STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  26.03.2015 13:15:32

Technologické společnosti ovládají tržby v hudební branži

Autor: Aleš Stuchlík

Trh se stahováním a streamováním hudby poprvé překonal tržby z fyzického prodeje CD, což je samozřejmě příjemná hudba do uší technologických společností jako Rhapsody, Apple, Spotify a Pandora Media. Umělci jsou stále nespokojeni se způsobem plateb, který se změnil příchodem éry streamování. Nová data však ukazují, že streamování a stahování hudby zaujímá většinové postavení na trhu- a nevykazuje známky zpomalení.

Počet předplatných hudebních služeb na vyžádání se v USA více než ztrojnásobil od roku 2011, což deklaruje Nahrávací průmyslová asociace Ameriky (Recording Industry Association of America.)

roce 2014 celkové předplatné služby streaming vzrostlo o 26 % oproti předchozímu roku. Současná hodnota činí 7,7 milionů. Spolu s digitálním stahováním čítá dohromady 64 % celkových tržeb v hudební branži, zatímco fyzický prodej muziky klesl na hodnotu 32%. Nárůst je poháněn rozšířením mobilních zařízení s možností připojení k internetu jako Apple iPhone. Některá data ukazují, že v roce 2019 bude na trhu 2,5 miliardy chytrých telefonů. V současnosti se jejich objem pohybuje na úrovni 1,8 miliardy. Vzestup aut s možností připojení- které dávají řidiči přímý přístup k Sirius XM, Pandora, i Tunes a Spotify – také velmi přispěje k nárůstu streamingu a stahování v příštích letech. Například, akcie Sirius vzrostly o 17 % v posledním roce.

 Většina mladých lidí vyhledá služby na vyžádání, kde mohou získat přístup k celým knihovnám písní zdarma nebo zaplacením malého poplatku. Ve skutečnosti je mladá generace více ochotná zaplatit za digitální muziku a ostatní typy online zábavy než za tištěné prostředky. 

Zatímco akcie Pandory klesly o 54% za posledních 12 měsíců, částečně kvůli horšímu roku 2014, jejich počet hodin poslechu vzrostl o 20 % na 20,03 miliard hodin. Pandora platí 0,00012 dolarů držitelům práv za skladbu. Společnost počítá s tím, že v roce 2015 prolomí hranici 1 miliardy dolarů tržebSpotify nepatří finančně mezi takové giganty jako Pandora, nicméně se může pochlubit nárůstem 15 milionů předplatitelů a 60 miliony aktivní uživatelů. Rhapsody, které momentálně eviduje 2,5 milionu předplatného, oznámila minulý týden partnerství s firmou Twitter. Podle analytiků se tak její základna uživatelů rozšíří stokrát. Dohoda umožňuje předplatitelům vkládat odkazy písníček na Twitter, což dává ostatním uživatelům přístup k písničce na serveru Rhapsody.

“Miluji technologie, ale jsou bez duše. Tato zařízení jsou pouze nástroje.”

Bob Lefsetz, music industry blogger

Tržby Apple iTunes se odhadují v rozmezích mezi 4-5 miliardami dolarů, což pasuje tuto společnost mezi nejúspěšnější firmu zabývající se digitální hudbou. Společnost Cupertino zaznamenala pokles na poli digitální muziky za poslední rok, to je ale pravděpodobně způsobem Beats Music, která byla převzata právě společností Apple za 3 miliardy dolarůroce 2014.

Tyto technologické společnosti mají zájem, aby hudební průmysl věděl, že plní závazek spravedlivé kompenzace. Spotify zaplatilo minulý rok 2 miliardy dolarů za licenční poplatky, zatímco Pandora utratila na těchto poplatcích více než 1,2 miliardy dolarů. 

 Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování  

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688