Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  07.04.2015 08:11:00

Data z amerického trhu práce podlomila dolar


V první půlce uplynulého týdne dolar obnovil svůj posilující trend. Nicméně od středy, kdy byly zveřejněny první údaje z amerického trhu práce, dolar začal výrazně ztrácet. Další tvrdou ránu mu na konci týdne zasadila statistika tvorby nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. Kurz dolaru vůči společné evropské měně se v pátek dostal nad hladinu 1,10 USD/EUR, když na začátku týdne otevíral pod úrovní 1,09 USD/EUR. Tento týdne kurz dolaru zahajuje nad hladinou 1,094 USD/EUR.

Březnové údaje z amerického trhu práce ukázaly známky slabosti. Již středeční ADP report naznačoval horšící se situaci, když výsledek tohoto průzkumu, který ukazoval na vznik 189 tis. nových pracovních míst v soukromém sektoru, zaostal o 22 tis za tržním očekáváním. Ještě horší výsledek pak vykázala páteční oficiální statistika. Podle té vzniklo ve Spojených státech v březnu pouze 126 tisíc nových pracovních míst, zatímco analytici očekávali 245 tis. a navíc dobré výsledky z předchozích dvou měsíců byly revidovány o 69 tis. míst směrem dolů. Míra nezaměstnanosti sice zůstala beze změny, ale to jen díky snížení míry participace o 0,1 pb. Jedinou dobrou zprávou z tohoto reportu je o něco rychlejší růst hodinové mzdy, který dosáhnul 0,3 % m/m. Tyto údaje ohrožují zvýšení klíčové sazby Fedu na červnovém zasedání. Další úvahy o směřování měnové politiky americké centrální banky budou zřejmé ze zápisu z posledního zasedání, který bude zveřejněný tento týden. Podle posledních výroků guvernérky Yellen ekonomové SG stále očekávají první zvýšení sazeb již v červnu, nicméně další tempo zvyšování sazeb bude pravděpodobně pomalejší. Jistý optimismus na trhy včera přinesl index  ISM ze služeb, který se sice mírně snížil, nicméně se stále pohybuje na úrovni odpovídající tříprocentnímu růstu HDP.     

V Evropě pokračovala diskuze o situaci v Řecku. To Evropské komisi poslalo seznam reforem. Zatím se zdá, že evropští činitelé s tímto seznamem ještě nejsou spokojeni a vyjednávání o uvolnění 7,2 mld. EUR z programu pro Řeckou vládu budou pokračovat tento týden. Navíc řecká vláda musí splatit 460 mil. EUR Mezinárodnímu měnovému fondu. Další data z eurozóny by měla ukázat mírnou revizi směrem dolů finálních PMI indikátorů. Nic se však nemění na obrázku, že eurozónu čeká oživení, které ale bude pomalejší. Tento trend by měly potvrdit údaje ze statistik o německé průmyslové produkci. Údaje z francouzské ekonomiky by měly ukázat na mírné zrychlení.

Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.07.2013Silná data z amerického trhu práce dolaru pomohla Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.03.2010Americká data z trhu práce dolaru pomohla jen nakrátko Jan Vejmělek (Komerční banka)
11.01.2010Data z amerického trhu práce dolar dále nepodpořila Jan Vejmělek (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688