TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.03.2015 11:19:03

Otrávili Grosse? Ve vlasech mu našli příliš těžkých kovů!

Někdejší premiér Stanislav Gross trpí nevyléčitelnou nemocí mozku a míchy - amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Onemocnění u něj propuklo předloni. Teď je Gross už neschopen pohybu i řeči. Dokud byl ale ještě relativně zdravý, pátral po příčinách onemocnění a ověřoval vlastní podezření, že byl otráven.

"Standa říkal, že by to časově odpovídalo na dobu, kdy byl předsedou vlády,“ řekl deníku Neovlivní.cz jeden z jeho přátel. Otrava těžkými kovy se projevuje velmi pomalu a než naplno propukne, může to trvat i několik let, takže by teoreticky bylo možné, že na Grosse někdo takto zaútočil v době, kdy byl premiérem. Tehdy bojoval například s lidmi kolem kmotra podsvětí Františka Mrázka.

"Otrava těžkými kovy se většinou projeví až po dlouhé době. V průběhu tohoto času se kovy usazují v kostech, ledvinách, mozku a poškozují imunitní systém,“ řekl pro deník Blesk jeden z pražských toxikologů, ktwerý nechtěl být spojován s případem Stanislava Grosse. Podle něj jsou otravy těžkými kovy opravdu podezírány jako jedna z příčin závažných neurologických onemocnění jako např. právě ALS nebo roztroušená skleróza a Parkinsonova či Alzheimerova choroba.

Jiní lékaři ovšem souvislost nálezu těžkých kovů ve vlasech s onemocněním expremiéra mírní. Příčina ALS je podle nich jiná. "To je čistě neurologickou záležitostí. Je to otázka napadení neuronů, nikdo neznáme přesnou příčinu, ale má se za to, že je genetická," řekl MF Dnes neurolog Tomáš Šindler.

Ani nález těžkých kovů ve vlasech není tak zcela výjimečný. "Ve vlasech se kumulují těžké kovy několik měsíců i let a je velmi těžké poznat, z jakého období řez vlasu pochází," uvedla pro MF Dnes dermatoložka Lenka Svobodová.

Kovy, konkrétně poloniem, byl otrávený například bývalý agent ruské KGB Alexandr Litviněnko. To bylo radioaktivní, takže zemřel pár měsíců po otravě, v roce 2006 v Londýně. Příznaky těžké otravy jsou nespecifické a často se zaměňují s jinými zdravotními potížemi. Těžké kovy se do těla dostávají průběžně ze znečištěného prostředí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688