Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  21.11.2014 10:29:47

Zvláštní milostný trojúhelník: Akcie, zlato a ropa

Vývoj na trzích se zlatem a ropou připomíná v poslední době volný pád. Naproti tomu americké akcie vytrvale míří vzhůru. Nick Colas z ConvergEx porovnává hodnotu všech tří aktiv ve vzájemných vztazích.

V současnosti je na jednu pozici v americkém indexu S&P 500 zapotřebí zhruba 1,76 unce zlata. Americké akcie tak působí levně ve srovnání s 30letým průměrem (1,86násobek). Férová hodnota amerických akcií vychází o 8 % vyšší.

Ropy by pro nákup jedné pozice v S&P 500 bylo potřeba 26,4 barelu. 30letý průměr je 27,8 barelu, akcie tedy působí podle "ropného vzorce" levnější o 5 %. Aby byl analytický trojúhelník kompletní, doplňme, že k nákupu unce zlata by bylo zapotřebí 15 barelů ropy a 30letý průměr činí 16,6 barelu.

Na základě dlouhodobých relací působí americké akcie levně ve vztahu k oběma komoditám, aktuální klesající trend na trzích s oběma komoditami ale odmazává mezeru stejně jako pokračující akciová rally. Zlato působí levně ve vztahu k ropě. Mělo by stát buď o 170 USD více, nebo by cena ropy měla klesnout k 71 USD. Zde jsou propočty, jak Nick Colas k cílovým cenám došel.

Raději unci zlata, nebo 15 barelů ropy?

Obojí by nyní vyšlo zhruba na 1 160 USD. Zlato je oblíbené díky své historické funkci uchovatele hodnoty, ropa prodaná rafinériím zase znamená přes tisíc litrů benzínu a dalších produktů. Nebo snad raději pozici v amerických akciích? Za jednotku indexu (aktuálně okolo 2 040 bodů) byste pořídili 1,76 unce zlata (při spotové ceně 1 162 USD) nebo 26,4 barelu ropy (průměr Brent a WTI 77,35 USD).

Investoři se neustále rozhodují mezi různými třídami aktiv, částečně i podle relativní hodnoty investic. Protože kapitál mezi finančními a komoditními trhy volně přetéká, ceny zlata, ropy a akcií by se měly dlouhodobě udržovat v určité harmonii. Trhy mají tendenci navracet se k dlouhodobému průměru valuací. Platí to jak u komodit, tak u finančních aktiv (i když by možná odpůrci zlata argumentovali, že drahý kov nemá žádné cash flow, takže je jeho hodnota diskutabilní, a teoretici se studiemi o světové energetické krizi by zase viděli ropu jako strukturálně podhodnocenou komoditu).

Abychom určili dlouhodobou rovnovážnou hladinu mezi zlatem, ropou a akciemi, je potřeba posoudit cenu každého aktiva během ekonomických cyklů. Data pro S&P 500, cenu zlata a ropy byla sledována zpětně až do roku 1970 (mimochodem, barel ropy v té době stál 2 USD).

Volatilita na trzích se zlatem a ropou (podobná té současné) přichází obvykle spíše vlivem změn sentimentu než dlouhodobých fundamentů. Colasova "multicyklová analýza" odmazává rozmary módních investic a odhaluje věrnější a udržitelnější valuační parametry.

Americké akcie stále působí levně

Za posledních 30 let se akcie obchodovaly průměrně na 27,8násobku světové ceny ropy. Trh s ropou by se mohl samozřejmě dále propadnout, aby vyřešil nerovnováhu. V takovém případě by navrátil trh do ekvilibria s S&P 500 barel ropy za asi 73 USD.

Obě aktiva během posledních 30 let zastihly spekulativní bubliny. Ropa se dostala až na 140 USD za barel v roce 2008 a S&P 500 vzrostl na 1 500 v roce 2000, kdy byla cena ropy pouhých 27,50 USD za barel. Jde o nejvyšší odchylky v rámci datových řad. 10letý průměr je 17,1 barelu ropy za každou jednotku S&P 500 a 20letý průměr 32,5. Patrné je široké pásmo kolem průměru očištěného o volatilitu.

U zlata bylo v průměru za posledních 30 let potřeba 1,86 unce k nákupu jednotky S&P 500. Aktuální poměr je 1,76 unce, což znamená, že S&P 500 má podle modelu s využitím třicetiletého průměru dlouhodobou férovou hodnotu 2 161 bodů, což je zhruba o 6 % výše než nyní. Pokud bude cena zlata pokračovat v sestupu, bude se muset usadit na 1 098 USD za unci.

Podobně jako u ropy je i u zlata patrná vysoká volatilita za posledních 30 let. 10letý průměr pro S&P 500 vyjádřený ve zlatě je 1,5násobek a 20letý 2,35násobek.

Poměry lze také využít k posuzování relací mezi zlatem a ropou. Aby se tyto dvě komodity dostaly do rovnováhy, zlato by muselo posílit o 10 % na 1 284 USD nebo ropa klesnout k 70 USD za jinak neměnných podmínek. Dlouhodobý poměr se totiž drží na 16,6násobku.

Na rozdíl od předchozích vztahů amerických akcií k zlatu a ropě vzájemný poměr dvou komodit zažívá uplynulých 10 až 20 let strukturální pokles. V posledním desetiletí je to 12,6 barelu ropy za unci zlata, za dvě dekády 14,3.

Colas si vybral dlouhodobý průměr mezi lety 1984 a 2014, protože zahrnuje srovnatelné ekonomické cykly. Grafy využívají data zpětně do roku 1970 (k americkému odklonu od zlatého standardu došlo v roce 1971). Období rovněž zachycuje ropné šoky mezi lety 1973 a 1979 a ztracenou dekádu 70. let pro akcie.

Průměry od roku 1970 vypadají následovně:

  • S&P 500 / zlato: 1,53násobek (současný 1,76násobek by naznačoval, že jsou americké akcie nadhodnocené a S&P 500 by se měl obchodovat za 1 776 bodů, to je o 13 % níže oproti současnosti)

  • S&P 500 / ropa: 25,2násobek (trhy jsou na 26,4násobku, takže americké akcie působí jako nadhodnocené o 10 %)

  • zlato / ropa: 17násobek (při současných cenách poměr 15,02 ukazuje na to, že zlato je levné a ropa drahá, rovnováha by znamenala zlato za 1 314 USD nebo ropu za 68 USD)

Pokles cen ropy a zlata spolu s pokračující rally amerických akcií není proto tak pozoruhodný, jak na první pohled vypadá. Z analýzy historických dat je patrné, že trhy mají ještě kus cesty před sebou, než se rovnováha obnoví.

Vztahy mezi zlatem, ropou a americkými akciemi

Vztahy mezi zlatem, ropou a americkými akciemi

 

  Ukrajinská centrální banka přiznává, že nedrží skoro žádné zlato. Nikdo ale neví, kam se kov ztratil
Za vlády prezidenta Viktora Janukovyče se měly v ostře střežených trezorech ukrajinské centrální banky nacházet desítky tun fyzického zlata. Po majdanské revoluci a útěku Janukovyče do Ruska se ale po ukrajinském zlatu slehla zem.

  Proč zlato ztrácí lesk Proč zlato ztrácí lesk

Zlato je zajištění proti proinflační politice centrálních bank. Ty dělají všechno pro to, aby růst inflace podpořily. Proč tedy cena zlata stále klesá?

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688