STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  19.01.2015 16:40:10

Růst finančního sektoru v UK je za 4.Q 2014 nejrychlejší od roku 1996

Autor: Zdeněk Zaňka

Dnes konfederace britského průmyslu (Confederation of British Industry – CBI) oznámila velice zajímavý fakt – růst finančního sektoru ve 4. kvartálu roku 2014 vykázal nejsilnější růst za posledních téměř dvacet let.


CBI oznámila, že její index finančních služeb vzrostl v prosinci na hodnotu 57, přičemž v září byl 49. Růst je tedy téměř 17 % za kvartál. Jedná se tak o největší růst od roku 1996.

„Oživení růstu finančních služeb stojí na pevném základě. Na trhu je optimismus, rostou objemy obchodů i zisky,“ řekl Rain Newton-Smith, ekonomický ředitel CBI.

Pozitivní čísla jsou v kontrastu s oficiálními údaji, podle kterých za období tří měsíců do října 2014 došlo k poklesu o 3,2% oproti stejnému období předchozího roku.

Předpověď agentury Ernst and Young, která byla rovněž zveřejněna dnes, však dává pozitivní signál. S ohledem na pokles ceny se očekává silné oživení britské ekonomiky doprovázené růstem o 2,9 %, což je o 0,5 % více, než byl odhad v říjnu.

Důležitým faktorem také je, že na základě průzkumu CBI, který byl prováděn mezi makléři, portfolio managery a brokery, stále dochází ke snižování počtu pracovních míst ve finančním sektoru a to i v oblastech, kde se velmi těžko hledají kvalifikovaní pracovníci, jako je např. compliance.

Finanční služby jsou pro britskou ekonomiku velmi důležité, tvoří totiž 10% podíl, což je mnohem více, než v jiných vyspělých ekonomikách. Během krize 2008-2009 tak britská ekonomika utržila silnou ránu, ze které se ale postupně zotavuje.

Z finančního sektoru vykazuje oslabení především sektor hypoték a úvěrů na bydlení. Přestože jsou úroky stále relativně nízko, tak ceny nemovitostí, které jsou značně vysoké a pro běžného občana jsou nedostupné, způsobují oslabení nových hypoték a úvěrů. Nicméně nedávné změny ve zdanění nemovitostí, růst příjmů a nadále nízké úrokové sazby slibují do budoucna oživení.

Trochu čísel na závěr:

Je evidentní, že britský finanční sektor se zaměřuje především na efektivitu. Pokles počtu pracovních míst tedy nemusí znamenat oslabení, ale nahrazování neefektivních pracovníků efektivnějšími technologiemi.

Britská ekonomika v současné době vykazuje oživení a naznačuje pozitivní výhled do roku 2015. Index FTSE100 vykazuje oslabení a aktuálně prochází menší korekcí, v souladu se situací na světových trzích. Možná přichází čas alokace části portfolia do britských titulů.

Více informací a článků na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688