Research (Penizenavic.cz)
Hypotéky  |  24.04.2015 13:25:29

Tři základní otázky a odpovědi k hypotéce na rekonstrukci

Pokud potřebujete zmodernizovat své bydlení, je hypotéka jedním ze způsobů, jak zaplatit účty za stavební práce či materiál. Dříve než se na několik desítek let upíšete bance, byste však měli znát odpovědi na následující otázky.

Kdy se vyplatí hypotéka na rekonstrukci?

Vzhledem k vysokým počátečním nákladům v podobě odhadu ceny nemovitosti, poplatku za zpracování hypotéky a ceně pojištění nemovitosti (které si budete muset sjednat), se hypotéka na rekonstrukci vyplatí v době, kdy vám požadovaný obnos peněz nepůjčí bez zástavy žádná stavební spořitelna. Výhodnost hypotéky na rekonstrukci a úvěru ze stavebního spoření raději konzultujte s nezávislým odborníkem, který nabízí oba typy produktů.

Co po mě banka bude vyžadovat?

V první řadě nemovitost, kterou bance budete ručit (ručit přitom nemusíte nemovitostí, kterou rekonstruujete). Získat přitom můžete hypotéku na celou rekonstrukci (tj. na opravy nepotřebujete ani korunu vlastních úspor). V druhé řadě bude banka chtít doložit záměr, tj. jak budou peníze z hypotéky použity. Toto můžete doložit ručně zhotoveným rozpočtem prací (může být pouze orientační) či smlouvou o dílo se stavební firmou v případě, že vám rekonstrukci bude provádět stavební firma. No a v poslední řadě jsou to podklady, které bance pomůžou zjistit, jestli jste pro ni vhodným žadatelem, jmenovitě jde o:

Jak probíhá splácení hypotéky?

V době, kdy budete hypotéku čerpat, tzn., budete platit za faktury, materiál apod., splácíte bance pouze úroky z půjčené částky.

 Praktický příklad

Pan Novák požádal o hypotéku na rekonstrukci ve výši 700 000 , první měsíc po schválení hypotéky vyčerpal 50 000 na nákup stavebního materiálu, v následujícím měsíci tak zaplatí bance úrok z 50 000 . V době, kdy máte vyčerpány všechny peníze, začínáte splácet úrok i část dlužné částky z celé hypotéky (tzv. anuitní splácení) a to až do doby, kdy hypotéku splatíte.

Pozor na výjimky, podmínky a poplatky

Hypotéka na rekonstrukci je, stejně jako hypotéky na další věci, poměrně složitým úvěrem. Úvěrové smlouvy, které budete nakonec podepisovat, tvoří několik stránek textu, dlouhé zpravidla bývají i sazebníky bank. Předtím, než se rozhodnete pro určité nastavení hypotéky, poraďte se s nezávislým odborníkem, který vám vyčíslí skutečné náklady na vaši hypotéku u jednotlivých bank a bude tak následně schopen vám poradit, ve které bance si máte hypotéku vzít.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688