Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  24.04.2015 10:15:15

Najde Fed odvahu k rozpuštění svého obřího portfolia?

Zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech je podle analytiků hotová věc a je jedno, zda Fed s úroky začne hýbat v červnu, v září, nebo až na začátku příštího roku. Mnohem důležitější bude, jak se banka postaví ke svému portfoliu, které v důsledku skupování dluhopisů v rámci programu kvantitativního uvolňování nabobtnalo do astronomických rozměrů.

Centrální banka USA svoji rozvahu prostřednictvím nákupů dluhopisů nafoukla asi o čtyři biliony dolarů, čímž z portfolií investorů odsála obrovské množství aktiv s pevným výnosem. Spolu s blížícím se zvyšováním úrokových sazeb ve Spojených státech lze ale očekávat zvýšený zájem investorů o dluhopisy, kterých se jim na trhu najednou může nedostávat.

"Zájem o aktiva s fixním výnosem, jakými jsou například státní dluhopisy, by mohl výrazně zvýšit cenu těchto cenných papírů na trhu," říká Cullen Roche, zakladatel společnosti Orcam Financial Group. Podle analytiků z americké investiční banky Goldman Sachs by zvýšeného zájmu investorů o dluhopisy mohla využít právě americká centrální banka k postupnému rozpouštění svého nabobtnalého portfolia.

Bilance americké centrální banky (srpen 2007 - březen 2015)
Bilance americké centrální banky (srpen 2007 - březen 2015)Zdroj: Fed

Za necelý rok centrální banka získá z dluhopisů, kterým vyprší splatnost, více než 200 miliard dolarů. Fed se tak bude muset rozhodnout, zda tuto sumu reinvestuje, nebo nad vypršením splatnosti bondů jen mávne rukou, a sníží tak nepatrně svoji bilanci. Pokud se Fed rozhodne, že peníze reinvestovat nebude, zvýší tím množství dluhopisů na trhu dostupných pro ostatní investory.

"Ačkoli představitelé Fedu tvrdí, že rozprodej portfolia banky nepovažují za nedílnou součást normalizace měnové politiky, je takový scénář poměrně reálnou možností," píší analytici z Goldman Sachs. "Očekáváme, že by Fed portfolio mohl začít rozpouštět na začátku příštího roku. Prvním krokem banky by mohlo být částečné reinvestování peněz získaných z dluhopisů, jimž vyprší splatnost." Goldman Sachs tak sází na to, že Fed nereinvestuje všechny peníze získané z dluhopisů, jimž na začátku příštího roku vyprší splatnost.

Načasování rozpouštění obřího portfolia Fedu bude klíčové. Až k tomuto kroku banka přistoupí, vyšle investorům další signál, že se již podle ní stabilizovala situace na trhu práce a že vidí inflaci v dlouhodobějším horizontu blíže ke 2 %, což jsou dva faktory, kterými obecně podmiňuje další utahování měnové politiky v podobě zvyšování úrokových sazeb.

Kvantitativní uvolňování eurozónu nezachrání
Kvantitativní uvolňování eurozónu nezachrání

Němci mají opodstatněné obavy z inflačního strašidla obcházejícího Evropu. Roger Bootle z Daily Telegraph v novém vydání své knihy The Trouble with Europe vysvětluje, jaké důsledky může mít intenzivnější kvantitativní uvolňování prosazené i přes odpor Německa.  

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688