Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Stavební spoření  |  19.12.2014 15:21:52

Stavební spoření hraje na trhu s financováním bydlení stále prim. Možností je ale mnohem více, jenom je často neumíme využít

 

Obliba stavebního spoření je v Čechách stále veliká, aktuálně ho má založeno téměř 40 % obyvatel. Využíváme ho ale správně i v úvěrové oblasti a co je důležité vědět o financování rekonstrukcí? Karla Pavlíka, produktového ředitele Raiffeisen stavební spořitelny jsme se zeptali, jak vidí finanční gramotnost Čechů a kde máme stále rezervy.

 

Jsou Češi ve financích vzdělanější než před pár lety?

Pokrok je určitě znát. Vnímají ho jak finanční poradci, tak třeba pracovníci na call centru. Lidé mají větší přehled o fungování finančních institucí, o tom co mohou chtít, jaké produkty na trhu existují a učí se pracovat s moderními technologiemi. Na druhou stranu ale stále ještě chybí větší informovanost o konkrétních možnostech produktů. Schází také schopnost zvolit v konkrétní situaci nejvhodnější řešení tak, aby opravdu odpovídalo jejich aktuálním potřebám a možnostem. Například více než polovina lidí si před tím, než si vezme spotřebitelský úvěr, nesrovnává konkurenční nabídky.  

 

Co je podle vás tedy nejdůležitější?

Důležité je hlavně správně zvolit nejvhodnější produkt. Například úvěry ve stavební spořitelně jsou na bydlení přímo určeny. Je to produkt přímo ušitý na míru nejrůznějším rekonstrukcím, modernizacím nebo pořízení vlastní nemovitosti. Přesto stále až 30 procent lidí využívá na rekonstrukci bydlení běžný spotřebitelský úvěr. To ale není nejlepší řešení, protože úroková sazba zde může být několikanásobná. V důsledku toho mohou klienti na úvěru podle jeho výše přeplatit i desítky tisíc korun.

 

Není ale využití úvěru od stavební spořitelny příliš omezené? A znají lidé všechny možnosti?

To je další místo, kde řada lidí tápe. Účelovost úvěru od stavební spořitelny je sice omezena čistě na bydlení, na druhou stranu v této oblasti pokrývá celou řadu věcí. Lidé vědí, že si s našimi úvěry mohou pořídit novou koupelnu či kuchyň, přestavět bytové jádro, vyměnit okna či střechu. A to jsou také nejčastější rekonstrukce, na které si úvěr berou. Co už ale tak často nevědí, je, že ho mohou využít i na financování samotných stavebních prací, úprav okolí domu nebo nejrůznějších administrativních nákladů jako jsou například daně z převodu nemovitosti nebo stavební povolení. Úvěr ze stavebního spoření lze ale použít i na splacení jiného spotřebitelského úvěru nebo půjčky, který byl klientovi poskytnut na financování bydlení v minulosti a jehož parametry neodpovídají současným nabídkám.

 

Co třeba návrhy a práce bytových designerů?

Ano, to jsou v rámci rekonstrukce rovněž uznatelné náklady. Lidé u nás ale zatím nejsou moc zvyklí podobné služby využívat. Přitom je to škoda. Dobrý architekt nebo designér díky svým zkušenostem pomůže vytvořit opravdu pohodlné bydlení a často najde i řešení, která by vás nenapadla. Z mého pohledu se tedy investice do služeb těchto profesionálů určitě vyplatí.
 

Panuje kolem stavebních spořitelen nějaký mýtus?

Velká skupina lidí se mylně domnívá, že pro úvěr k nám může přijít, jen pokud si u nás už několik let spoří. Úvěr u nás ale získá i klient, který k nám přijde tzv. z ulice. Vyřizování úvěru ve stavební spořitelně není ani nijak složité, naopak díky novým technologiím se všechno zrychluje. Například my jsme začátkem roku zavedli biometrické podpisy a také díky nim se klient může rozhodnutí o úvěru dozvědět už do několika hodin či minut. Hodně lidí také neví, že úvěr je možné čerpat až do 24 měsíců od podpisu smlouvy a nemusí to být najednou. Výhodou je i možnost zálohového čerpání úvěru, díky kterému má klient peníze na svém vlastním účtu, ze kterého následně hradí požadované zboží a práce a nám jen dodá příslušné faktury a účtenky. 

 

A jak je na tom samotné stavební spoření, bude podle vás stejně oblíbené i v budoucnu a dají se v něm očekávat nějaké změny?

Češi jsou si velmi dobře vědomi atraktivních podmínek, které tento produkt nabízí a mají k němu stále důvěru. A protože lidé si budou chtít budovat finanční rezervu v každé době, a touha po lepším bydlení je tu už odjakživa, také stavební spoření bude mít svou roli i v budoucnu. Na trhu není žádný jiný produkt, který by byl takto komplexní a nabízel zajímavé podmínky jak pro spořicí klienty, tak i pro klienty, kteří si chtějí vzít úvěr na bydlení. Těžko odhadovat, jak se produkt bude do budoucna vyvíjet. Ale z mého pohledu není vyloučené rozšíření účelovosti úvěru o další možnosti, jako je například financování studia. Tuto možnost mají už dnes v sousedním Rakousku.

 

Vidíte ještě nějaké další rozdíly mezi námi a našimi sousedy? Například nějaký trend, který k nám zatím nedorazil, ale dá se to do budoucna očekávat?

Ve srovnání s Čechy přemýšlejí třeba Rakušané spíš z dlouhodobé perspektivy. Jsou například aktivnější v ekologických stavebních opatřeních. Využívání alternativních energií je pro ně už mnohem více samozřejmé, než pro Čechy. Jsou si vědomi, že díky podobným úpravám z dlouhodobého pohledu ušetří za energie a tím navíc chrání i přírodu. Češi sice postupně poznávají, že zateplení, modernizace topného systému nebo výměna oken jim může přinést úsporu nákladů, rekonstruují ale stále hlavně kvůli tomu, aby se jim hezky bydlelo.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688