Dary nadačním fondům můžete odečíst ze svých daní!

Blížící se konec roku a adventní období evokuje v řadě lidí silnější pocit sounáležitosti s ostatními a touhu pomáhat. V prosinci se více než kdy jindy přispívá na různé charitativní projekty, peníze také putují na účty nadačních fondů, škol a podobně. „Do dobročinnosti se zapojují jak firmy, tak i jednotlivci, kteří na rozdíl od firem často ani netuší, že si takto poskytnutý dar mohou odepsat z daňového základu.“ Říká Kateřina Procházková, místopředsedkyně Nadačního fondu „N“.

Praxe ukazuje, že pokud se rozhodne firma darovat nějaký finanční obnos na charitativní účely, obvykle se dokáže i postarat o to, aby získala patřičné potvrzení a dar zohlednila ve svých daních. „Naopak dary, které poskytují fyzické osoby, jsou většinou předávány z hlubokého osobního přesvědčení, že by dotyčný měl nebo chtěl pomoci. Darovací smlouvu a potvrzení o předání daru pak vyžaduje už jen málokdo, přitom by i tito dárci mohli uplatnit slevu na dani, na kterou mají nárok.“ Říká Procházková.

Co bývá předmětem darů? Peníze, úklidové prostředky, vybavení…
Vždy záleží na zaměření daného charitativního projektu nebo nadačního fondu. Nejčastěji se shromažďují finanční prostředky, které jsou obvykle určené k nějakému konkrétnímu účelu. Ale jsou i situace, kdy jsou předmětem sbírky například úklidové prostředky, to v případě povodní a jiných živelných katastrof. Charitě je možné věnovat třeba i použité oblečení, obuv, ložní povlečení, nebo vybavení domácnosti, které už u původních majitelů nenajde uplatnění. Populární je ale také zasílání DMS a existuje i řada dalších způsobů jak přispět na dobrou věc.

Na optimalizaci daní je nejvyšší čas
Chcete-li pomoci a zároveň i optimalizovat své daně za rok 2014, je na to právě teď doslova nejvyšší čas. A jak vysoký dar lze uplatnit? Zákon říká, že pokud zaměstnanec daruje částku vyšší než je 1.000 Kč nebo je hodnota daru vyšší než 2% ze základu jeho daně, může si o tuto částku snížit daňový základ, maximálně však do 10%. K tomu však potřebuje potvrzení, které předá svému zaměstnavateli. Pokud během roku daruje navíc i bezplatně krev, pak má nárok na další slevu ve výši 2.000 Kč za jeden odběr. Firmy mají limity postavené jinak – minimální hodnota daru musí být ve výši 2.000 Kč a nejvýše lze odečíst 5% ze základu daně.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy