BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  16.01.2015 11:42:34

O2 – končí dodatečný nákup akcií – co to s kurzem udělalo a udělá?

Dnes končí dodatečný odkup akcií O2 CR v rámci nabídky drobným akcionářům od PPF (přesněji od PPF Arena 2 B.V.). Zkusme se pro zajímavost podívat, či zrekapitulovat dvě věci: chování kurzu akcií O2 při odkupu a „novou“ akcionářskou strukturu O2 a zvážit, zda nám mohou pomoci v hledání odpovědi na otázku, kam zamíří akcie O2 dále.

a) chování kurzu akcií O2 na pražské burze během nabídky k odkupu

Graf, který následuje dále, je asi dostatečně vypovídající. Vyhlášení nabídky odkupu akcií drobným akcionářům bylo impulzem, který pomohl kurz akcií O2 o více než 20% výše. Do té doby klesaly po zprávě o žádosti PPF o poskytnutí finanční asistence ze strany O2, z poloviny října. Proto již kurz prakticky nereagoval na další související kroky, jako bylo svolání a samotné konání valné hromady O2, kde se finanční asistence schvalovala.

Informace o úvahách o dělení společnosti na dvě firmy (či více) nepřineslo de facto žádné konkrétní skutečnosti, podle kterých by se daly hodnotit dopady na hospodaření firmy v čase a prostoru. Na kurz měla proto jen omezený dopad.

(Graf č.1: Vývoj kurzu akcií O2 na pražské burze od listopadu 2014 s uvedením hlavních událostí  -   viz: www.bhs.cz )

b) Akcionářská struktura

Výsledek dobrovolné nabídky patrně ukáže zvýšení podílu skupiny PPF v O2 právě o jedno procento, jak jí dovoluje zákon a jak bylo jejím cílem. Vlastnická struktura by měla potom být následující – viz tabulka dále.

Doplňme, že podle přehledu agentury Bloomberg jen maximálně dva možná tři subjekty v množině ostatních akcionářů dosahují, nebo se významně blíží jednomu procentu, tedy již žádný větší akcionář.

Tab.č.1: Očekávaná akcionářská struktura po provedení nákupu od drobných akcionářů.

Akcionář

Podíl na ZK

Skupina PPF

84,16%

Ostatní akcionáři

14,12%

Vlastní akcie v držení O2

1,72%

Můžeme s těmito informacemi odhadovat další směr kurzu akcií O2 na pražské burze?

 

Zkusme shrnout, co z výše uvedeného může vyplývat:

- PPF je sice na dohled hranice dovolující vytěsnění menšinových akcionářů, podíl na hlasovacích právech je (díky držení vlastních akcií samotnou O2) o cca 1,5% vyšší a mohl by tedy být přes 85,6%, ale v dohledné době se nezdá, že by 90% potřebných k vytěsnění bylo dosaženo. Zbývající akcionářská struktura je totiž již rozdrobená a i když vidíme některé jednoprocentní akcionáře, jde často o banky, které drží akcie pro své klienty.

- Byly patrně prozatím vyčerpány impulzy, které by mohly pomáhat kurzu výše. Které by to mohly být? Vezměme to odzadu:

Nejméně významné budou asi standardní firemní čtvrtletní výsledky. Nějaký obrat v hospodaření spol. nelze příliš očekávat, na dividendy můžeme zapomenout, když se firma zadluží (ve prospěch PPF). Žádný zázračný produkt ve vztahu ke konkurenci se nerýsuje, nebo se o něm neví (spekulovalo se o nabídce bankovních služeb).

Více inspirativní by mohly být konkrétní plány a podmínky rozdělení společnosti. To by mohl být prostor pro pozitivní spekulace o růstu hodnoty firmy nebo o výnosu z případného prodeje nějaké části firmy, a tím snad i benefitu pro minoritní akcionáře. Zůstaňme ale raději více při zemi. I kdyby se tak stalo, je otázka, kolik tou dobou bude ještě ve společnosti menšinových akcionářů a zda její akcie budou vůbec na burze.

Nejsilnějším impulzem by byl případný pokus skupovat akcie O2 na burze nebo dokonce nějaká další nabídka na odkup od PPF. Ale ani zde se nelze spoléhat, že by to bylo v nejbližší době. Top spíše, pokud bude třeba dělení společnosti jasným programem

Celkem vzato, nejpravděpodobnějším obrázkem příštích týdnů je určité živoření akcií O2 na pražské burze. To neznamená, že nemůžeme pozorovat výraznější pohyb zvláště, pokud lze předpokládat velmi omezenou likviditu. Bude se ale čekat na nějaký silný impulz.

 

Graf (i tabulku) jsem bohužel schopni nabídnout jen v originálním znění článku, ketrý lze spolu s dalšími komentáři k trhu nalézt na stránkách BH Securities       www.bhs.cz

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688