a východní Evropy, kde lze platit bezkontaktně.

Vítaný zájem obou stran, obchodníků i zákazníků, nás podněcuje k tomu, abychom i nadále přemýšleli o rozšiřování bezkontaktního placení do dalších odvětví. Cílem je, aby se platební proces zjednodušoval, zefektivňoval a byl pro zákazníka pohodlný. Dle průzkumu by si lidé nejvíce přáli takto platit v restauracích, v prostředcích veřejné dopravy nebo v novinových stáncích, což koresponduje s povahou českých spotřebitelů zkoušet nové inovativní produkty a služby v mobilních platebních technologiích. Čísla hovoří jasně, v minulém roce bylo provedeno čtyřikrát více bezkontaktních transakcí ve srovnání rokem 2013.

Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro ČR, SR a Rakousko

Logo MasterCard MasterCard (NYSE: MA) je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozuje nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi.
Více informací na: www.mastercard.com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688