Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  23.03.2015 08:15:00

Zasedání Fedu přineslo kurzu dolaru výraznou volatilitu


Zasedání americké centrální banky zamávalo minulý týden obchodem s dolarem. Vyznění výstupu pochopily trhy jako holubičí, a proto po jeho zveřejnění došlo k výraznému oslabení americké měny. Ta se dostala až k úrovni 1,10 USD/EUR. Po rychlém oslabení došlo ke skoro úplné korekci, když se kurz hlavního měnového páru dostal zpět k hladině 1,06 USD/EUR. Konec týdne byl ale znovu ve znamení dalšího oslabování dolaru. Byli jsme tak svědky dlouho nevídané volatility na trhu eura s dolarem.

V souladu s očekáváním američtí centrální bankéři odstranili ze svého komentáře, že budou "trpěliví" před tím, než začnou se zvyšováním úrokových sazeb. To znamená, že ponechávají otevřené dveře pro to, že již letos začnou sazby zvedat. Nicméně jak na následné tiskové konferenci uvedla šéfka Fedu Yellen, neznamená to, že nebudou "trpěliví". Jejich prognóza vývoje úrokových sazeb byla zásadním způsobem redukována - pro letošní rok o 50 bb, což znamená, že samotní centrální bankéři pro letošek očekávají dvojí zvýšení sazeb. Načasování bude záviset na přicházejících datech, zejména z trhu práce a na inflačních číslech. Podle ekonomů SG zůstává v platnosti předpokládané zahájení utahování měnové politiky na červnovém zasedání, druhé zvýšení by mělo přijít během Q4 15. FOMC redukoval výhled i na další dva roky - pro rok 2016 o 0,625 pb a pro rok 2017 o 0,50 pb.

Zklamala americká průmyslová výroba, která nejenže v únoru rostla pouze o 0,1 %, ale i lednová dynamika byla revidována k horším údajům, když původní informace o růstu o 0,2 % byla nahrazena poklesem o 0,3 %. Ze zajímavějších evropských statistik jsme se v minulém týdnu dočkali pouze ZEW indexu. Hodnocení současné situace překonalo očekávání, když vzrostlo na 55,1 bodu, ale výhled nedosáhnul na odhady analytiků, když vzrostl pouze o 1,8 bodu na 54,8 bodu.

Ve Spojených státech se pozornost přesune na data o cenovém vývoji. Po třech po sobě jdoucích měsících poklesu, by únorové ceny měly stagnovat, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,1 %. Po očištění o volatilní složky energií a potravin by ceny měly podle odhadu ekonomů SG meziročně vzrůst o 1,7 %. Na konci týdne budeme očekávat již třetí odhad amerického HDP v posledním čtvrtletí loňského roku. Tentokrát by měl podle odhadu ekonomů SG doznat zlepšení z 2,2% mezičtvrtletního anualizovaného růstu na 2,5 %. V průběhu týdne vystoupí také řada centrálních bankéřů včetně guvernérky Fedu Yellen. Ti by měli poskytnout další detaily ohledně plánované normalizace měnové politiky.                                                                                                                           
V Evropě očekáváme zveřejnění březnových PMI indexů ve Francii, v Německu a za celou eurozónu. Ve Francii by mělo dojít k mírnému zlepšení. V Německu ani za celou eurozónu by podle ekonomů SG nemělo dojít k výrazným změnám. Změny by neměl doznat ani německý Ifo index. Ve Francii bude ještě zveřejněn výsledek státního rozpočtu za rok 2014. Ekonomové SG předpokládají, že by deficit měl dosáhnout 4,2 %. Tento rok by se deficit výrazně zlepšovat neměl a splnění cíle pro rok 2017 ve výši 2,7 % je těžko dosažitelné.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688