Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  22.02.2015 09:00:42

DEGIRO varuje: Rizikové vysokofrekvenční obchodování v Evropě

 

Nizozemský broker DEGIRO upozorňuje na rizika spojená s vysokofrekvenčním obchodováním. Firmy provozující obchodování v řádu milisekund získávají výraznou část zisku na úkor běžných investorů. Nejvíce rozšířený je tento typ obchodů ve Spojených státech, čím dál tím větší oblibě se však dle zjištění společnosti Degiro těší i v Evropě. Na obou kontinentech se připravuje přísnější regulace trhů s cennými papíry, která vpraví kontrolu mimo jiné nad touto praktikou.  

  

vysokofrekvenční obchodování ve zkratce

Základní rozdíl mezi klasickým obchodováním a vysokofrekvenčním obchodováním neboli HFT (High-Frequency Trading) je ten, že v prvním případě zadává příkazy na nákup a prodej do platformy živý člověk. Při HFT tradingu je generuje počítač sám na základě předem naprogramovaného algoritmu a nákup a prodej se odehrává v nesrovnatelně extrémních vysokých rychlostech (v milisekundách). To by samo o sobě nebylo nic špatného, problém však nastává, když v rámci HFT dochází k tzv. jevu „předbíhání ve frontě“.

  

JAK Může HFT poškodit drobné investory?

Na problémy spojené s tímto typem investování si stěžuje stále více drobných investorů, někteří kvůli tomu úplně opustili burzu. V USA bylo zjištěno, že společnosti užívající HFT vydělávají především na drobných investorech, kteří nepoužívají počítačové algoritmy. Největším úskalím je totiž využití časového rozdílu v zasílání objednávek systémem SOR (Smart Order Router – elektronický systém, který sleduje různé burzy na různých obchodních platformách, vyhodnocuje výhodnost a rozesílá objednávky na trhy s nejlepšími kurzy). Pokud SOR nezašle stejné objednávky dvou rozdílných stran na jednu burzu v jeden okamžik, hrozí riziko, že tohoto, i když v řádu milisekund časového rozdílu, využije právě vysokofrekvenční obchodník – předběhne ve frontě. Nakoupí velké množství akcií a obratem je prodá původnímu zájemci za nejvyšší možnou cenu.

  

DEGIRO prokázalo využívání mezery v SOR i v Evropě

Nizozemská společnost DEGIRO, která je v České republice aktivní jako nízkonákladový broker, otestovala systém SOR používaný na různých evropských burzách, a dospěla k závěru, že obchodníci těžící z časového rozdílu v zasílání objednávek systémem SOR nabízejí své „služby“ už i v Evropě. Proto se firma rozhodla systém SOR, který je pro její klienty nevýhodný, nepoužívat.

DEGIRO se tak snaží aktivně zamezit tomu, aby firmy disponující vysokofrekvenčním obchodováním profitovaly z obchodů jejích klientů. „Na základě rozsáhlého testování určitých brokerů na evropských trzích DEGIRO dospělo k závěru, že se zneužívání vysokofrekvenčního obchodování objevilo i na Starém kontinentě. Učinili jsme tedy veškerá opatření, aby se obchodů našich klientů tyto praktiky netýkaly,“ vysvětluje Gijs Nagel, jeden z ředitelů společnosti DEGIRO, a dodává: „Naše společnost v žádném případě nevyužívá algoritmického obchodování, přesto našim klientům garantujeme výhodné obchodování za velice příznivé ceny.“

  

Směrnice MiFiD II

Toto nařízení je rozšířením původní směrnice MiFiD, která reguluje evropské finanční trhy. MiFiD II je zaměřena především na ochranu investorů; do jejího hledáčku se dostalo nově také vysokofrekvenční obchodování. Podle odborníků může být tento způsob obchodování značně rizikový a HFT obchodníci tak budou muset nejprve získat licenci udělovanou příslušným regulátorem. Také budou muset podléhat řadě informačních povinností (např. co se týče vysvětlení povahy použitých algoritmů) a dalším omezením.

 
 

HFT Trading

HFT funguje na bázi algoritmů, jenž umožňují podle předem nadefinovaných strategií vyhledat investiční příležitosti, které člověk není schopen postřehnout, a ve zlomcích sekund realizovat při malých pohybech poměrně velké zisky. To však neznamená, že by algoritmy v HFT nikdo nekontroloval. Naopak, HFT je pouze nástrojem obchodníků, kteří je neustále hlídají a kterým umožňují reagovat na změny na trhu rychleji, než je lidský mozek schopen. V algoritmickém obchodování rozlišujeme dvě skupiny – algorithmic execution, kdy obchodník algoritmy využívá jen k vykonání chystaného obchodu, a algorithmic decision-making, kdy algoritmus podle předem nastavených instrukcí obchody iniciuje (a přitom pokyny i provádí).

 

 


Jan Brabec
DEGIRO

22.02. 22:14  Degiro varuje? (ŠmatlalII)
22.02. 22:13  Degiro varuje? (ŠmatlalII)
18.02. 14:25  Degiro varuje? (PetkoD)
16.02. 13:52  pod (bull)
16.02. 13:04  vysokofrekvenční obchodování??? (Nasraláh)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688