BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  16.04.2015 11:57:14

Výborná data z trhu práce Austrálie, ropa přidala přes 5 procenta, USD v korekci, CAD posiluje; analýza ROPY, AUD/USD, EUR/JPY

Americká ropa WTI včera uzavřela 5,8 procenta v plusu na úrovni 56,39 USD za barel, což je nejvyšší hodnota letošního roku. Severomořský Brent se obchoduje nad hodnotou 60 USD za barel. Z fundamentálního hlediska lze najít několik odpovědí na korekci ceny. Zásoby ropyUSA včera po delší době vykázaly pomalejší růst, než byla očekávání trhu. Cenu ropy rovněž posílily zprávy o poklesu produkce v Severní Dakotě o 15 000 barelů denně ve srovnání s lednovými čísly a negativní výhled IEA na produkci břidlicové ropy pro nejbližší měsíce. Agentura očekává v květnu pokles produkce o 45 000 barelů denně, což bude první měsíční pokles za poslední 4 roky. Důvodem pro posílení ropy je rovněž slabší dolar. Otázkou stále zůstává, nakolik je aktuální korekce udržitelná. Nabídka ropy totiž roste stále rychleji než poptávka. Technický pohled na ropu nabízíme v grafu níže.

Na růst ceny ropy reaguje pozitivně i kanadský dolar (CAD), který včera vůči americkému dolaru posílil pod hodnotu 1,2300. CAD vzrostl i díky příznivým slovům guvernéra Poloze. Ten podle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu na nezměněné úrovni 0,75 procenta, přičemž naznačil, že banka neplánuje další uvolňování monetární politiky. Důvodem takovéhoto rozhodnutí je očekávané ekonomické oživení, které by mělo přijít na konci letošního roku poté, co bude kanadské hospodářství v prvním čtvrtletí 2015 místo plánovaného 1,5 procentního růstu stagnovat. Banka rovněž předpokládá, že negativní šoky z nižší ceny ropy se v ekonomice projeví v první polovině roku, v té druhé by se pak měly dostavit lepší hospodářské výkony. Pro nadcházející rok 2016 banka dokonce zvýšila výhled růstu HDP. Poloz rovněž očekává návrat inflace v důsledku oživení ekonomického růstu a postupného snižování produkční mezery.

Australský dolar (AUD) v noci posílil o 0,9 procenta díky výborným datům z trhu práce. AUD/USD se po datech vyšplhal až na hodnotu 0,7752, přičemž nyní stojí před rezistencí na úrovni 0,7784, která je Fibonacciho hladinou 61,8 (24. březen – 2. duben). Míra nezaměstnanosti klesla v březnu z 6,3 na 6,1 procenta. Únorová čísla byla pozitivně revidována z 6,3 na 6,2 procenta. technický pohled nabízíme níže.

Na zasedání Evropské centrální banky (ECB) včera nejvíce zaujala aktivistka, která protestovala proti diktátorství ECB a u projevu Maria Draghiho vyskočila na stůl a začala nad ním rozprašovat konfety. ECB ponechala podle očekávání monetární politiku beze změny a vyjádřila spokojenost s dosavadním průběhem programu kvantitativního uvolňování (QE). Draghi odmítl další snižování úrokové sazby a místo toho uvedl, že banka je schopna přizpůsobovat objem QE podle potřeby. Prezident ECB rovněž vyjádřil spokojenost a optimismus ohledně oživení ekonomiky eurozóny. K Řecku uvedl, že ECB ani nepomýšlí na to, že by země opustila společnou měnovou unii. Pozitivní slova Draghiho mírně posílila euro. Tomu může nyní dodat sílu k růstu spíše „shortsqeeze“ než fundamenty. Otázka Řecka je stále nevyřešena a výnosyněmeckých státních dluhopisů klesají.

Avšak optimistický italský postoj Maria Draghiho ohledně Řecka podle všeho nesdílí Německo. “Nemůžete lít peníze do láhve bez dna”, řekl včera německý ministr financí Schauble na adresu Řecka. Rovněž dodal, že k dohodě se zemí je stále daleko. Příští týden zasedá Euroskupina, a když neodsouhlasí Aténám zadržené peníze, tak ty pak budou v květnu těžce splácet další část úvěru MMF ve výši 747 milionu eur. Výnosy 3letého řeckého dluhopisu včera vzrostly na 25 procent. Ratingová agentura S&P včera snížila hodnocení Řecka na CCC+ z předchozího stupně C s negativním výhledem.

Americký dolar i včera tížila horší makroekonomická data. Zklamala jak průmyslová výroba, tak i podnikatelská nálada ve státě New York. Průmyslová produkce dosáhla v březnu nejhorších výsledků za 2 a půl roku. Dnes nás z USA čekají data z trhu bydlení, žádosti o podporu v nezaměstnanosti, index výrobní aktivity Filadelfie a dva projevy centrálních bankéřů.

Americká ropa WTI se na denním grafu pohybuje v rostoucím kanálu. Sílu ji dodává i býčí divergence. Včera uzavřela nad 100denním průměrem a podle všeho by mohla otestovat první Fibonacciho hladinu 23,6 (červen 2014 – leden 2015). V případě, že se ropa rozhodne jít nad Fibonacciho hladinu 23,60, bude ji čekat silnější korekce, a to k Fibonacciho hodnotě 38.20 a 200dennímu průměru.

EUR/JPY již 3. den bojuje s předchozími minimy, pod nimiž nedokáže uzavřít. Důvodem může být i býčí divergence s MACD. U tohoto páru preferujeme krátké pozice, a to buď v případě, že EUR/JPY uzavře na denní svíčce pod hodnotou 126,85 (předchozí minima), nebo v případě korekce v blízkosti zelené trendové linie.

AUD/USD se i navzdory výborným datům z trhu práce drží v klesajícím kanálu s USD, jehož horní hranu nyní testuje.  Domníváme se, že je dobré nyní sledovat reakci AUD/USD na trendovou linii a na nižších time - framech hledat prodejní signály. Jedinou hrozbou je ne úplně dokončená býčí divergence na MACD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688