Okénko investora  |  09.12.2014 09:14:58

Klesající cena ropy drží Rusko v kleštích

09/12/2014/ Zlaťáky.cz - Cena zlata začátkem tohoto týdne vystoupala na vyšší úroveň uprostřed rostoucího tlaku na Evropskou centrální banku, aby zavedla další ekonomické stimuly. Stalo se tak několik dní poté, co prezident Evropské centrální banky Mario Draghi uvedl, že ECB je připravena přijmout další opatření k odvrácení deflace. Další vysoce postavený úředník varoval před „chudokrevným“ vývojem spotřebitelských cen v příštím roce.

 

Graf - index komodit

„V prvním čtvrtletí roku 2015, musíme očekávat, že trend klesající míry inflace s velkou pravděpodobností bude pokračovat," řekl Ewald Nowotny, člen Rady guvernérů Evropské centrální banky. Slabší výsledky světových akciových trhů a pauza v růstu dolaru vůči některým hlavním měnám podpořila drahé kovy. Listopadová čísla s výjimkou dolaru vykazují negativní hodnoty, nejhůře je na tom rubl a z komodit ropa, tedy položky vzájemně silně propojené.

Ekonomické dopady západních sankcí proti Rusku, které pramení z událostí na Ukrajině, začínají dráždit ruské podnikatele a občany a Kreml proto postupně přestává situaci eskalovat a jedná daleko diplomatičtěji než před půl rokem. Klesající cena ropy ničí ruskou ekonomiku, a proto Kreml otáčí kormidlem. Není však už příliš pozdě?

Během celého roku se ropa obchodovala cca za 110 dolarů/barel. V posledních měsících cena klesla až na 66 dolarů. Kombinace silnějšího dolaru, zpomalení hospodářského růstu v Evropě a Číně a zvýšení produkce ropy a plynu v USA způsobily strmý pokles ceny této jedné z nejvýznamnějších komodit.

 

Graf - vývoj ceny ropy

Země, které dovážejí ropu mají z aktuální situace ekonomický prospěch, neboť ropa pro ně znamená levnější vstup. Rusko mezi tyto země samozřejmě nepatří. Rusko je druhým největším vývozcem ropy. Na světových trzích dodává objem 7.200.000 BPD, což představuje přibližně 45% rozpočtových příjmů Ruska. Deutsche Bank koncem listopadu vypočítala bod zvratu, kdy by Rusko mohlo zvrátit fiskální situaci země. Tím bodem je 102 dolarů/barel. Rusko se již muselo vzdát dodatečných příjmů svého rozpočtu a zároveň silně doplácí na aktuální kurz národní měny, který se obchoduje na rekordních minimech.

Pro mnoho zemí vyvážejících ropu tvoří daňové příjmy z ropy velkou část státního rozpočtu a staly se základem pro udržení dlouhodobé solventnosti. Je zřejmé, že současná cena pod úrovní 70 dolarů za barel, vyvolává silný tlak na prezidenta Putina a další hlavy státu ze světa ropy. Írán má bod zvratu ve výši 130 dolarů. U Saúdské Arábie se předpokládá, že mají nižší bod zvratu na úrovni 98 dolarů za barel. A i když jsou současné ceny nízko, Saúdská Arábie nashromáždila za poslední léta obrovské devizové rezervy, může tedy udržet svůj ekonomický rozpočet na delší dobu pod prodejní cenou 93 dolarů za barel. Země, jako jsou Rusko, Írán, a zejména, Venezuela, musí okamžitě začít ořezávat vládní výdaje tak, aby odrazily výpadek příjmů z ropy.

Pád cen ropy v roce 1980 byl v minulosti částečně odpovědný za bankrot Sovětského svazu a tentokrát je v sázce mnohem víc. Veřejná podpora Putina zůstane vysoko tak dlouho, dokud to bude pro podnikatele a běžné občany výhodné. Tlak, který je kladen na Putina a jeho administrativu, může mít pro ně fatální důsledky. Nejen rozpad SSSR, ale i ruská finanční krize nastala vždy, když ropa testovala a dopadla na své dno poblíž hranice 50 dolarů a níže. Vladimír Putin se tedy bude mnohem více snažit o dohodu se západem, pokud si chce udržet svůj vliv.

 

Graf - přehled událostí v Rusku

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

 

1.

9.prosinec 2014 v 00:00

EU

Setkání ECOFIN

2.

9.prosinec 2014 v 10:30

Velká Británie

Data průmyslové produkce

3.

9.prosinec 2014 v 16:00

USA

Počet volných pracovních míst

4.

10.prosinec 2014 v 08:45

Francie

Data průmyslové produkce

5.

10.prosinec 2014 v 10:30

Velká Británie

Obchodní bilance

6.

10.prosinec 2014 v 19:01

USA

Aukce 10-letých státních dluhopisů

7.

11.prosinec 2014 v 09:30

Švýcarsko

Rozhodnutí o úrokové sazbě

8.

11.prosinec 2014 v 14:30

USA

Maloobchodní tržby

9.

12.prosinec 2014 v06:30

Čína

Data průmyslové produkce

Predikce na tento týden:

Krátkodobá podpora zlata na hranici 1200 dolarů byla prolomena a cena klesla až na 1185 dolarů a odrazila se k 1195 dolarů. Krátkodobý trend je medvědí a mělo by být dosaženo korekce na úrovni 1173 - 1180 dolarů, poté se očekává nastartování růstového trendu. Cenové rozpětí se bude pohybovat v rozsahu 50 dolarů až do konce února 2015, poté nastoupí tradiční poptávka ze strany východních zemí, která v těchto obdobích bývá masivní.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

 
Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jaroslav Křůpala

Vystudoval Ekonomickou akademii Sting v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

28.01.2019Cena ropy Brent se drží v těsné blízkosti 60 USD/barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
04.07.2018Ceny ropy rostou kvůli klesajícím zásobám paliva v USA PrimStock s.r.o. (PrimStock s.r.o.)
04.04.2018Cena ropy nadále drží v blízkosti 68 USD/barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.02.2017Ceny ropy se drží nadále v bočním pásmu! STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688