BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  20.11.2014 11:27:14

AUD po datech z Číny testuje předchozí minima, PMI z eurozóny zklamala, EUR/CHF blíže 1,20; analýza BOSSA EUR, AUD/USD a USD/CAD

Australský dolar v noci oslabil o více než 1 procento vůči USD (AUD/USD) kvůli pokračujícímu poklesu ceny železa. Ta se v noci propadla na hodnotu 70 USD za tunu, nejníže za posledních 5 let. Železná ruda je hlavním exportním artiklem země a letos již ztratila polovinu své ceny zejména kvůli nižší poptávce Číny.

Nákupní náladu a poptávku po AUD nepodpořily ani makroekonomické zprávy ze samotné  Číny, největšího exportního partnera protinožců. Index nákupních manažerů (PMI) publikován společností HSBC ze sektoru výroby dosáhl 50 bodů, což je o 0,2 bodu méně než očekávání a pokles o 0,4 bodu ve srovnání s předchozím měsícem. Právě hodnota 50 bodů je u tohoto indikátoru klíčová, protože odděluje recesi od expanze v daném odvětví. Výhled pro budoucí vývoj výrobního sektoru druhé největší ekonomiky světa je z pohledu indikátoru na pokraji propadu do recese.

Měnový pár EUR/CHF se každým dnem posouvá blíže k úrovni 1,20, kterou fixuje švýcarská centrální banka (SNB). Tlak na toto pásmo nepolevil ani po včerejších výsledcích předvolebních průzkumů, které ukazují na pokles podpory referenda o navýšení zlatých rezerv centrální banky (SNB) z 44 na 38 procent. Dnes v 18:00 bude na konferenci v Ženevě mluvit člen bankovní rady SNB Zurbrügg. Jeho slova o budoucích záměrech banky ohledně udržitelnosti fixace kurzu EUR/CHF na úrovni 1,20 budou klíčová.

Včerejší zápis z říjnového zasedání americké centrální banky (Fed) již nebyl tak pozitivní jako zpráva publikovaná bankou těsně po setkání bankovní rady (FOMC) na konci října. Zápis odhalil energickou debatu v bankovní radě ohledně závažnosti poklesu inflačních očekávání. Právě těsně po zasedání Fedu ze zveřejněné zprávy vyplynulo, že centrální banka se nebojí poklesu inflace, nicméně zápis odhalil debatu, která poukazuje na opak. Podle všeho členové bankovní rady nechtějí zbytečně strašit trh a způsobovat volatilitu, avšak sami si nejsou jistí budoucím růstem cenové hladiny ohrožené poklesem ceny ropy a dalších komodit a rovněž pomalejším růstem globální ekonomiky, hlavně eurozóny, Japonska a Číny. Inflace je jeden z cílů Fedu, proto bez jejího růstu nelze počítat s vyššími úrokovými sazbami. Nicméně očekávání ohledně prvního zvýšení úrokové sazby zůstaly po včerejšku nezměněny a tržní konsenzus počítá s tímto krokem v září příštího roku. 

Dopoledne byla zveřejněna data nákupních manažerů z eurozóny. Ačkoliv čísla z Francie byla smíšená, tedy sektor výroby oslabil a odvětví služeb posílilo, oba se nacházejí v pásmu recese, pod úrovní 50 bodů, což pro eurozónu není pozitivním signálem.

Německý soukromý sektor rostl v listopadu nejpomaleji za 16 měsíců, když aktivita v průmyslu stagnovala a odvětví služeb výrazně ubralo na tempu, ukázal ve čtvrtek průzkum mezi nákupními manažery (PMI), jenž signalizuje slabý čtvrtý kvartál v největší evropské ekonomice. Index PMI v průmyslu spadl na 50,0 bodů, tedy hranici, jež odděluje růst od poklesu v sektoru, z říjnových 51,4 bodu. Index odvětví služeb klesl na 52,1 bodu z 54,4 bodu za říjen. Ani jeden z obou ukazatelů nedosáhl na odhady trhu. Složený index nákupních manažerů (PMI), který měří růst v sektorech průmyslu i služeb a pokrývá více než dvě třetiny německé ekonomiky, podle předběžných údajů společnosti Markit v listopadu klesl na 52,1 bodu, 16měsíční minimum, z konečných 53,9 bodu za říjen.

Růst podniků v eurozóně byl tento měsíc pomalejší, než předpověděl kterýkoli z oslovených analytiků, když i přes snižování cen klesly poprvé za více než rok nové objednávky, ukázal ve čtvrtek průzkum nákupních manažerů (PMI).

Složený index nákupních manažerů eurozóny (PMI), jenž měří aktivitu několika tisíc podniků eurozóny a je považován za barometr vývoje ekonomiky, podle předběžných údajů společnosti Markit v listopadu klesl na 51,4 bodu z konečných 52,1 bodu za říjen. Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali mírné zlepšení ukazatele na 52,3 bodu a i nejpesimističtější odhad 23 dotázaných počítal s jeho poklesem pouze na 51,8 bodu. Index se nicméně drží 17 měsíců v řadě nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu v odvětví.

Měnový index eura BOSSA EUR, který měří vývoj eura vůči koši měn, nabízí pozitivní výhled pro společnou měnu eurozóny. Včera se mu na denním grafu podařilo uzavřít nad 100denním průměrem a Fibonacciho hladinou 23,60, což je kladným signálem. Klíčové bude uzavření dnešní svíčky po negativních datech PMI. Podaří-lise se i dnes měnovému indexu eura uzavřít na denní svíčce nad touto úrovní, bude to pozitivním signálem pro cestu nahoru k další rezistenci v podobě Fibonacciho hladiny 38,20 a 200denního průměru. Pozor ještě zítra na projev Maria Draghiho na bankovní konferenci. Pohyb nahoru pak může potvrdit i zítřejším týdenní svíčka a její uvaření nad klíčovou zónou Fibonacciho hladiny 23,60.

AUD/USD testuje předchozí minima a formaci dvojitého dna. Klíčová bude reakce na úroveň 0,8540. Zajímavé bude sledovat i vývoj oscilátoru MACD, který když nepropadne níže, vytvoří býčí divergenci a tím zvýší šanci na potvrzení formace dvojitého dna.

USD/CAD momentálně koriguje svůj růstový trend ve fialovém klesajícím trendovém kanálu. Na 4hodnovém grafu lze pozorovat formaci dvojitého dna a proražení úrovně „neckline", (černě). Tato formace by mohlas USD/CAD dostat z klesajícího kanálu a pomoc mu nahoru. Ideálně až k červené trendové linii případně až k předchozím maximům.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688