TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.03.2015 14:57:26

Všichni proti Babišovi! Plánuje se kvůli němu i změna ÚSTAVY!


Je vlastníkem gigantického holdingu Agrofert, v němž jsou začleněny i mediální produkty, např. deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, Metro nebo rádio Impuls. A to je právě proti chuti velké části politiků. Ti totiž tvrdí, že právě díky jím vlastněním médiím získává obrovský vliv. 

"Jen dost těžko můžeme předstírat vyrovnaný spravedlivý souboj mezi politickými stranami o podporu voličů v situaci, kdy jedna strana má vliv skrz média, která vlastní přímo její předseda," uvedl pro Aktuálně.cz premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Právě jeho strana chce připravit zákony, které by měly moc "oligarchů" jako je Babiš omezit. Nové zákony by totiž měly přesněji definovat střet zájmů, mediální legislativu i zpřísnit pravidla pro financování politických subjektů a kampaní. Právě to totiž navrhují v závěrečné rezoluci sněmu ČSSD, který se koná o víkendu, a na nějž upozornilo Aktuálně.cz.

Ale sociální demokraté nejsou jediní, kterým Babišova mco a vliv vadí. Člen ústavně-právního výboru Sněmovny Martin Plíšek z TOP 09 chce kvůli tomu dokonce změnit ústavu! V jeho návrhu by totiž mělo být ustanovení, které by bránilo ministrům, aby byli společníky nebo ovládajícími osobami v obchodních společnostech, píše Právo.

Babiš se totiž po svém zvolení musel podle zákona o střetu zájmu opustit funkce ve vedení společností. Nicméně vlastníkem Agrofertu stále zůstává a to je trnem v oku velké části politiků. Svůj vliv totiž jako vlastník nijak neztratil. Je však otázkou, jak by to přesně bylo ošetřeno, zda by například politik jen nepřevedl vlastnická práva na manželku a stále by firmu přes ní řídil.

Návrh opozičního poslance Martina Plíška nicméně má podporu i v řadách koaličních stranách hnutí ANO. Například pro tuto změnu ústavy vy zvedl ruku i premiér Bohuslav Sobotka či další lidé z ČSSD. Pro změnu ústavy je ale potřeba 120 hlasů, proto je otázka, kdo všechno by se přidal. Například ODS tento návrh odmítla s tím, že nechce podporovat změnu ústavy jen kvůli jednomu konkrétnímu člověku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688