Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.12.2014 12:18:21

Skupina PX v roce 20104 - IPO PLG, 2 noví členové, vypořádání zkráceno na T+2

 

IPO společnosti Pivovary Lobkowicz Group a dva noví členové Burzy cenných papírů Praha. Úspěšné zahájení prodeje elektřiny koncovým zákazníkům nebo zkrácení standardní doby vypořádání burzovních obchodů. To jsou jen některé z významných událostí skupiny PX v roce 2014.

 

Burza cenných papírů Praha uvítala 28. 5. 2014 novou akciovou emisi společnosti Pivovary Lobkowicz Group (PLG). Zahajovací cena emise PLG byla stanovena v rámci úpisu na 160 za akcii. Své doposud nejvyšší závěrečné hodnoty dosáhla 18. 8., kdy končila obchodování s cenou 176 . Poslední obchodní den roku 2014 pak ukončila s cenou 174,5 , což je o 9,6 % nad úrovní upisovací ceny. Celkový objem obchodů se zastavil na 160,1 mil. .

Členská základna pražské burzy se v roce 2014 rozrostla o dvě nové společnosti. Skupinu zahraničních členů doplnila 15. 5. 2014 Société Générale a po čtrnácti letech přibyl (12. 12. 2014) na trh i nový ryze český obchodník, společnost Roklen360.

Pražská burza zahájila v březnu 2014 výpočet nového indexu PX-TR, který zohledňuje výplatu dividendy u jednotlivých konstituentů. Báze tohoto tzv. Total Return Indexu odpovídá bázi stávajícího hlavního indexu PX. V roce 2014 index PX-TR poklesl o 0,33 % a index PX poklesl o 4,28 %. Objemy obchodů na akciovém trhu dosáhly hodnoty 153,49 mld. . Tržní kapitalizace k poslednímu obchodnímu dni (30. 12. 2014) činila 1,040 bil. . Trh s dluhopisy zaznamenal objem obchodů ve výši 8,23 mld. a trh se strukturovanými produkty 0,56 mld. .

  

POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (PXE) byla i v roce 2014 jednoznačně nejlikvidnější burzovní platformou v regionu střední a východní Evropy nabízející obchodování s elektřinou a plynem. Od 1. 9. se nabídka futures na elektrickou energii rozšířila o polské a rumunské produkty, a nyní je tak na PXE možné obchodovat futures na českou, slovenskou, maďarskou, polskou a rumunskou elektrickou energii. Již koncem minulého roku, díky spolupráci s Central European Gas Hub (CEGH), rozšířila PXE své komoditní portfolio o futures na český plyn.

PXE 20. listopadu úspěšně realizovala první aukci elektřiny pro koncové zákazníky. Trh je určen zejména pro firmy, města, obce a státní správu.

Cena ročního kontraktu (dodávka na rok 2015) v základním zatížení ukončila obchodování na hodnotě 33,30 EUR, což je pokles o 4,86 % oproti ceně z počátku roku 2014. Nejvíce se v roce 2014 obchodovalo s českou elektřinou, kde dosáhl objem 18 397 546 MWh. Následován trhem s maďarskými produkty v celkovém objemu 2 948 693 MWh a slovenským trhem s 973 545 MWh. Celkový zobchodovaný objem tak dosáhl téměř 21 581 904 MWh. Objem obchodu s českým plynem činil 745 080 MWh.

  

Centrální depozitář cenných papírů (CDCP) pokračoval i v roce 2014 v rozšiřování svých služeb. Od 6. října byla zkrácena doba vypořádání ze tří dnů od uzavření obchodu (T+3) na dva dny (T+2).

Ve spolupráci s Českou národní bankou připravil, a od 1. 12. 2014 spustil, systém automatizovaného kolaterál managementu (ACM). ACM umožňuje přímým členům Clearingového Centra ČNB využít jako kolaterál pro poskytnutí vnitrodenního úvěru od ČNB nejen pokladniční poukázky, ale rovněž středně a dlouhodobé státní dluhopisy vedené v CDCP.

 

 

 

  

  Burza cenných papírů Praha 

Burza cenných papírů Praha je z 92,74 % dceřinou společností skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG), jejímiž členy jsou rovněž burzy v Budapešti, Lublani a Vídni. CEE Stock Exchange Group je největší burzovní skupinou v regionu střední a východní Evropy. Kromě čtyř akciových trhů CEESEG provozuje rovněž tři komoditní burzy a spoluvlastní 5 clearingových center a dva centrální depozitáře.

 

 

 

POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (PXE) byla založena v červenci 2007 a umožňuje obchodování s elektrickou energií s místem dodání v Česku, Slovensku, Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Je největším trhem s futures kontrakty na elektrickou energii s fyzickým a finančním vypořádáním ve střední a východní Evropě. Od roku 2013 provozuje ve spolupráci s Central European Gas Hub (CEGH) obchodní platformu CEGH Czech Gas Futures. Jako dceřiná společnost Burzy cenných papírů Praha je PXE rovněž součástí skupiny CEE Stock Exchange Group, která provozuje burzovní platformy v Praze, Vídni, Budapešti a Lublani. PXE vlastní licenci komoditní burzy od Ministerstva průmyslu a obchodu a licenci regulovaného trhu vydanou Českou národní bankou a je těmito subjekty dozorována.

 

 

 

Centrální depozitář cenných papírů

 

Centrální depozitář cenných papírů (CDCP) je stoprocentní dceřinou společností Burzy cenných papírů Praha (BCPP). Vede centrální evidenci zaknihovaných cenných papírů vydaných v České republice, přiděluje investičním nástrojům identifikační označení podle mezinárodního systému číslování (ISIN) a provozuje vypořádací systém pro vypořádání burzovních i mimoburzovních obchodů s cennými papíry. V současné době má 26 účastníků. CDCP je členem skupiny CEE Stock Exchange Group.

 

 

 

 

    

Jiří Kovařík

 

Ředitel odboru externí komunikace

 





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688