COMEFLEX CONSULTING (COMEFLEX CONSULTING)
Okénko pro podnikatele  |  05.02.2015 09:53:22

Vyjádření ke kauze přesídlení společností z pražských sídel aneb novodobý hon na čarodějnice

Koncem listopadu 2014 jsme se v médiích začali setkávat s informací, že se začátkem roku 2015 firmy, doposud využívající virtuální sídla v pražských Office centrech, přesídlí do svého skutečného místa podnikání. Konkrétně se mluvilo o tom, že z Prahy finanční úřad vystěhuje tisíce firem. To pochopitelně v řadách podnikatelů vyvolalo velký rozruch a na naši kancelář se tak denně obrací mnoho klientů, kteří se zajímají o to, jak to ve skutečnosti bude.


Dosud byl postup následující. Firma se sídlem v Praze, která měla mimopražskou provozovnu, vstoupila do správního řízení o převedení firmy pod finanční úřad podle umístění adresy dané provozovny, a to na popud finanční správy. Proti případnému rozhodnutí se však firma mohla odvolat a do ukončení přezkoumání i nadále spadat pod pražský finanční úřad.  


Novinka přichází s 1. lednem 2015, kdy došlo k novele daňového řádu. Z tohoto pohledu v něm nalezneme výrazné změny především v §18 Delegace. Tento paragraf říká, že pokud je pro výkon správy daně účelné, aby byla změněna místní příslušnost daňového subjektu, může tak nejbližší nadřízený orgán správce daně učinit. Proti takovémuto rozhodnutí nově není možné uplatnit opravné prostředky (tzn., že se nelze odvolat).  

 

Původní důvodová zpráva k tomuto paragrafu popisovala, že změna příslušnosti správce daně je natolik závažný zásah do povinností a práv dotčené firmy, že odvolacímu řízení je přiznán odkladný účinek. Nová důvodová zpráva však tento jednostranný akt za závažný zásah již nepovažuje.  


S ohledem na dosavadní informace je předpokládáno, že daňová správa bude za důvod ke změně považovat existenci mimopražské provozovny, stejně jako doposud. Dále jako důvod přibude i daňový poradce či účetní, případně mimopražská adresa, za které pravidelně korespondenčně komunikuje se svým správcem daně nebo kde se skutečně schází vedení společnosti.  

 

Dle našeho názoru finanční správa v honbě za „nepoctivými plátci“ přenáší svá vlastní selhání ve výběru daní na podnikatele a občany. Úřad není schopen zajistit kontrolní mechanismy v rámci hlavního města, to by však nemělo být v žádném případě přičítáno podnikatelům. Za jistých okolností by toto počínání mohlo být důvodně považováno dokonce za protiústavní.  

 

V reakci na tuto situaci naše společnost našim stávajícím klientům, ale i firmám, které s námi ještě nespolupracovaly, nabízí pomoc při řešení této nastalé jednostranné delegace.  

Libor Hraba

Libor Hraba

Libor Hraba je jednatelem a jedním ze společníků COMEFLEX CONSULTING s.r.o. Zabývá se poradenstvím v oblasti zakládání a administrativního řízení společností, ale i právem v oblasti podnikání. Cílem jeho práce je osvobodit podnikatele od administrativy a byrokracie, která zdržuje od vlastní práce a ušetřit podnikatele nepříjemností, které je mohou potkat v případě, že zapomenou na některé povinnosti.


Logo COMEFLEX CONSULTING

COMEFLEX CONSULTING

COMEFLEX CONSULTING s.r.o. patří k vůdčím společnostem v České republice, která pomáhá začínajícím podnikatelům a živnostníkům se startem podnikání. Zakládá společnosti na míru, prodává ready made společnosti a poskytuje virtuální sídla v Praze i Českých Budějovicích. Největší devizou COMEFLEX CONSULTING je široká síť poradenských služeb pro podnikatele. Zároveň svým klientům poskytuje velice kvalitní zázemí, které mohou využívat jako virtuální kancelář. Více informací najdete na www.comeflexoffice.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688