Jana Brožková (Bydlet.cz)
Reality  |  19.02.2015 14:13:05

Nákup nemovitosti v dražbě: pořízení nemovitosti za výhodnou cenu

Ať už hledáte možnosti vlastní investice nebo jen chcete levně pořídit byt či dům, jednou z možností může být nákup nemovitosti v dražbě. Do dražby jdou často nemovitosti, na které byla uvalena exekuce, ale dražby mohou být i dobrovolné. Zájemcům o nemovitost tak mohou přinést řadu výhod. S nákupem nemovitosti pomocí dražby však mohou být spojena rovněž rizika.

Dražby dobrovolné a nedobrovolné nebo aukce
Nejčastěji bývají dražby spojené s exekucí, po které následuje prodej nemovitosti pomocí veřejné dražby. To jsou dražby nedobrovolné. Pak jsou tu ale i dražby dobrovolné. „Ty využívají především vlastníci komerčních nemovitostí, konkurzní správci a likvidátoři. Nově se draží také družstevní byty. Běžné domy a byty se v těchto dražbách objevují zřídka. Důvodem bývá neznalost vlastníků. Ti se často obávají komplikovanosti celé transakce. Nevýhodou pro budoucího majitele je také fakt, že se na dražbu nedá vzít hypotéka,“ říká Aleš Flígr z portálu Realitnitrznice.cz.

V poslední době se stále více nemovitostí prodává také formou aukcí. Ty na rozdíl od dražeb může vyhlašovat kdokoliv a prakticky na cokoliv. Princip prodeje nemovitostí je podobný jako u dražeb, tzn. že proběhnou pouze v případě, že dosáhnou předem stanovené minimální ceny. V opačném případě je aukce zrušena. Aukce mohou začínat na ceně, kterou si určí majitel. Mohou to být např. dvě třetiny z odhadní ceny nebo i podstatně méně. 

Zásadním rozdílem mezi dražbou a aukcí je skutečnost, že u dražby je příklepem nemovitost očištěna od dluhů. U aukce nikoliv. Jaké jsou tedy výhody nákupu v aukci? „Aukce jsou výhodné pro dosažení optimální ceny nemovitosti, přihlásí se většinou jen vážní zájemci,“ říká Aleš Flígr z portálu Realitnitrznice.cz  „Aukce jsou nejen na nemovitosti, ale i pohledávky nezajištěné nebo pohledávky z hypotečních úvěrů zajištěné zástavní smlouvou. Banky tak řeší rychlý návrat finančních prostředků, aniž by se zabývaly dlouhým procesem žaloby, exekuce a následné dražby,“ dodává.

Jak probíhá dražba
Dražby je možné vyhledávat na internetových stránkách, na tzv. Centrální adrese. Když si nějakou nemovitost v dražbě vyberete, je důležité zjistit si co nejvíce informací a včas odhalit případné vady. Bývá stanoveno několik dnů (obvykle jeden nebo dva) určených na prohlídku a je dobré využít všechny, abyste si nemovitost důkladně prohlédli. Když se rozhodnete pro koupi, je nutné složit tzv. dražební jistotu. Nejčastěji to bývá okolo 10, max 30 % z celkové vyvolávací ceny. Přihazuje se formou zvedání ruky při klasické dražbě, v případě elektronické dražby jsou příhozy prováděny elektronicky. Po přiklepnutí je nemovitost vaše bez jakýchkoliv dluhů. Poté je nutné k určitému datu cenu nemovitosti uhradit, termín bývá nejpozději do 3 měsíců od přiklepnutí.

Tipy portálu Realitnitrznice.cz pro zájemce o nemovitost v dražbě:

• Nejprve si důkladně nastudujte dokumentaci k nemovitosti.

• Pečlivě si prostudujte dražební vyhlášku, kde jsou popsána všechna práva k nemovitosti.  

• Zkontrolujte si přístup k nemovitosti v katastru.

• Zjistěte, jestli není na nemovitost uvaleno nějaké věcné břemeno. Převodem vlastnictví nedobrovolnou dražbou zůstávají práva osob oprávněných z věcných břemen nedotčena. Z předkupních práv zaniká pouze předkupní právo zřízené smlouvou (to lze uplatnit pouze v průběhu dražby), zákonná a spoluvlastnická předkupní práva nezanikají.

• Zjistěte si technický stav nemovitosti, jako to bývá u běžné koupě. Pozdější reklamace už nejsou přípustné.

• Ohlídejte si správný odhad tržní ceny nemovitosti.

• Počítejte s daní z nabytí.

• Počítat byste měli i se zajištěním vystěhování vlastníka (v případě nedobrovolných dražeb).

• V případě, že chcete ušetřit čas, svěřte se specialistovi na dražby, který má důkladně prostudovanou dražební vyhlášku a hlubší znalosti o portfoliu dražeb na trhu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688