TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  09.12.2014 10:18:08

Kupujete ojeté auto? Nedívejte se pouze na najeté kilometry!

Kdo hledá ojeté auto, pravděpodobně si mezi kritérii pro vyhledávání nastavuje i maximální počet ujetých kilometrů. Přitom právě tímto číslem by se neměl kupující moc řídit a spíše ho brát jako orientaci než směrodatnou hodnotu. Proč? Ne vždy se totiž dá spolehlout na to, že právě údaj na počítadle ujeté vzdálenosti je pravdivý.

"Pokud kupujete auto z neprověřeného zdroje, může se snadno stát, že bude tachometr stočený," varuje Tomáš Svoboda, ředitel služeb Auto ESA. Právě stáčení tachometrů je dnes nejčastější podvod, jak prakticky zadarmo omladit silně ojeté auto. Kupující, který není zběhlý v nákupu ojetin, tak může snadno naletět.

Důležité je se předem seznámit se situací na trhu a zjistit, kolik mají podobná auta přibližně najeto. Například velmi oblíbené Octavie a Passaty s naftovými motory TDI se hojně stáčí, takže pozor na podezřele výhodné nabídky. Spolehlivý prodejce ojetých vozů, který svá auta důkladně prověřuje, ale zpravidla nabízí jen ty vozy, které mají skutečné kilometry.

"Na výkupu ojetých vozidel odmítáme zhruba každé páté auto právě z toho důvodu, že má stočený techometr," doplňuje Svoboda z Auto ESA k četnosti přetočených tachometrů u nás. Na stav počítadla ojeté vzdálenosti se tedy nedá příliš spolehnout a měli byste se rozhodovat hlavně podle celkového stavu auta.

Chtějte především auto, které má naprosto jasnou historii. Výhodou je, pokud předchozí majitel vůz pravidelně servisoval u autorizovaného mechanika, neboť v systému automobilky budou všechny servisní úkony k vozu zaznamenány. Nespoléhejte se jen na to, co je v servisní knížce. Zejména u dovezených a starších vozů bývá někdy zfalšovaná.

Auto na vás musí udělat především velmi dobrý první dojem. Nevšímejte si kosmetických oděrků na karoserii, spíše se zaměřte na stav interiéru, neboť ten napoví, jak se předchozí majitel o auto staral.

"Nejčastějším důvodem odmítnutí vozu ve výkupu je nevyhovující technický stav," říká Tomáš Svoboda z Auto ESA. "Takto odmítneme na výkupu přes dvě třetiny vozů", doplňuje. Právě prověřený prodejce ojetých vozů je zárukou, že kupující získá kvalitní ojetinu. Přesto nesmí zájemce o auto nechat nic náhodě. Prověřte auto při zkušební jízdě a konzultujte nákup s odborníkem.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688