Zahradní práce v dubnu: duben je ve znamení trávníku, hnojení a výsevu

Duben je jarní měsc, ve kterém je na zahradě opravdu hodně práce. Začínáme sekat a provzdušňovat trávník, doséváme holá místa. Hnojíme stromy, keře, trvalky a cibuloviny. Vyséváme salát, kedlubny, ředkvičky hrách a další zeleninu.

Duben a trávník
Trávník v dubnu provzdušňujeme vertikutátorem, který speciálním způsobem odstraňuje mechy a plsť. Pokud vertikutátor nepoužíváme, stačí trávník důkladně vyhrabat a provzdušnit hráběmi, bude zravější a hustější.Trávník v dubnu můžeme také začít sekat a dosévat travní semena na holých místech.

Duben, trvalky a keře
Okopeme a zkypříme půdu okolo růží a seřízneme je, u popínavých růží zastřihneme jen vrcholky. Stříháme i keře, které kvetou v létě. Trvalky a keře zahnojíme uleženým kompostem. Kompost zapracujeme i do záhonů určených k osevu. Také první posekaná tráva může posloužit. Nahrňte ji ke keřům a růžím jako mulč. Vysazujeme okrasné keře - venkovní ibišky, rododendrony a další. Z trvalek pak například lilie.

Duben a zelenina
Na určená stanoviště vyséváme ředkvičky, ředkve, kedlubny, salát, pórek, fazole a další zeleninu. Všechny záhony ještě na noc raději přikrýváme a chráníme před případnými přízemními mrazíky.

Duben, stromy a živé ploty
Stromy chemicky ošetřujeme proti škůdcům a chorobám. Ovocné stromy přihnojujeme kompostem. Sázíme jehličnany. Je také nejvhodnější čas na založení živého plotu.

Duben a skleník
Ve skleníku prokypříme půdu a vyséváme rajčata a papriky, okurky, cukety a bylinky. Zaléváme zatím pouze mírně, ale často.

 







 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada