Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  03.01.2015 16:12:58

Jak získat práci ve finančním sektoru? Klíčem k úspěchu je správný životopis

Klíčem k získání vysněné práce ve finančním sektoru je správně napsaný životopis, který vás zviditelní mezi ostatními kandidáty. Přestože neexistuje obecná šablona, která by vám práci zajistila - to by ji pak používal každý -, pár bodů může zvýšit vaše šance alespoň na pracovní pohovor.

Sepište si více verzí

Konkurence na finančních trzích je obrovská, proto je nutné přizpůsobit životopis na míru práci, o kterou se ucházíte, a vytvořit si více verzí CV, které vyzdvihují různé schopnosti. Jiný životopis předložíte, pokud se budete ucházet o práci účetního, a jiný, když chcete prorazit v risk managementu. Zahrnutí relevantních zkušeností je zásadní. "Pomáhá to zaměstnavateli rozlišit jednoho vysokoškolsky vzdělaného člověka od druhého," tvrdí Andrew Reina z Ajilon Finance Solutions.

Nebuďte příliš konkrétní

Pokud napíšete přesnou pozici, o niž máte zájem, zavíráte si tím jiné dveře. "Zaměstnavatele příliš nezajímá, kterou práci chcete dělat, důležitější pro ně je, jak budete pro firmu jako takovou přínosní," říká Edward Bradstreet, zakladatel společnosti Bohan & Bradstreet. "Zajímá je, zda jste schopni naplnit potřeby firmy," tvrdí. Namísto konkrétního místa doporučuje zahrnout několik vět, které shrnou vaše úspěchy a zkušenosti.

Zaměřte se na podrobnosti

Ujistěte se, že ve vašem CV není příliš mnoho prázdného místa. Pokud je například životopis dlouhý stranu a půl, pokuste se ho zhustit na stránku, nebo přidat další podrobnosti a rozšířit ho na dvě strany. "V opačném případě to vypadá, že neovládáte projektový management," tvrdí Andrew Reina.

Také si pohlídejte délky jednotlivých bodů, měly by být podobné. Pokud první věta má patnáct slov, ale bod na následujícím řádku pouze čtyři, ruší to pozornost manažera, který životopis čte. Podle Barbary Safaniové, kariérní specialistky a autorky knihy "Happy About My Resume", se také nevyplácí používat font Courier, protože působí zastarale.

Zdůrazněte technické schopnosti

Přesunutí technických znalostí a kvalifikací nad chronologický výčet zaměstnání vás odliší od zbytku davu. Nepředpokládejte, že zaměstnavatel uhádne, jaké certifikáty máte, jen z toho, že si přečte název vaší poslední pracovní pozice. "A rozhodně je do životopisu zahrňte," radí Safaniová.

Nezapomeňte zmínit krátkodobá zaměstnání

Finanční sektor se rychle mění a mnoho profesionálů se ocitá na nějakou dobu bez práce. Andrea Persicová, prezidentka Orion Recruiting, proto svým klientům doporučuje zmínit v CV i relevantní krátkodobé pracovní zkušenosti, které žadatel získal mezi zaměstnáními. "Nechcete, aby to vypadalo tak, že jste poslední rok nedělali nic," říká Persicová. Ačkoli je dobré potenciálnímu zaměstnavateli ukázat, že jste čas mimo zaměstnání strávili smysluplně, měli byste podle Persicové zdůraznit, že šlo o krátkodobé projekty, kterým se nechcete do budoucna věnovat na plný úvazek.

Optimalizujte strukturu pro vyhledávání klíčových slov

Mnoho životopisů ve velkých firmách prochází elektronickým scanováním, čili je nezbytné zahrnout klíčová slova, aby se váš životopis dostal skrz první elektronické síto. "Vyhněte se žargonu a zkratkám konkrétní firmy, namísto toho používejte univerzální klíčová slova, která používá celý sektor," radí Barbara Safaniová. Na druhou stranu je podle ní vhodné zahrnout klíčová slova i jejich zkratky pro případ, že bude životopis projíždět jak elektronický scan, tak lidské oko. Například tedy nejen "R&D", ale také "výzkum a vývoj".

 

   Pracovní pohovor: Jak odpovědět na 11 nejzáludnějších otázek

Pracovní pohovor: Jak odpovědět na 11 nejzáludnějších otázek

Interview s potenciálním zaměstnavatelem může buď nastartovat vaši novou kariéru, nebo definitivně pohřbít všechny naděje. Mnohdy přitom o úspěchu rozhoduje pouze pár vhodně zvolených slov. Na následujících 11 záludných otázek, které jsou oblíbeným nástrojem personalistů na prověření vaší pozornosti, pohotovosti a schopnosti improvizovat, byste se proto měli předem dobře připravit.  

Úspěchy sepište v bodech

Namísto vyjmenování toho, co byly vaše povinnosti v minulých zaměstnáních, se zaměřte na úspěchy, jichž jste v nich dosáhli. "Nebuďte příliš vágní, napište přesně, jak se vám podařilo ušetřit minulé firmě peníze nebo zvýšit její zisky," říká Bradstreet. Je potřeba zmínit jasné body, které podpoříte konkrétními příklady.

Soustřeďte se na nedávnou minulost

Většina zaměstnavatelů chce číst maximálně o sedmi, osmi letech vaší předchozí pracovní praxe. "Nezajímá je, jaký kurz jste navštěvovali v sedmdesátých letech," tvrdí Bradstreet a dodává, že je snadné zaplést se do sítě vlastních úspěchů a vyjmenovávat i ty, které již nejsou relevantní. Namísto toho vyjmenujte chronologicky několik předchozích zkušeností a ušetřený prostor věnujte rozšíření těch nejnovějších.

 

Zlato si loni vedlo vůči dolaru nejlépe ze všech měn. A vysvětlete Greenspanovi, že zlato není měna! 

Zlato si loni vedlo vůči dolaru nejlépe ze všech měn. A vysvětlete Greenspanovi, že zlato není měna!

Jak v říjnu 2014 připomněl bývalý šéf Fedu Alan Greenspan, "zlato je měna, prémiová měna, a žádná fiat měna, ani americký dolar, se mu nemůže vyrovnat".

 

 

 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688