Několik tipů, jak dobře vybrat matraci

Příjemný a dostatečný zdravý spánek je důležitý – to všichni víme. Dostatek spánku je sice individuální, ale u zdravých dospělých lidí by se délka nočního spánku měla v průměru pohybovat mezi 7 - 8 hodinami denně. Jedním z faktorů, který ovlivňuje náš spánek je to, na čem spíme. Pokud se rozhodujete, že vylepšíte své lůžko, tak především výběru matrace a roštu věnujte dostatečný čas i péči. Nákup matrace je dlouhodobá investice a navíc investujete „do sebe“. Pokud si například pořídíte kvalitní matraci v ceně 10.000 Kč, tak při minimální životnosti této matrace 10 let vás tato matrace bude stát necelé 3 koruny denně. A to zase není tak velká cena za kvalitní spánek. Při nákupu matrace se vyplatí obracet se na specializované obchody, kde si můžete jednotlivé typy matrací vyzkoušet a vybrat tu nejvhodnější. Protože matrace je individuální záležitost – každému zkrátka vyhovuje jiná.

Jaká má být kvalitní matrace?

Názvy „zdravotní“ nebo „ortopedická“ sice zní dobře, ale nic neříkají o skutečných vlastnostech a často bývají jen obchodním a často i matoucím názvem. Proto se raději zajímejte o podstatu matrace. Kvalitní matrace by měla být vyrobena především z kvalitních materiálů. Například u pěnových matrací materiály vypadají podobně, ale jejich vlastnosti – jako je elasticita, tvarová stálost nebo životnost - jsou často velmi rozdílné. Proto se při nákupu zajímejte nejen o vzhled potahu, ale také o parametry jádra matrace. Zde může být určitým ukazatelem cena – příliš levná nebo „příliš akční“ matrace většinou nebude ani příliš kvalitní.

Dobrá matrace by měla být zónová – v oblasti ramen, pánve a pat měkčí, v oblasti bederní páteře naopak zpevněná. Zóny by měly být přizpůsobeny výšce postavy. Z hlediska konstrukce by matrace měla být na povrchu příjemně měkká s pevnějším “jádrem”. Na povrchu matrace může být i tzv. paměťová pěna, která je velmi příjemná na ležení.

Ideální matrace se nabízí v několika tvrdostech tak, aby si každý vybral tvrdost odpovídající jeho váze i individuálním požadavkům. Konstrukce matrace by také měla zajistit její dobré provzdušnění. Design potahu je pro velkou část kupujících důležitý, není ale tak zásadní jako jeho vlastnosti – potah by měl být vyroben z materiálů, které dobře odvádějí vlhkost a měl mít možnost praní na 60 °C.

Pro koho je matrace?

Důležité je i pro koho matraci vybíráme. Např. matrace pro děti mají svá specifika – i zde je zásadní kvalita použitého materiálu, nicméně matrace nemusí být zónová. Měla by mít střední tvrdost – pro zdravý růst a vývoj je důležitá správná opora páteře. Důležitý je zde snímaný potah s možností praní na 60 °C. Nebo matrace pro seniora – ta by měla být povrchově měkká – měkčí povrch poskytuje šetrnější podpěru pro klouby a podpoří i lepší oběh krve.

Jaké jsou trendy?

Jedním z moderních materiálů pro výrobu matrací je tzv. paměťová pěna, která se kombinuje s klasickou pěnou. Paměťová pěna se používá buď v oblasti ramen pro ramenní změkčení nebo na povrchu matrace. Taková matrace je pohodlná, protože paměťová pěna reaguje na teplotu a zatížení, přesně se přizpůsobí tvaru těla a podepře je rovnoměrně rozděleným tlakem.

K novinkám posledních let patří speciální pěny, které díky svému složení omezují výskyt roztočů v lůžku. Jádro matrace obsahuje celulózu Tencel, která na sebe váže vlhkost, rychle ji odpaří a zajistí tak příjemné a suché klima matrace. Matrace jsou vhodné pro děti i dospělé - především pro alergiky na domácí prach a všude tam, kde jsou zvýšené nároky na hygienu lůžka. Vhodný potah matrace je takový, který dobře odvádí vlhkost – s obsahem mikrovláken Tencel nebo s obsahem stříbra, která navíc působí antibakteriálně.

Širokou nabídku matrací najdete ve specializovaných Studiích zdravého spaní firmy JMP.

JMP - Studio zdravého spaní®

www.loznice.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry