BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  19.02.2015 10:42:14

Fed si s růstem úrokových sazeb dává na čas, dnes zásoby ropy a první zápis ze zasedání ECB; analýza EUR/USD, AUD/NZD

Australský dolar (AUD) v noci oslabil poté, co se trhem prohnaly zprávy, že ratingová agentura S&P zamýšlí snížit rating Austrálie. Samotná agentura později tyto informace popřela. Nicméně likvidita na finančních trzích je přes asijskou seanci kvůli oslavám lunárního nového roku velmi slabá, proto i takovéto nepodložené zprávy dokážou rozhoupat ceny aktiv.

Zápis z lednového zasedání americké centrální banky (Fed) odhalil, že někteří členové bankovní rady by rádi počkali se zvyšováním úrokových sazeb. Bojí se, že brzké utažení měnové politiky by mohlo zchladit ekonomické uzdravování.  Ani takovéto informace zásadně neovlivnily vývoj hlavního měnového páru EUR/USD, který se již druhý týden pohybuje v úzkém pásmu. Na informace z Fedu však reagovaly výnosyamerických státních dluhopisů, které klesly a ropa, jež rovněž oslabila. Banka odkládáním kroku zvýšení úrokových sazeb naznačuje, že Fed si není jistý sílou americké ekonomiky, což je pro cenu ropy negativní. Dnes budou pro tuto komoditu klíčová čísla o stavu zásob v USA. Příští týden bude mít projev Janet Yellen, jež by mohla více osvětlit budoucnost americké monetární politiky.

Evropská centrální banka (ECB) včera prodloužila záchranný program ELA, přes který poskytuje eurovou likviditu řecké centrální bance, což zklidnilo situaci a cenu zlata se na chvíli propadla  pod hodnotu 1 200 USD za unci. Nicméně po zveřejnění zprávy Fedu se tato komodita opět vrátila nad úroveň 1 200 USD. Situace kolem Řecka je nadále pečlivě sledovaná, protože některé zdroje včera přinesly informace, že země se chystá požádat o prodloužení záchranného programu, čímž by se hrozba „Grexitu“ odložila o dalších 6 měsíců.

Dnes v 12:00 ECB prvně v historii zveřejní zápis ze svého zasedání, a to konkrétně z ledna, kdy rozhodla o spuštění programu kvantitativního uvolňování (QE). V 16:00 budou zveřejněná data výrobní aktivity Philadelphie. Tento týden byla americká makroekonomická data převážně negativním zklamáním. Čekají nás i již zmiňované zásoby ropy a projev guvernéra německé centrální banky.

EUR/USD již poměrně dlouhou dobu konsoliduje svůj předchozí výprodej v symetrickém trojúhelníku. Netrpělivě čekáme na jeho proražení, které nám naznačí další směr vývoje. Na sever se otevírá prostor 1.1580 -1.1600 a na jih přechozí minima. Dočkáme-li se pozitivních zpráv z Řecka, lze očekávat posílení eura.

AUD/NZD proráží předchozí minima, čímž se šance na dosažení parity v střednědobém horizontu zvyšují.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688