Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  24.02.2015 18:57:29, aktualizováno 18.07.2016 09:50:01

„Mini“ řešení, které Vám pomůže při ztrátě zaměstnání

Pojďme si dnes ukázat, jakými jednoduchými kroky se můžete po finanční stránce připravit na situace, že přijdete o svůj současný zdroj příjmů. Naše „mini“ řešení obsahuje 2 produkty, ale i tak Vám udrží hlavu nad vodou i několik měsíců.

V případě obou typů produktů je ovšem nutné, pořídit si je co nejdříve.


Finanční rezerva
Prvním z nich je pohotovostní finanční rezerva, což samo o sobě není produkt, jedná se o likvidní peníze uložené na spořicím účtu (pokud se Vám podaří naspořit větší množství peněz, tak je možné je částečně uložit i na krátkodobé termínované vklady). Zpravidla se jedná o částku, která se rovná 3 – 6 násobku Vašich nutných měsíčních výdajů.
Tyto peníze je nutné mít uloženy tak, abyste je, alespoň z větší části, mohli použít okamžitě. Ano, v okamžiku, kdy přijdete o práci na Vás „čeká“ ještě 1 výplata, případně i nějaké to odstupné. Na druhou stranu, okamžitá změna zaměstnání (pokud se Vám ihned podaří najít nové místo) si může žádat zvýšené náklady na dopravu, případně nákup pracovních pomůcek (notebook, odpovídající oblečení), či dokonce automobil.
Větší část finanční rezervy byste tedy měli mít uloženou ve vysoce likvidních produktech, menší část pak v produktech s 1 – 2 měsíční výpovědní lhůtou.
Finanční rezerva není v žádném případě určena ke zhodnocení peněz, k tomuto slouží investiční část komplexního finančního plánu, která však není předmětem tohoto článku…


Úvěrové pojištění
Druhým z produktů je úvěrové pojištění, které si sjednáváte se svými úvěrovými produkty, jako jsou hypotéka, spotřebitelský úvěr či kreditní karta (jedná se o tzv. pojištění schopnosti splácet). Toto pojištění přijde vhod zejména při dlouhodobé nezaměstnanosti, kterou bohužel pravděpodobně nemůžete vyloučit.

 Jak jste se dozvěděli výše, finanční rezerva Vás ochrání na dobu cca 6 – 12 měsíců (v závislosti na tom, jak velký je rozdíl mezi Vaším stávajícím příjmem a podporou v nezaměstnanosti, kterou budete pobírat). Po uplynutí této doby budete finančně naprosto vyčerpaní a dlouze byste pak budovali novou finanční rezervu. Pojištění schopnosti splácet Vám zajistí, že splátky svých úvěrů nebudete muset čerpat z finanční rezervy, ale zaplatí je za Vás pojišťovna. I po roční nezaměstnanosti tak stále můžete mít částečně zachovanou finanční rezervu, kterou následně pouze „doplníte“ o peníze, které jste vydali za potraviny, teplo, dopravu a služby, které si kupujete.
Výše pojistného u pojištění schopnosti splácet je počítáno procentuální částí z výše splátky, na kterou se pojišťujete, všeobecně však platí, že je u tohoto produktu velmi dobrý poměr cena/výkon.
Toto pojištění je však „ochranou“, na kterou byste měli myslet dlouhou dobu předem, už v době, kdy si sjednáváte své úvěry. Pojištění schopnosti splácet, které si uzavřete nyní Vás může ochránit za 10 let v době, kdy přijdete o své zaměstnání (v okamžiku, kdy jste nezaměstnaní, si toto pojištění nesjednáte).
Ani u jednoho z těchto produktů na Vás nečekají žádné vysoké vstupní poplatky či měsíční platby. Spořicí účty jsou dnes nabízeny bez poplatků, výše pojistného na pojištění schopnosti splácet se pak pohybuje v desítkách či stovkách korun podle toho, na jak vysokou částku se pojišťujete.
Neváhejte tedy a neriskujte se svoji finanční situaci v budoucnosti. Začněte se ještě dnes zabývat tím, jak se ochráníte před negativním vlivem nezaměstnanosti na Vaše osobní finance. Sjednejte si ještě dnes bezplatnou a nezávislou konzultaci Vašich možností odesláním formuláře na této stránce.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688