Konference zdravé bydlení, úsporné technologie 27.2. - 29.2.2015, Praha

Občanské sdružení Baobaby o.s. srdečně zve všechny příznivce přírodního stavitelství, úsporných technologií, přírodních stavebních materiálů, permakulturního designu, komunitního života, holistického přístupu k bydlení, organické architektury a svépomocného stavění na druhý ročník „Konference stavby z přírodních materiálů“, která se koná v příjemných prostorách klubu Impact Hub v Praze od pátku 27.2. do neděle 29.2.2015.

Pokud toužíte bydlet zdravě, oslovuje vás použití  přírodních stavebních materiálů a design přírodního stavitelství, zajímáte se o trvale udržitelný způsob života, plánujete stavbu či rekonstrukci vašeho domu, anebo třeba chcete postavit dětem pěkné hřiště, na konferenci můžete načerpat řadu zajímavých informací a podnětů, praktických rad a zkušeností přímo od odborníků z oboru přírodního stavitelství.  

Konferenci pořádá o.s. Baobaby, které se věnuje nejen projektování, stavební asistenci svépomocným stavitelům, výrobě slaměných balíků pro stavbu a kompletní realizaci staveb, ale také tak potřebné osvětě a  vzdělávání široké veřejnosti k tématu přírodního stavitelství, permakulturních zahrad,  slaměným domům a dětským hřištím. Baobaby pořádají řadu seminářů a praktických workshopů, v letních měsících pak dokonce krásný tematický festival pod širým nebem  Baobabyfest.  

V letošním programu se můžete těšit i na dva zahraniční odborníky, Michaela Rice a Wernera Schmidta, kteří vystoupí první den konference. Michael Rice je původem z Irska, je to mistr posvátné stavitel a designer, bioarchitekt, který inspiruje lidi z celého světa, ale také šaman a učitel. Werner Schmidt je rakouský stavitel, který jako jeden z mála staví domy z nosné slámy. Dále se můžete těšit na řadu odborníků z Čech i Slovenska, kteří mají s přírodním stavitelstvím letité zkušenosti. Celý program je koncipován tak, aby přinesl podněty jak laikům, tak odborníkům, a každý zde nalezl to své. Budeme se zabývat jak základními principy přírodního stavitelství, tak různými konstrukčními systémy a trendy, slaměnými domy, hliněnými omítkami, rekonstrukcí a realizacemi v interiéru i v klasických stavbách, domy z hlíny či konopí, různými technologiemi zpracování, dětskými hřišti, přírodními stavebními materiály a dalším. Čeká nás také exkurze do slaměného domu, a páteční večer bude letos patřit také hudební mu programu. Podrobný program naleznete níže.

Nedílnou součástí konference a také programu je vlastní setkávání se účastníků, navazování zajímavých kontaktů,  networking účastníků. Proto konference počítá s vytvořením setkávacích „chilloutových“ zón, kde se účastníci budou moci občerstvit a vzájemně poznat. Sám prostor Hubu přímo vybízí ke komunikaci a k  navazování kontaktů. Dle ohlasu zúčastněných je právě navazování kontaktů, rozhovory a sdílení s podobně smýšlejícími lidmi jedním z největších přínosů konference. Na rozdíl od běžného workshopu zde totiž najdete zajímavých lidí z různých oborů opravdu hodně.

Prostor Hubu je členitý, najdeme zde nejen velký přednáškový sál, ale také bar, balkon, několik místností, kde si můžete prohlédnout tržiště ekologicky šetrných firem a nakoupit různé řemeslné výrobky, zdravé potraviny, umělecké předměty, či se dozvědět o činnosti zajímavých spolků či sdružení , odpočinout si a načerpat sil do dalších přednášek.

Součástí programu konference budou i bezplatné poradny, kde můžete zkonzultovat Vaše projekty - slaměné domy, přírodní zahrady, přírodní dětská hřiště, kořenové čistírny odpadních vod a zahradní jezírka apod.

V minulém roce vyvolala konference velký zájem a zúčastnilo se jí téměř 200 nadšenců, pevně věříme, že stejně tak tomu bude i letos. Pokud byste nás chtěli podpořit, sdílejte prosím pozvánku s vašimi přáteli.

Program konference – Stavby z přírodních materiálů 2015

Pátek 27.2.2015

19:30 Werner Schmidt – Stavby ze slámy a hlíny ve Švýcarsku (Buildings from straw and clay in Switzerland)

21:00 Michael Rice – Posvátná architektura (Sacred architecture)

22:30 Afterpárty

 
Sobota 28.2.2015

10:00 Daniel Grmela – Konstrukční systémy a trendy ve slaměném stavitelství, otázky a odpovědi

11:00 Boris Hochel – Aktuální vývoj přírodního stavitelství na Slovensku. Dům z nosné slámy.

12:00 Lukáš Čejna – Slaměný dům s masivní dřevěnou konstrukcí. Využití měsíčního dřeva.

13:00 Pauza na oběd

14:00 Jakub Gajda – Rekonstrukce a realizace interiéru v přírodním duchu i v klasických stavbách.

15:00 Klára Turková – Kouzlo marockého štuku

16:00 Prezentace ekologicky šetrných firem ( úsporné technologie, ekologicky šetrné barvy, rákosové a šindelové střechy, výrobci hliněných omítek, přírodní recyklovatelné stavební materiály )

17:30 Aleš Brotánek – Cesty k nezávislé architektuře

18:30 Marek Šedivý – Dům z konopného betonu ( hempcrete)

19:00 Petr Hradil – Technologie pro zpracování konopí

 

Neděle 29.2.2015

10:00 Patricia Černáková – Permakultúrný dizajn sídiel

11:00 Petr Klápště – Urbanismus ekosídel, propojování veřejného prostoru a zahrad pro podporu komunitního života.

12:00 Nadace proměny – Přírodní dětská hřiště

13:00 Oběd

14:30 Exkurze – Slaměný dům , Přírodní dětské hřiště, Interiér s hliněnými omítkami a marockým štukem.

 

Místo konání:

Akce se koná v příjemných prostorách klubu Impact Hub na Smíchově, Drtinova 557/10.

Více informací http://prague.impacthub.net/

MHD: tramvajová zastávka Švandovo divadlo nebo OC Nový Smíchov.

Ceny vstupenek:

Celá konference Pá - Ne - 1500 kč/ osoba
Zvýhodněná cena pro páry, skupiny, studenty,ZTP, důchodce - 1300 kč/ osoba
Jednotlivé dny - Pátek - 400 kč
- Sobota - 900 kč
- Neděle - 400 kč

Doporučujeme zúčastnit se celé konference, která je tematicky uspořádaná tak, aby poskytla komplexní informace o tématu - Stavby z přírodních materiálů.

Registrace:
Na konferenci je nutné se přihlásit do 20. února 2015.
Přihlášky zasílejte na - stav.baobaby@gmail.com 
Kapacita prostoru je omezena !



 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba