Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  03.03.2015 13:48:33

DTZ: Oslabená koruna láká do ČR nové nájemce; ti stávající nechtějí nájem platit v eurech

 

Posilující kurs dolaru i eura vůči české koruně je velkým stimulem pro zahraniční firmy, které uvažují o rozšíření aktivit i do České republiky. Stávající nájemci naopak uvažují o přechodu plateb na koruny.

   

Praha: Probíhající intervence České národní banky vůči české koruně se odrazila i na tuzemském trhu nemovitostí. Zvláště poté, co centrální bankéři oznámili, že hodlají oslabenou korunu držet nejméně do druhého pololetí příštího roku. Pro řadu firem, které zde doposud nemají zastoupení, je výhodná sazba podnětem k expanzi do Prahy a dalších měst. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými zahraničními klienty provedla mezinárodní poradenská společnost DTZ.

   

Jednoznačně se ukázalo, že kolem zdejšího trhu se pohybuje několik velkých globálních firem. V Česku uvažují nejčastěji o založení nebo přestěhování center sdílených služeb, zejména pak IT středisek,“ konstatuje Václav Bouček, vedoucí oddělení zastupování nájemců v DTZ. Za příklad dává nedávnou centralizaci ICT oddělení mezinárodní farmaceutické společnosti MSD v projektu Riverview na Praze 5. Právě do tohoto segmentu může podle DTZ spadat nejvíce budoucích nových nájemců.

   

Oslabená koruna naopak činí nemalé problémy firmám, které účtují tržbykorunách, ale nájem platí v euro. Zde mohou při větší ploše kanceláře, skladu nebo maloobchodní jednotky činit kursové rozdíly až desítky, potažmo stovky tisíc korun měsíčně. I proto se podle DTZ zvyšuje počet nájemců, kteří požadují po vlastnících komerčních nemovitostí přechod na platbu nájmučeských korunách.

   

Naopak zvýšenou indikativní poptávku ze strany amerických investorů registruje investiční oddělení DTZ. Jeho šéf a Business Development Director DTZ Ryan Wray proto očekává novou vlnu prodejů investorům právě z USA: „České nemovitosti se mezi nimi těší velmi dobré pověsti. Kdy proto nakupovat jindy než právě nyní, kdy je kurs koruny vůči dolaru pro tyto investory velmi výhodný?“

   

Zvýšený apetit i aktivita zahraničních investorů, které láká výhodný kurs, bude mít pozitivní dopad na hodnotu některých segmentů komerčních nemovitostí: „U dobře fungujících komerčních nemovitostí se solidní pozicí na trhu lze očekávat kompresi yieldů a tudíž růst hodnoty. Investoři hledají v časech nízkých úrokových měr zhodnocení svých prostředků a přístup k levným penězům tlačí hodnoty nemovitostí nahoru,“ konstatuje Karel Klečka, vedoucí oddělení oceňování společnosti DTZ. 

 

 

 

Počet transakcí dle ceny, mil. €

 

 

 

 

   

Zdroj: DTZ

 

 

 

 

 

DTZ

 

DTZ je globálním lídrem v poskytování služeb v oblasti komerčních nemovitostí. Vlastníkům, nájemcům a investorům na celém světě poskytuje kompletní portfolio řešení z oboru nemovitostí. Mezi její klíčové služby patří zprostředkování pronájmu, zastupování nájemců, služby pro korporátní a globální uživatele, správa nemovitostí, facility management a služby, poradenství v oblasti kapitálových trhů, správa investic a investičního majetku, oceňování, poradenství v oblasti staveb, průzkum, konzultace a projektový a developerský management. DTZ spravuje jménem svých institucionálních, korporátních, státních a privátních klientů na celém světě více než 306 milionů čtverečních metrů a transakce v objemu 63 miliard USD. Ve společnosti pracuje přes 28 000 zaměstnanců z více než 260 kanceláří a 50 zemí světa.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688