Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  01.12.2014 10:21:52

BRAZÍLIE, RUSKO, INDIE, ČÍNA: Do které země investovat?

 

Velmi často se v médiích dozvíte o takzvaných zemích BRIC, které reprezentují tzv. nové ekonomik, případně, chcete-li, rychle se rozvíjející ekonomiky. Má investice do krajin BRIC smysl? Budou růst akcie firem v těchto zemích? Který stát má největší makroekonomický potenciál?  Pokusíme se odpovědět.

 

Brazílie

 

Jediný jihoamerický zástupce se momentálně nachází v „obležení“ sportovních mega akcí. Letos v létě na brazilských stadionech proběhlo mistrovství světa a za dva roky sem budou směřovat miliony fanoušků na olympijské hry. Budou tyto akce pro zemi prospěšné?

 

HDP

 

Druhá největší ekonomika ze zemí BRIC. Její celkové HDP ve výši 2 246 miliard amerických dolarů zemi staví na sedmé místo světa. Hned za Británii a před Rusko. Ono porovnání s Ruskem je velmi zajímavé.

 

Rusko nám je kulturně bližší a obě ekonomiky nyní značně korespondují, ale o tom až později. V HDP na hlavu je Brazílie se svými 5 800 dolary na 76. místě světa. Pro srovnání - ČRHDP na osobu 14 000 dolarů, což je téměř dva a půl násobek.

 

růstu HDP Brazílie za většinou zemí BRIC zaostává. Aktuálně se růst zadrhl a nyní vykazuje ekonomika sestupnou tendenci. Pravděpodobně vyhasl efekt mistroství světa ve fotbalu a ještě nepřivály investice olympijských her.

 

Inflace

 

Inflace v zemi karnevalů není na naše poměry zrovna nízká. Za poslední kvartál vrostla k 6,5 %. To se nám může zdát hodně, ale na brazilské poměry je to mírný nadprůměr. Jihoameričané totiž určitě pamatují doby hyperinflace z „divokých devadesátek“, kdy inflace dosahovala tisíců procent. V porovnání s tím je výkyv z roku 2003 k 17 % jenom slabý odvar. Mimochodem rekordmanem nejenom v rámci Jižní Ameriky, ale i ve světě, je nyní Venezuela. Ta má tento ukazatel na 63 %.

 

Práce

 

Nejzdravějším ukazatelem země je bezesporu nezaměstnanost. Ta je dnes pod pěti procenty. Co by za to většina evropských zemí dala. Je vidět, že práce je v zemi dost. Statistiky potvrzují i fakt, že tamním zaměstnancům rostou mzdy. Momentálně mají průměrnou výši platu okolo 2 000 brazilských reálů, což je v přepočtu zhruba 18 500 korun českých.

 

Zadlužení

 

Celkové zadlužení vlády ve vztahu k HDP je 56 %. Takto velké zadlužení státu ale není v porovnání se zbytkem světa nikterak vysoké. Například Spojené státy mohou se svým dluhem ve výši 100 % k HDP jen tiše závidět.

 

 

 

Rusko

 

Největší země světa, kterou už skoro tři „pětiletky“ vede aktuálně nejsledovanější politik zeměkoule Vladimír Putin. V jaké kondici se tento stát nachází?

 

HDP

 

Jak již bylo zmíněno, v celkové výši HDP je Rusko v těsném sledu za Brazílií. Rusů je ale o 50 milionů měně, a proto je HDP na obyvatele o něco vyšší, konkrétně necelých 7 000 amerických dolarů. Jak jsme psali výše, obě země mají podobný ekonomický vývoj a zřejmě ani není náhodou, že se obě země staly pořadateli tak velkých sportovních akcí, jako jsou olympijské hry a mistrovství světa ve fotbale. S tím rozdílem, že v Soči už OH proběhly letos, zatímco mistrovství světa ve fotbale bude Rusko pořádat za čtyři roky. Obě země si tak pořadatelství obou akcí vymění.

 

Podobný vývoj vykazují obě země i v růstu HDP. Rusko aktuálně trápí veškeré sankce uvalené Evropskou unií. I proto HDP v posledním čtvrtletí poklesl. Na rozdíl od Brazílie je to teprve první čtvrtletí, a tak zatím nemůžeme hovořit o recesi tamního hospodářství.

 

Inflace

 

Ani inflace není výjimkou v podobnosti obou zemí. V Rusku rostou ceny 7,5% tempem. Na tamější poměry docela nízké číslo. Trendem posledních deseti let je totiž stále se snižující inflace.

 

Práce

 

NezaměstnanostRusku je na neuvěřitelných 4,8 %. To je nejnižší nezaměstnanost za posledních 20 let. Za tímto číslem hledejme obrovskou popularitu prezidenta Putina. Lidé prostě mají práci, a tím pádem jsou rádi, že mohou uživit své rodiny, bez ohledu na to, co se děje na Ukrajině. To na venkově nikoho nezajímá.

 

Průměrná mzda v zemi dosahující 33 tisíc rublů je na chlup totožná s Brazílii. Když přepočteme rubl na korunu, dostaneme také 18 500 měsíčně. Samozřejmě je zde mnohem citelnější platová nerovnost, na rozdíl od nás. Ať chceme nebo ne, tamní platy už 20 let rostou, a to se Rusům líbí, proto asi svého prezidenta jen tak nevymění.

 

Zadlužení

 

Jediná oblast, ve které se Brazílie a Rusko rozcházejí. Rusko díky obrovským nerostným zásobám nikdy nebylo příliš zadluženou zemí. Aktuálních 13 % dluhu k HDP je vzorem pro zbytek světa. Rusko je jednou z nejméně zadlužených zemí světa.

 

Indie

 

Více než 17 % obyvatel planety žije v Indii. Země s 1,2 miliardami obyvatel je druhá  nejlidnatější na světě.

 

HDP

 

I přes obrovský počet obyvatel vykazuje tato země nejnižší absolutní HDP ze všech zemí BRIC. Aktuálně má Indie HDP ve výši 1 879 miliard amerických dolarů. To jí ve světovém žebříčku staví hned za Itálii.

 

Při přepočtu HDP na počet obyvatel, ale Indie zaostává na plné čáře. Na jednoho Inda vychází HDP
1 165 dolarů ročně. To je skoro čtyřikrát méně než v Rusku.

 

Ačkoli Indie nepořádala na rozdíl od Brazílie, Číny nebo Rusko žádnou obří sportovní akci – proč také, když v Indii nejsou žádní sportovci – její růst HDP je velmi solidní. Aktuálně indické hospodářství roste více než 5% tempem. V posledních letech se ale Indii dařilo lépe, když v několika letech po sobě atakovala 10% růst. Přesto jsou aktuální čísla pozitivní. Růst HDP se zvyšuje, a to je pro tamní ekonomiku dobrá zpráva. Zajímavostí Indie je i fakt, že země od roku 1951 zaznamenala pouze tři poklesy HDP. To je unikát.

 

Inflace

 

V rámci inflace země příliš nevybočuje ze zemí BRIC. Momentálně je inflace 7,8 % sice nejvyšší z BRIC, to však tamní ekonomice příliš neškodí.

 

Práce

 

NezaměstnanostIndii je stejně jako v Rusku na historickém minimu. Aktuálních 5,2 % představuje obrovský nárůst v počtu pracovních míst v daném regionu. Příliv zahraničních investic zřejmě vytváří mnoho pracovních míst, a to je pro zemi dobře. Přitom ještě v roce 2011 byla nezaměstnanost téměř dvojnásobná.

 

S průměrnými mzdami je to v Indii složité. Standardní průměrná mzda se těžko určuje. Každopádně ale platí, že Indové jsou nejhůře placení zaměstnanci ze zemí BRIC. Průměrná mzda v zemi se podle odhadů pohybuje kolem 300 dolarů za měsíc. To je v přepočtu zhruba 6 500 .

 

Zadlužení

 

mzdy neřadí Indii mezi vyspělé státy, svým celkovým zadlužením by se mezi ně klidně řadit mohla. Se svými 67 % se může Indie zařadit například po bok Izraele. Celkové zadlužení tak je nejvyšší ze zemí BRIC.

 

Čína

 

Počtem obyvatel největší země světa. Stát, který od roku 1949 vede Komunistická strana Číny, je pro světovou ekonomiku stále důležitější. Málokdo asi na začátku devadesátých let čekal tak obrovský vzestup Číny. Od roku 1976 se ale čínský režim začal reformovat, což vyvrcholilo právě po roce 1990. Od té doby je Čína na výsluní.

 

HDP

 

A právě proto nyní můžeme mluvit o nejsilnější zemi BRIC. Její HDP dosahuje 9 200 miliard dolarů. To je hned za spojenými státy nejvyšší HDP světa. V přepočtu na jednoho obyvatele už ale Čína tak silná není. Téměř 3 600 dolarů na hlavu řadí Čínu za Rusko i Brazílii.

 

Co je ale důležité, je růst HDP. Čína je motorem růstu celého světa. Její HDP osciluje mezi 6 a 14 procenty už od roku 1991. To je světový unikát. Díky tomu se stala Čína velmocí světa. A vypadá to, že její vliv bude i nadále růst.

 

Inflace

 

Inflace ve výši 2 % zcela vybočuje ze zemí BRIC. Takto nízká inflace je pro ekonomiku to nejlepší, co může být. Obvykle je totiž vysoký růst HDP doprovázen velkým zvyšováním cen. To ale v říši středu nehledejme.

 

Práce

 

Nezaměstnanost je v této zemi netržní. Pohybuje se v úzkém pásmu 3,9 % - 4,3 %, tak jak ji určí Komunistická strana Číny.

 

Důležitý je růst mezd. Nepředstavujme si už dnes Číňana, který pracuje v továrně za minimální mzdu. Platy posledních dvacet let rostou, což se projevuje i v kupní síle obyvatel, která bude do budoucna hybnou silou tamní ekonomiky. Průměrná mzda v zemi je dnes 51 500 čínských juanů ročně. To je po přepočtu zhruba 15 000 měsíčně. Ano, Čína roste, ale s ní se zvyšuje i bohatství jejích obyvatel.

 

Zadlužení

 

Čína patří mezi velmi málo zadlužené země. Sice ne jako Rusko, ale i tak je její dluh ve výši 22 % úctyhodný. Nezapomeňme také na to, že Čína je největším věřitelem USA. Vlastní více než čtvrtinu amerického dluhu.

 

Závěr

 

Z výše uvedených dat můžeme zcela jednoznačně vyčíst, že země BRIC mají stále obrovský potenciál. Mezi jednotlivými zeměmi jsou ale také obrovské rozdíly.

 

Kdybychom ale měli země seřadit podle největšího potenciálu dalšího růstu, tak by zcela bez pochyb na prvním místě Čína. Její nízké zadlužení a nezaměstnanost společně s vysokým růstem mezd a HDP vytvářejí zdravé kořeny pro další růst a navyšování její důležitosti ve světovém hospodářství. Společně s Čínou porostou i ceny akcií tamních firem.

 

Na druhém místě by bylo Rusko. Sice jeho HDP v posledním čtvrtletí poklesl, ale jinak má velmi slušný potenciál. Tato myšlenka má ale jedno velké ALE. Nesmí eskalovat konflikt na Ukrajině. Další sankce, popřípadě úplné uzavření obchodu mezi Ruskem a EU, by zemi velmi uškodily.

 

Na třetím místě v pořadí zemí BRIC je Indie. Její celkové zadlužení je sice obrovské, ale stále vykazuje velmi silný růst HDP. Velký potenciál také skrývá tamní kupní síla, která má zatím poměrně nízké mzdy. Pokud by ale Rusko vstoupilo do otevřeného vojenského konfliktu a sankce by se prohlubovaly, byla by Indie z hlediska investic na druhém místě.

 Na chvostu zemí BRIC je Brazílie. Ve všech ekonomických ukazatelích je na úrovni Ruska, ale tíží ji obrovské zadlužení, které není kompenzováno růstem HDP. I když nezaměstnanost je na velmi slušné úrovni, tak to situaci nezachraňuje. Přesto je i Brazílie v celosvětovém měřítku pro investice velmi zajímavá, což potvrzuje atraktivitu všech zemí BRIC.
Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVEST ČP INVEST investiční společnost, a. s.  je součástí finanční skupiny Generali, která se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, kde je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GPH.


Společnost ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování od roku 1991 a za dobu svého působení se stala přední investiční společností v České republice. Aktuálně spravuje majetek přesahující 29 miliard Kč. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem fondů Generali PPF Invest. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688