Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  26.04.2015 09:04:41

Google je pod palbou, Evropa při chuti

Komisařka EK Margrethe Vestager podala antimonopolní žalobu proti společnosti Google, viní vyhledávač ze zneužívání dominantní pozice a hrozí miliardovými pokutami. Pozadu nezůstává ani Francie a požaduje vydání vyhledávacích algoritmů. 

Žalobou končí pětileté vyšetřování, v němž Evropská komise ( EK ) posuzovala, zda vyhledávač nezneužívá svého dominantního postavení v oblasti internetového vyhledávání. Během této doby společnost Google již třikrát nabídla různá řešení urovnání sporu, ani jedno z nich však nebylo přijato. Po boku EK stojí i lobbingová orgranizace FairSearch, vystupující již řadu let proti dominantnímu vyhledávači. FairSearch mimo jiné zastupuje společnosti Microsoft, Oracle, TripAdvisor a další. Googlu v nadcházejícím řízení hrozí masivní pokuta a nucená změna obchodního modelu.

Vznesené obvinění se týká dvou oblastí. Jednak zobrazování výsledků vyhledávání, v němž Google údajně upřednostňuje své služby a poškozuje tak uživatele, protože nenabízí nejrelevantnější výsledky vyhledávání. Tím by měl zároveň omezovat poskytovatele konkurenčních služeb. Druhou částí obvinění je podezření z potlačování konkurenčních služeb a aplikací skrze mobilní operační systém Android.

Nyní započala desetitýdenní lhůta, v níž by se měl Google k obviněním vyjádřit a požádat EK o formální slyšení.

S úctou, ale zásadně nesouhlasíme, reaguje Google

Google reagoval na oficiálním blogu dvěma články, z nichž se každý věnuje jedné části obvinění. Google v zásadě argumentuje velmi jednoduše – demonstrací úspěšnosti internetových společností, které měl poškozovat, jejich rostoucími obraty, zisky i zvyšující se návštěvností těchto internetových služeb. Dodává přitom, že uživatelé dnes mají mnohem širší možnosti, jak se k informacím dostat, od konkurenčních vyhledávačů, přes softwarové asistentky v chytrých telefonech, až po hojně využívané specializované služby, jakými jsou například Amazon, Ebay atd. V interním vyjádření pro zaměstnance Googlu, poprvé zveřejněném serverem Financial Times, se společnost také vymezuje proti obviněním EK. Společnost věří, že má dostatečně silné argumenty, aby obvinění vyvrátila. Na zveřejněných grafech demonstruje své nedominantní postavení v nákupních službách, na kterých mimo jiné EK postavila svou argumentaci.

Návštěvnost nákupních serverů v Německu (počet unikátních návštěvníků. Zdrojem dat je index ComScore MMX pro Google )

shopping sites in germany

Návštěvnost nákupních serverů ve Francii ( počet unikátních návštěvníků )

shopping sites in france

Návštěvnost nákupních serverů ve Velké Británii ( počet unikátních návštěvníků )

shopping sites in the uk

Jak celý případ dopadne, můžeme jen spekulovat. Jak ale minulost ukázala, EK se nebojí ukládat masivní pokuty a v posledních letech jich rozdala požehnaně – například Microsoft byl nucen zaplatit již několik pokut v celkové výši dvou miliard eur. Výrobce počítačů Intel byl potrestán za údajnou snahu o vytlačení konkurenta AMD z trhu, a to pokutou přes miliardu eur.

Proti rozsudku, ať už bude jakýkoli, se Google pravděpodobně odvolá. Nicméně jsme na samém začátku kauzy, která může ve svém výsledku přepsat mapu internetového vyhledávání v Evropě.

Francie útočí

Jen den po podání obvinění přišel další evropský útok, tentokrát z Francie. Tamní zákonodárci v horní komoře hlasovali o návrhu zákona, požadujícím po vyhledávacích společnostech vydání přístupu k vyhledávacím algoritmům.

Ačkoli by se zákon měl vztahovat na všechny vyhledávače, je očividně namířen proti Googlu, jehož vyhledávač má 90% podíl na francouzském internetovém trhu. V zákoně navržený trest za nedodržení je přitom navrhován až na 10% z celkových ziskůU tohoto konkrétního návrhu je nepravděpodobné, že by skutečně prošel legislativním procesem a stal se platným zákonem, protože vláda prezidenta Françoise Hollanda je proti němu.

Ani v případě teoretického schválení se však nedá předpokládat, že by se Google vzdal svých vyhledávacích algoritmů. Konec konců vyhledávač chrání především je, onu tajnou ingredienci která umožnila společnosti získat celosvětovou převahu ve vyhledávání. Spíše by se tedy dalo teoretizovat o zastavení činnosti a odsunutí serverů mimo Francii.

Petr Nutil

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   8:14  Americké indexy posilovaly díky silnému závěru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688