Vánoční nákupy: jak nakupujeme o svátcích

TNBiz, 18.12.2014

Pokladní si v hypermarketech a supermarketech "odpočinou" jen na Boží hod a Nový rok. Do práce budou muset jít dokonce i na Štědrý den, většina obchodních řetězů v tento den alespoň zkrátila otevírací dobu.

To, že jsou obchody otevřené i během vánočních i dalších svátků se nelíbí politikům, kteří by rádi hypermarkety ve vybrané dny zavřeli. Více než polovina Čechů - 52% však nesouhlasí s tím, aby byly zavřené. Proti jsou hlavně nejmladší a nejstarší zákazníci.

Podle průzkumu téměř každá domácnost - 96%  o svátcích či v neděli někdy nakupuje, ve třetině případů pak vyráží i za většími nákupy potravin. "Průzkum potvrdil, že Češi jsou zvyklí v 69% zajít si do obchodu v neděli či o svátcích jak pro drobný nákup potravin, tak i pro nákup větší či pro pořízení různých kategorií nepotravinářského zboží," uvedl Tomáš Drtina ze společnosti Incoma GfK.

"Podle našeho názoru se jedná o záležitost, kterou není třeba regulovat prostřednictvím legislativy, ale vše by mělo být ponecháno na svobodném rozhodnutí obchodníků a případné samoregulaci, která již mnohdy funguje," dodala prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky