Vybíráme nová okna

Plánujete na jaro větší rekonstrukci svého bydlení či pořízení nových oken do novostavby? Aby plastová nebo dřevěná okna dobře a dlouho sloužila, je třeba věnovat jejich výběru dostatečnou pozornost a dobře si prověřit také jejich dodavatele.

Jaká okna si pořídit?

Vybíráte-li nová okna, je především nutné uvědomit si, kde mají sloužit a co od nich očekáváte. Často to bývá nejenom úspora nákladů na vytápění. Pokud bydlíte na rušnějším místě nebo třeba u frekventované silnice, je dobré zvážit pořízení oken s větším útlumem hluku, případně si pořídit i doplňky jako jsou předokenní rolety či žaluzie. Potřebujete-li si zajistit ochranu před nezvanými hosty, je dobré zvážit bezpečnostní prvky oken. Samotná volba materiálu není z hlediska jejich užitných vlastností rozhodující a neplatí ani často rozšířený mýtus, že plastová okna nedýchají. Pokud pořizujete okna do pasivního domu, je třeba myslet na to, že prostup tepla celým oknem musí být menší než 0,8 W/m2K.

Skutečná kvalita oken se většinou pozná až po několika měsících používání za různých klimatických podmínek. Proto už při výběru je dobré prověřit si skutečný původ oken a reference dodavatele. Zjistit si poskytované záruky a vědět, kam se obrátit v případě problémů.

Na co si dát pozor při nákupu plastových oken

Plastová okna jsou v ČR stále nejžádanější zejména díky výhodnému poměru kvalita – cena. Oblíbená jsou také proto, že není třeba žádné zvláštní péče o jejich povrchovou úpravu.Kvalita plastových oken je ale do jisté míry ukryta uvnitř profilu, proto je dobré pořídit si okna s jasně deklarovaným původem.

Plastová okna by měla mít zajištěnu dostatečnou tvarovou stálost, aby se ani při větších rozměrech oken nekroutily jejich rámy a křídla. Měla být proto odpovídajícím způsobem vyztužena dostatečnou ocelovou výztuhou či být jinak konstrukčně zajištěna. Toto je důležité zejména, pokud si pořizujete plastová okna větších rozměrů nebo v jiné než bílé barvě. Lepší vlastnosti poskytují plastové profily třídy A tj. s větší tloušťkou plastu na pohledových stěnách profilu než je 2,8 mm. Určitě se vyplatí mít přesnou informaci o tom, jaká okna jste si pořídili a kde konkrétně byla vyrobena.

Nadčasovou volbou je v současnosti pořízení plastových oken se středovým systémem těsnění, větší stavební hloubkou než je 70 mm rozdělenou alespoň do 5 komor. Výhodnější je investovat do kvalitního zasklení trojsklem.

Kvalita dřevěných oken je v jejich povrchové úpravě

Dřevěná okna označovaná také jako eurookna jsou prověřenou stálice mezi otvorovými výplněmi. Díky lepeným eurohranolům, ze kterých se vyrábějí, mají po všech stránkách výborné vlastnosti. Lze z nich vyrábět i prvky velkých rozměrů a atypických tvarů. Pro větší úsporu tepla je vhodné volit profil eurooken s rozšířenou stavební hloubkou, hlubším uložením zasklení v křídle a zasklené trojsklem.

Rozhodně je dobré zajímat se o to, jakým způsobem je zpracována povrchová úprava eurooken. Na ní totiž záleží, kolik času budete muset věnovat jejich údržbě a jak dlouho si udrží pěkný vzhled. Eurookna by měla mít hloubkovou impregnaci, která je dlouhodobě chrání před negativními účinky vlhkosti. Důležitá je také kvalita barevného základu oken a povrchová lazura, která je chrání před poškozením vlivem povětrnosti i mechanickým poškozením. Prověření výrobci dřevěných oken věnují povrchové úpravě velkou pozornost, a to plným právem. Pokud se chcete péči o povrchovou úpravu vyhnout, pořiďte si dřevohliníková nebo hliníková okna, v takovém případě je ale nutné počítat i s vyšší cenou.

Zajímejte se o původ oken

Pokud víte, kdo vaše okna vyrobil, máte výhodu, že se můžete obrátit přímo na jejich výrobce, a to i po značně dlouhé době a dávno po uplynutí záruky. V minulosti poznala řada majitelů domů a bytů, jaké problémy mohou nastat, když se podlehne lákavé nabídce levných oken nejasného původu. Pokud máte jen pár menších oken do bytu, nemusí být problémy tak citelné, ale pokud potřebujete balkónové dveře nebo dokonce nějaké větší a složitější prvky je výběru dodavatele věnovat opravdu velkou pozornost.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba