ZUNOBANK (ZUNOBANK)
Makroekonomika  |  25.11.2014 13:18:51

Podvodníci na internetu zneužívají zájemce o práci

Lidé hledající práci na internetu by si měli dát pozor na podvodníky, kteří nabízejí zdánlivě legální zaměstnání a pod záminkou nabídky práce získávají osobní data.

 

Nic netušící oběti tak poskytnou svůj bankovní účet k podvodným převodům peněz. Podle policie počet případů stále narůstá. Důležité je nesdělovat osobní údaje a komunikovat jen přes oficální kontakty.

 

„Občané, kteří přistoupí na tuto "pracovní smlouvu", se stávají tzv. "bílými koňmi". Stávají se tím součástí podvodných převodů. Díky jejich činnosti dochází následně k legalizaci výnosůtrestné činnosti a vystavují se tím nebezpeční trestního postihu. Podobným způsobem pachatelé zneužívají i samotné údaje od potencionálních zájemců o brigádu či práci, když se potom na jejich identitu snaží o vytvoření bankovních účtů, které mají rovněž sloužit k legalizaci výnosů z trestné činnosti,“ říká vedoucí odboru informační kriminality Policejního prezidia Karel Kuchařík.

 

Po podvedených je požadovaná platba například za poštovné nebo za balík, přičemž dojde k ověření účtu pro zasílání výplaty. Oběti je nevědomky zakládán účet v bance pomocí online ověření. Podvodům se dá ale jednoduše ubránit. Ze strany zájemců o práci je důležitá hlavně obezřetnost. 

 

„Klientům doporučujeme, aby nesdíleli osobní údaje s lidmi, které neznají, a aby si kontrolovali výpisy z účtu. Komunikovat by měli jen přes oficiální kontakty. Nikdy nesmí reagovat na nabídky, které neobsahují dostatečné informace a údaje o potenciálním zaměstnavateli,“ radí odborník na prevenci podvodů online banky Zuno Rudolf Zárybnický.

 

Jak vypadá obvyklý scénář těchto podvodů?

 

Člověk hledající práci na internetu zareaguje na nabídku falešného zaměstnavatele, který požaduje zaslání dokumentů a osobních údajů. Po jejich obdržení podvodník zažádá o založení účtu v bance. Banka pro potvrzení žádosti o otevření účtu požaduje zaslání drobné platby z účtu uchazeče vedeného v jiné bance.

 

Falešný zaměstnavatel vyzve uchazeče, aby tuto drobnou platbu zaslal pod různými záminkami. Třeba pro potvrzení jeho skutečného zájmu o nabízenou pozici nebo jako úhradu administrativních nákladů. Následně se zájemce o práci stává klientem banky, aniž by o tom sám věděl.

 

K čemu takový podvodně založený účet slouží?

 

Účet v moci podvodníka je obvykle nástrojem pro další trestnou činnost. Nepředpokládá se, že by si podvodník chtěl na účet nechat zasílat výplatu, kterou pak bude utrácet v obchodech. Svou snahu se podvodník snaží zúročit, proto je po založení účtu třeba zažádá o úvěr.

 

Jak časté jsou tyto případy?

 

Jedná se o jednotky případů, ale bohužel jich přibývá. Lidé v dobré víře reagují na online nabídky práce nebo nabídky úvěrů od různých pochybných subjektů.

 

Identifikujeme podvodné případy pokud možno hned, tím zamezíme zneužití identity a dalším potencionálním ztrátám. Novému klientovi vždy odešleme informaci o založení účtu v Zuno. Klient tak má možnost rychle reagovat, pokud se jedná o případ podvodu. Když je účet založen jinou osobou a dojde ke krádeži identifikačních údajů, spolupracujeme hlavně s Finančně analytickým útvarem ministerstva financí a Policíí ČR,“ říká Rudolf Zárybnický ze Zuno.

 

Základní informace je možné získat na webu orgánů státní správy, zejména policie nebo Finančního analytického útvaru MF. Podrobnější sdělení pak obvykle zveřejňují na svých webových stránkách jednotlivé banky.

Logo ZUNOOnline banka Zuno zahájila svou činnost v roce 2010 na Slovensku, po kterém následovala v polovině roku 2011 Česká republika. Patří mezi vůbec první online banky působící v regionu střední a východní Evropy. Jako jediná banka v Česku ani na Slovensku nedisponuje žádnými fyzickými pobočkami, funguje pouze online. Během 3 let se ze start-up společnosti stala online banka s 200 000 klienty nabízející široké produktové portfolio (běžný účet s debetní kartou, spořicí účet, online půjčka a refinancování, kreditní karta nebo kontokorent). Nekonveční značka zaměřená na jednoduchost dle motta Less bank, more life. Další informace o českém zastoupení Zuno Bank AG naleznete na zuno.cz nebo .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688